sufera de anxietate si depresie | Forumul Medical ROmedic

sufera de anxietate si depresie

10-06-2015
jimmy11
Nu este medic/terapeut
jimmy11
Buna! Prietenul meu, in varsta de 18 ani, a aflat azi ca sufera de anxietate si depresie. Sa incep cu inceputul, noi suntem impreuna de un an si 4 luni, pot sa zic ca il cunosc cel mai bine, pe langa ca avem o relatie frumoasa ca si cuplu, noi ne consideram si cei mai buni prieteni, suntem confideli si sfatuitori..starea de depresie a acumulat-o de ceva timp..si eu am observat asta, el a inceput scoala si cand a mers sa dea examenul pt oras, a cazut..vestea asta l-a socata foarte tare mai ales ca nu avea probleme la traseu si conducea foarte bine..ei bine, de atunci au inceput problemele, a cazut de doua ori sala..asta l-o facut si mai nefericit si desii si eu si parintii lui il incurajam si ii suntem alaturi, el s-a gandit si la posibilitatea de a-si pune capat zilelor ca sa scape de probleme..si desii eu l-am convins ca moartea nu rezolva absolut nimic, mi-e frica sa nu se gandeasca in continuare la asta..azi a fost la psiholog si i s-a prescris Xanax, din cate stiu ii un medicament ce provoaca dependenta..eu stiu ca depresia nu ii poate disparea de pe o zi pe alta insa vreau sa ma implic si eu in tratamentul si vindecarea lui, si nu doar fiindu-i alaturi..vreau sa il determin sa isi preocupe timpul cu altceva, sa il determin sa se gandeasca si la viitor, sa isi gaseasca chiar si un loc de munca..Orice sfat e bine venit si sunt sigura ca m-ar ajuta, multumesc
3 comentarii
0
12-06-2015, ora 09:46
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Buna jimmy11,
e de apreciat faptul ca vrei sa-ti ajuti prietenul in momentele lui grele. Insa, faptul ca el ia doar Xanax nu reprezinta solutia ideala, mai ales avand in vedere ideile suicidare. Mai bine mergeti la un psihiatru (altul, daca cel care i-a recomandat a fost totusi un psihiatru si nu psiholog asa cum ai scris tu - sincer, sper ca nu psihologul i-a recomandat medicamente), pt o evaluare si pt tratament personalizat. Recomandabil ar fi sa urmeze si psihoterapie in paralel cu medicamentele, pt o eficienta sporita si durabila. Mie nu-mi plac deloc pastilele, dar de multe ori nu putem rezolva mare lucru fara ele. Asta poti puncta in primul rand prietenului tau, apoi si faptul ca orice problema are minim 2 solutii, iar suicidul nu face parte din ele. Si nimeni nu castiga din asta ceva. Totul poate parea negru si fara scapare pt un om cu depresie severa, dar poate iesi din acel cerc vicios, daca gaseste ancore pt care sa merita sa traiasca - cauta si tu asta la el, pana ajunge la psihoterapeut - ceva pt care n-ar recurge la actul suicidar (mama, tu, riscul de a nu-i reusi si sechelele de dupa tentativa, posibila durere pe care o poate simti, etc). Dar un lucru f important merita sa-i acorzi atentie: fa tot ce poti pt a-l convinge sa mearga cat mai rapid la psihiatru, pt ca de la gand pana la act, poate fi nevoie doar de cateva clipe. Eventual vorbeste si cu parintii, sa-l convingeti impreuna, dar asta aveti de facut cel mai urgent. Toate au o rezolvare, fii increzatoare si arata-i si lui ca esti, pt ca astfel il poti convinge de necesitatea unui ajutor specializat. Nu e nici primul si nici ultimul care nu a luat un examen, mai poate oricand sa-l dea, iar pt a face asta, are nevoie doar sa se linisteasca putin, sa se trateze pt a-si restabili chimismul din organism, pt ca si asta il tine pe loc si in zona de negru. Apoi, are toata viata inainte pt a da cate examene va dori. Spune-i ca uneori, nu vedem solutiile, iar cei din jur, mai ales cei dragi, ne pot sprijini sa le gasim - si le vom gasi, fara indoiala! In acele momente grele, noi suntem ca niste ferestre cu draperiile trase si prin care ne straduim sa vedem afara. E suficient ca cineva sa ne traga draperiile si noi sa vedem soarele!
Sanatate si tine-ne la curent!
0
12-06-2015, ora 14:24
Psiholog Aldescu Delia
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Aldescu Delia
Pentru diagnosticul de Tulburare depresiv anxioasa cu idei suicidare este necesar un tratament dat de un psihiatru. Psihologii nu dau reteta dar daca au un caz ce necesita un consult psihiatric ii fac aceasta recomandare. Xanax nu trateaza depresia!
0
12-06-2015, ora 19:53
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Cazul prietenului tau e de psihiatru si psihiatru. Nu e de compententa familiei, asa cum nu a fost nici cazul Madalinei Manole.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul