Spirometrie

04-02-2025
diandra72
Nu este medic/terapeut
diandra72
salut toti membrii forumului.eu am facut recent spirometrie, dupa un consult la pneumolog avand in trecut tbc iar acum se spune ca as avea aspergilum la plaman.dupa ce am facut spirometria pneumologul imi zice ca am astm, si mi-a prescris Medrol 16 mg, 1 pastila pe zi si Salbutamol 4 mg, cate 1 pastila 1/2 pe zi, inca nu le-am luat.iar rezultatul spirometriei este, cred ca acesta este.CV 51% VEMS 48% Intrebarea mea cum este rezultatul ideal?adica care ar fii procentele bune?a mai luat cineva aceste medicamente pentru astm?si am vazut ca Medrolul nu se ia daca ai infectie cu fungi ceea ce eu am, desi pneumologul stie.nu mi-a zis nici ca nu tb sa mananc sarat cum am citii pe net.de ce oare unii doctori nu sunt umani si empatici desi sunt la privat unde ii platesti bine?
2 comentarii
0
05-02-2025, ora 08:22
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Rezultatele spirometriei tale indică o afecțiune pulmonară obstructivă severă, deoarece:
- Capacitatea vitală (CV) = 51% (normal: peste 80%)
- Volumul expirator maxim pe secundă (VEMS) = 48% (normal: peste 80%)

Un rezultat ideal ar fi CV și VEMS peste 80%.
Când VEMS scade sub 50%, poate indica o boală obstructivă severă, cum este astmul sever sau boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC).

Despre tratamentul prescris
1. Medrol (metilprednisolon 16 mg)
- Este un corticosteroid puternic utilizat în astm pentru a reduce inflamația căilor respiratorii.
- Problema este că poate agrava infecțiile fungice, cum ar fi aspergiloza pulmonară. De obicei, în astfel de cazuri, corticosteroizii trebuie folosiți cu mare precauție sau evitați.

2. Salbutamol 4 mg (oral)
- Este un bronhodilatator care ajută la deschiderea căilor respiratorii.
- Se folosește frecvent în astm, dar varianta inhalatorie este de obicei preferată, deoarece are mai puține efecte secundare.

Ce ar trebui să faci?
- Discută urgent cu medicul pneumolog despre tratamentul cu Medrol, având în vedere că ai o infecție fungică.
- Dacă ai aspergiloză confirmată, ar trebui să primești antifungice (ex. voriconazol, itraconazol) și nu corticosteroizi fără o justificare clară.
- Evită sarea în exces, deoarece Medrol poate cauza retenție de apă și creșterea tensiunii arteriale.
- Întreabă medicul dacă nu ar fi mai bine să folosești un inhalator (ex. Ventolin) în loc de Salbutamol oral, deoarece acesta are mai puține efecte adverse și acționează mai rapid.

Nu începe Medrol fără să clarifici cu medicul pneumolog riscul legat de infecția fungică!
0
05-02-2025, ora 12:22
diandra72
Nu este medic/terapeut
diandra72
Am zis la pneumolog sa îmi prescrie antifungice și a zis că sunt inutile și scumpe o cutie 1000 euro.iar medicul de familie când a văzut analizele de sânge mi a dat Fluvcovim cate o pastila la 4 zile apoi să mă duc iar la el.as putea sa ii spun doctorului de familie sa îmi prescrie el antifungice pentru aspergilum? Că văd că pneumologul nu vrea.si ce protector hepatic pot sa iau dacă iau antifungice că așa nu am pb cu ficatul.multumesc de răspuns.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Inhalatorul inteligent pentru astmatici
  • Consumul de paracetamol în timpul sarcinii crește riscul copilului de a dezvolta astm
  • Un dispozitiv care ar putea preîntâmpina atacurile de astm
  • Suplimentele de Omega-3 în timpul sarcinii ar putea reduce riscul de astm la copii
  • Copiii care suferă de astm sunt predispuși la obezitate
  • Deficitul matern de vitamina E și riscul de astm la copil
  •