Tanar cu probleme autoimune, indicand mai multe boli in acelasi timp

10-02-2024
alin1986
Nu este medic/terapeut
alin1986
Anticorpi anti SS a pozitiv ro60, anticorpi anti ro52 pozitiv, anticorpi anti ssb pozitiv, anticorpi anti CCp pozitiv 514, 4 U/mL, anticorpi anti MCV pozitiv, pozitiv pentru anticoagulant lupic asociat cu deficit de factori de coagulare, VSH 50. umflarea degetelor mainii si dureri mari inclusiv in talpi, sangerare gingivala constant
Ce ar putea fi dacă toate aceste analize au ieșit așa? Persoana tanara 36 ani, M. Va multumesc anticipat, sunt luni de investigatii si inca nu s-a ajus la o concluzie...
1 comentarii
0
12-02-2024, ora 08:24
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Rezultatele analizelor pe care le-ați menționat indică prezența unor markeri autoimuni specifici și nespecifici, care pot fi asociați cu diverse boli autoimune sistemice. Detaliile pe care le-ați furnizat sugerează un tablou complex, care necesită o evaluare atentă în context clinic. Iată o analiză a posibilelor condiții asociate cu acești markeri:

1.Anticorpii anti-SSA/Ro și anti-SSB/La: Sunt frecvent asociați cu sindromul Sjögren, o boală autoimună sistemica caracterizată prin afectarea glandelor exocrine, în special a celor lacrimale și salivare, ducând la simptome de uscăciune (xeroftalmie și xerostomie). De asemenea, pot fi prezenți și în lupus eritematos sistemic (LES) și în alte boli autoimune.

2. Anticorpii anti-Ro52: Sunt un subset al anticorpilor anti-SSA și pot fi prezenți în diverse boli autoimune, inclusiv sindromul Sjögren, LES, și miopatii inflamatorii.

3. Anticorpii anti-CCP (ciclic citrulinat peptid): Sunt markeri foarte specifici pentru artrita reumatoidă (AR), o boală autoimună care afectează în principal articulațiile. Nivelul ridicat poate indica un prognostic mai sever al bolii.

4. Anticorpii anti-MCV (mutat citrulinat vimentin): Sunt de asemenea asociați cu AR și pot fi utilizați pentru diagnosticul acestei boli.

5. Prezența anticoagulantului lupic și deficitul de factori de coagulare: Pot indica o tulburare de coagulare, cum ar fi sindromul antifosfolipidic (SAF), care este adesea asociat cu LES și alte boli autoimune. SAF se caracterizează prin tromboze și complicații în sarcină.

6. VSH (viteza de sedimentare a hematiilor) crescută: Indică un proces inflamator în organism, dar este un test nespecific, care poate fi crescut în multe condiții patologice.

7. Simptomele clinice: Umflarea degetelor și durerile, inclusiv în talpi, sângerarea gingivală și alte simptome pot fi caracteristice pentru diverse afecțiuni reumatologice și autoimune.

Pe baza rezultatelor analizelor și a simptomelor descrise, este posibil ca persoana în cauză să sufere de o boală autoimună complexă, posibil cu elemente suprapuse de sindrom Sjögren, artrită reumatoidă, lupus eritematos sistemic, și/sau sindrom antifosfolipidic. Este important ca această persoană să fie evaluată de către un specialist în boli autoimune/reumatolog, care să poată interpreta rezultatele analizelor în contextul unui istoric medical detaliat și al unui examen clinic amănunțit.

Diagnosticul final va depinde de o combinație de criterii clinice, serologice și, în unele cazuri, histopatologice, conform ghidurilor internaționale pentru fiecare boală autoimună specifică. Tratamentul va fi personalizat în funcție de diagnosticul specific, severitatea simptomelor și răspunsul la tratamentele inițiale.

Este esențial să se continue investigațiile sub îndrumarea unui specialist, care poate include și alte analize sau proceduri diagnostice, pentru a ajunge la un diagnostic precis și pentru a iniția un plan de tratament adecvat.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.