sunt bolnava de gelozie?
sunt foarte multe istorii care ma socheaza. am trecut si eu prin asa ceva si chiar nu stiu cum ar fi mai bine - sa ierti sau nu. am 24 ani, casatorita de 2 luni, impreuna de 8 ani. eram un cuplu mininat, el mereu se mindrea cu mine si toti prietenii ii spuneau ca sunt o fata ideala, mai eram citeodata geloasa, dar asa, mai mult fara motive, pina acum 2 ani, cind la o petrecere, prietenul mi-a povestit o istorie, despre o fata pe care o cunosteam doar vizual, ei au fost colegi, el spunea mereu in gluma ca a fost prima lui dragoste, stiam ca o respecata, era frumoasa si devenise model mai tirziu. din pacate ea a murit intr-un accident tragic. dupa vreo luna, cind eram la acea petrecere prietenul imi spune ca o viseaza pe ea aproape in fiecare seara, are cosmaruri, de parca ar vrea sa-l ia cu ea, eu stiam ca nu e de bine asa vise, dar l-am consolat zicid ca o sa treaca si nimeni nu o sa mi-l ia de le linga mine, el a contituat sa povesteasca : ' am fost la psiholog, i-am povestit tot si el m-a intrebat daca am avut relatii cu ea de cind sunt cu tine, i-am raspuns- da', eu am ramas socata, nu-mi venea sa cred, el mi-a spus ca sfatul medicului a fost sa-mi spuna totul mie, atunci ea il va lasa in pace. el mi-a spus ca a fost cu mult timp in urma, era beat, dar ca mereu a vrut sa fie cu ea o data, dar nimic mai mult. eu stiu si simt ca el ma iubeste mult, l-am iertat dar increderea nu mi-am recapatat-o nici pina acum, am devenit foarte gelosa, ii caut ms, si prin posta, peste tot, am mai gasit ceva ms, dar el s-a jurat pe viata mea ca colegul le scrie cuiva, nu el si au mai fost asa mici 'coincidente'. el zice ca de ce m-am schimbat asa, de parca l-am prins vreodata, se comporta de parca nu s-ar fi intimplat nimic (dupa ce l-am iertat nu-i aminteam de asta, ma temeam sa nu-l pierd, am suferit in mine). ma gindesc citeodata ca n-a trebuit sa-l iert, ca el o va mai face sau chiar a facut-o sau eu sunt deja bolnava de gelozie si neincredere? nu stiu.
2 comentarii
Ststst,
Inteleg ca sunteti impreuna de la 16 ani.
Adevarul este ca la varsta adolescentei sunt multe impulsuri, si multe momente de explorare a realitatii, fiecare isi mai cauta inca rostul - si situatia se poate schimba "din mers".
Vorbim de varste la care nimeni nu este foarte sigur de ceea ce vrea, iar cuplurile formate la astfel de varste au de infruntat o problema foarte mare: este o perioada de evolutie, de cautare, de dezvoltare. Si statisticile o arata: cuplurile formate la varste atat de fragede au o mare probabilitate de despartire sau de neintelegeri, tocmai datorita faptului ca nu vorbim inca de oameni care erau "asezati" cand s-au cunoscut, ci de persoane care inca isi mai cauta "adevarul" in viata. Tocmai de aceea, este de asteptat sa existe fluctuatii, indoieli.
( Acest lucru se intampla si in multe cupluri de varsta mai mare, la persoane care nu au apucat inca sa-si exploreze preferintele, sau sa se autocunoasca la vremea potrivita, si cu atat mai mult la o varsta atat de tanara. )
Exista totusi si cupluri care raman stranse chiar daca s-au format la varste fragede, insa asta datorita faptului ca cei doi au apucat (sau au avut sansa) sa se dezvolte impreuna, si sa treaca cu bine prin momentele tensionante.
In orice cuplu apar si momente tensionante, nu doar placute. Secretul este sa invatati sa cresteti in urma lor, nu doar sa ramaneti cu resentimente fata de momentele trecute. Pentru ca altfel, aceste resentimente va pot distruge cuplul de tot, asa cum se intampla deja in multe cazuri.
Iertarea celuilalt nu este o decizie, pe care o iei sau nu. Iertarea vine firesc, atunci cand lucrurile se clarifica intre voi, cand ajungeti sa aveti libertatea de a "da cartile pe fata", deci atunci cand puteti vorbi liber despre voi si despre ce simtiti, despre cum vede fiecare viata impreuna.
Abia dupa o perioada de timp, cand ati ajuns sa va cunoasteti reciproc, cand deja puteti vorbi liber despre voi, puteti sa va iertati sau nu (tu pe el pentru ca a avut o relatie cu fata asta, el pe tine ca l-ai tot controlat, verificat, acuzat).
Daca o sa constatati ca nu puteti face asta doar voi intre voi, puteti sa mergeti impreuna la un psiholog - sau chiar la un psihoterapeut care face si terapie de cuplu. Sunt oameni profesionisti care asta fac - ajuta cuplurile sa-si clarifice situatia, sa creasca.
In definitiv, el a fost deja la un psiholog - si uite ca a primit un sfat foarte bun, sa fie deschis cu tine, la el in cuplu, sa clarifice ceea ce simte si sa te ia de partenera vizavi de ceea ce simte. Fii si tu deschisa la a te dezvolta ca partenera, invata cum sa construiesti impreuna cu cineva un cuplu bun...
Uneori asta poate lua o vreme, nu vine peste noapte, dar cred ca esti la varsta la care merita sa inveti aceste lucruri...
Toate cele bune,
Andrei Dumitrescu
Inteleg ca sunteti impreuna de la 16 ani.
Adevarul este ca la varsta adolescentei sunt multe impulsuri, si multe momente de explorare a realitatii, fiecare isi mai cauta inca rostul - si situatia se poate schimba "din mers".
Vorbim de varste la care nimeni nu este foarte sigur de ceea ce vrea, iar cuplurile formate la astfel de varste au de infruntat o problema foarte mare: este o perioada de evolutie, de cautare, de dezvoltare. Si statisticile o arata: cuplurile formate la varste atat de fragede au o mare probabilitate de despartire sau de neintelegeri, tocmai datorita faptului ca nu vorbim inca de oameni care erau "asezati" cand s-au cunoscut, ci de persoane care inca isi mai cauta "adevarul" in viata. Tocmai de aceea, este de asteptat sa existe fluctuatii, indoieli.
( Acest lucru se intampla si in multe cupluri de varsta mai mare, la persoane care nu au apucat inca sa-si exploreze preferintele, sau sa se autocunoasca la vremea potrivita, si cu atat mai mult la o varsta atat de tanara. )
Exista totusi si cupluri care raman stranse chiar daca s-au format la varste fragede, insa asta datorita faptului ca cei doi au apucat (sau au avut sansa) sa se dezvolte impreuna, si sa treaca cu bine prin momentele tensionante.
In orice cuplu apar si momente tensionante, nu doar placute. Secretul este sa invatati sa cresteti in urma lor, nu doar sa ramaneti cu resentimente fata de momentele trecute. Pentru ca altfel, aceste resentimente va pot distruge cuplul de tot, asa cum se intampla deja in multe cazuri.
Iertarea celuilalt nu este o decizie, pe care o iei sau nu. Iertarea vine firesc, atunci cand lucrurile se clarifica intre voi, cand ajungeti sa aveti libertatea de a "da cartile pe fata", deci atunci cand puteti vorbi liber despre voi si despre ce simtiti, despre cum vede fiecare viata impreuna.
Abia dupa o perioada de timp, cand ati ajuns sa va cunoasteti reciproc, cand deja puteti vorbi liber despre voi, puteti sa va iertati sau nu (tu pe el pentru ca a avut o relatie cu fata asta, el pe tine ca l-ai tot controlat, verificat, acuzat).
Daca o sa constatati ca nu puteti face asta doar voi intre voi, puteti sa mergeti impreuna la un psiholog - sau chiar la un psihoterapeut care face si terapie de cuplu. Sunt oameni profesionisti care asta fac - ajuta cuplurile sa-si clarifice situatia, sa creasca.
In definitiv, el a fost deja la un psiholog - si uite ca a primit un sfat foarte bun, sa fie deschis cu tine, la el in cuplu, sa clarifice ceea ce simte si sa te ia de partenera vizavi de ceea ce simte. Fii si tu deschisa la a te dezvolta ca partenera, invata cum sa construiesti impreuna cu cineva un cuplu bun...
Uneori asta poate lua o vreme, nu vine peste noapte, dar cred ca esti la varsta la care merita sa inveti aceste lucruri...
Toate cele bune,
Andrei Dumitrescu
merci mult de tot pentru sfaturi, chiar m-a ajutat mult. vom incerca sa trecem impreuna peste asta si sa dicutam mereu deschis, eu sunt sigura ca vom reusi. multumesc.
Alte subiecte recente din această secțiune:
- 6Este nevoie de terapie de cuplu și când logodnicii se mută împreună?
- 2Logodnica mea mi-a spus că și-a scos uterul pentru a nu mai face copii. Este posibil?
- 1Casatorie toxica
- 0Cum ar trebui să arate un contract pentru prestarea servicilor psihologice?
- 1M-am indragostit de o colega de munca
- 5Abuz psihologic în cuplu
- 2Să lupt sau să renunț?
- 1Certuri si lipsa de empatie
- 1Probleme in relație de 4 ani
- 1Copilul lui din alta relatie