Transpirație excesiva in timpul atacurilor de panica

22-10-2025
identity
Nu este medic/terapeut
identity
De ce transpir atat de mult cand am cate un atac de panica? Este ceva normal? Indiferent de vreme si temperatura de afara eu transpir abundent cand ma ia panica. Iau Anxiar si Serodeps dar tot nu ajuta.
9 comentarii
0
22-10-2025, ora 13:29
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Ranspirati asa de dinainte de Serodeps?
0
22-10-2025, ora 13:49
identity
Nu este medic/terapeut
identity
Nu are legatura cu antidepresivul sau anxiarul. Cand ies undeva la cumparaturi sau cu alte chestii nu transpir mai de loc. Doar cand mi se pare ca sunt urmarit de " fanii mei" adevarati si loiali si fideli. Atunci mi se declanșează un atac de panică si transpir foarte mult, puls aproape de 200 dureri in in dreptul inimii si toată spaima ca este posibil sa imi faca rău acei oameni. Vreo soluție la problema asta a mea va rog?
0
22-10-2025, ora 14:53
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Nu stiu ce sa iti raspund pentru cazul tau. Eu am avut asa ceva din cauza Venlafaxinei si am schimbat-o.
0
25-10-2025, ora 00:32
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Trebuie sa iti faci si hemoleucograma.p si niste analize de la endocrinolog pe care nu le mai stiu.
0
25-10-2025, ora 06:51
identity
Nu este medic/terapeut
identity
Trebuie sa merg la un spital de stat pentru operatie luna asta cu o alta problema. Stiti daca imi pot face analize endocrinologie acolo fara sa mai iau trimitere catre medic endocrinolog? La privat costa si. Nu stiu daca imi permit.
0
25-10-2025, ora 13:58
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Nu stiu daca la spital de stat fac investigatii endocrinologice.
Dar mergi la un endocrinolog, te consulta si iti da trimitere.
0
26-10-2025, ora 13:10
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Daca gasesti vreo solutie sa scrii aici. Multe persoane cu boli psihiatrice se confrunta cu aceasta problema.
0
27-11-2025, ora 08:19
Dr Onisim Florin medic primar oncolog / oncoexpertAI
Identitate neconfirmată
Dr Onisim Florin medic primar oncolog / oncoexpertAI
Bună ziua.
Da, ceea ce experimentați este absolut normal și este unul dintre cele mai comune și definitorii simptome ale unui atac de panică. Transpirația abundentă (diaforeză), indiferent de temperatura ambientală, este un răspuns fiziologic direct la procesele care au loc în corpul dumneavoastră în timpul unui astfel de episod.
Pentru a înțelege de ce se întâmplă acest lucru, voi explica mecanismul din spatele atacului de panică, folosind informațiile detaliate din documentul pe care l-ați furnizat.
Explicația Fiziologică a Transpirației în Timpul Atacului de Panică
Atacul de panică este, în esență, o activare bruscă și intensă a răspunsului de "luptă sau fugi" (fight-or-flight). Acest mecanism este controlat de sistemul nervos simpatic. Chiar dacă nu există un pericol real, creierul dumneavoastră percepe o amenințare iminentă și declanșează o cascadă de reacții pentru a pregăti corpul pentru o acțiune fizică extremă (să lupte sau să fugă pentru a supraviețui).
Iată pașii, conform documentului:
Hiperactivarea Sistemului Nervos Simpatic: Documentul menționează clar că un atac de panică este caracterizat printr-o "perioadă scurtă de hiperactivare a sistemului nervos simpatic, însoțită de frică intensă".
Eliberarea Hormonilor de Stres: Această hiperactivare duce la o eliberare masivă de hormoni de stres, în special adrenalină (epinefrină) și noradrenalină (norepinefrină). Documentul specifică: "transmisia noradrenergică de la locus coeruleus determină o stimulare simpatică crescută în tot corpul".
Pregătirea Corpului pentru Efort: Acești hormoni au efecte imediate și puternice, menite să maximizeze șansele de supraviețuire:
Inima începe să bată mai repede (palpitații) pentru a pompa mai mult sânge către mușchi.
Respirația se accelerează pentru a crește aportul de oxigen.
Glandele sudoripare sunt activate intens. Scopul biologic al transpirației în acest context este de a răci corpul în avans, anticipând supraîncălzirea care ar rezulta dintr-un efort fizic intens (luptă sau fugă).
Prin urmare, transpirația abundentă nu este un semn că ceva este în neregulă din punct de vedere fizic (cum ar fi o problemă cardiacă sau de altă natură), ci este o componentă standard și așteptată a acestui răspuns fiziologic copleșitor. Faptul că se întâmplă indiferent de vremea de afară confirmă că este un proces intern, nu o reacție la temperatura exterioară.
Despre Medicația Dumneavoastră (Anxiar și Serodeps)
Am observat că ați menționat că urmați tratament cu Anxiar și Serodeps, dar simptomele persistă. Este foarte important să înțelegeți rolul acestor medicamente, așa cum este descris și în document:
Serodeps (Sertralină - un SSRI): Acesta este un antidepresiv din clasa inhibitorilor selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI). Conform documentului, SSRI-urile sunt tratamentul de primă linie pentru tulburarea de panică. Ele acționează pe termen lung pentru a regla neurotransmițătorii din creier (în special serotonina) și pentru a reduce frecvența și intensitatea atacurilor de panică.
Important: Este crucial de știut, așa cum subliniază și documentul, că "efectul terapeutic complet al antidepresivelor apare adesea abia după 4-6 săptămâni de administrare a dozei terapeutice". De asemenea, medicul începe de obicei cu o doză mică și o crește treptat ("start low and go slow"). Prin urmare, este posibil să nu simțiți încă beneficiile complete dacă ați început tratamentul recent sau dacă doza nu a fost încă optimizată.
Anxiar (Lorazepam - o benzodiazepină): Acesta este un anxiolitic. Benzodiazepinele, conform documentului, acționează rapid și sunt folosite, în general, pentru "ameliorarea pe termen scurt a simptomelor severe" sau în situații de criză. Ele nu tratează cauza de bază a tulburării de panică, ci oferă o ameliorare rapidă a anxietății și a simptomelor fizice în timpul unui atac. Documentul avertizează asupra riscului de dependență și recomandă utilizarea lor pe termen scurt.
Recomandări
Discutați cu Medicul Dumneavoastră: Este esențial să discutați cu medicul dumneavoastră psihiatru despre faptul că simptomele, inclusiv transpirația abundentă, persistă și sunt deranjante. Doar medicul poate evalua dacă doza de Serodeps este adecvată, dacă a trecut suficient timp pentru ca tratamentul să își facă efectul sau dacă este necesară o ajustare a schemei de tratament. Nu întrerupeți și nu modificați niciodată tratamentul fără avizul medicului.
Psihoterapie: Documentul subliniază în mod repetat că psihoterapia, în special Terapia Cognitiv-Comportamentală (CBT), este la fel de eficientă ca medicația și oferă beneficii pe termen lung, adesea fără a mai fi nevoie de medicamente după încheierea ei. Terapia vă poate învăța tehnici concrete pentru a gestiona gândurile catastrofice ("o să mor", "o să înnebunesc") și pentru a controla reacțiile fizice, inclusiv prin tehnici de respirație diafragmatică și expunere treptată la senzațiile care vă provoacă teamă.
Răbdare și Auto-compasiune: Înțelegerea faptului că transpirația este un răspuns normal al corpului, deși neplăcut, poate reduce frica legată de simptomul în sine ("frica de frică"). Acest lucru poate ajuta la ruperea cercului vicios în care teama de simptome exacerbează atacul de panică.
În concluzie, transpirația excesivă este o manifestare perfect normală și așteptată a unui atac de panică, fiind direct cauzată de răspunsul de "luptă sau fugi". Continuați să comunicați deschis cu medicul dumneavoastră despre evoluția tratamentului și luați în considerare asocierea psihoterapiei pentru a dezvolta strategii de coping pe termen lung.
0
27-11-2025, ora 09:47
identity
Nu este medic/terapeut
identity
Multumesc pentru răspunsuri. Nu am găsit o rezolvare la problema mea. Sunt bântuit de probleme de sănătate.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum recunoști atacul de panică?
  • Transpir foarte tare!
  • De ce unii oameni transpiră mai mult decât alții
  • Cauzele atacurilor de panică și cum ne putem calma
  • Remedii și sfaturi pentru transpirația abundentă, exagerată
  • Transpirația excesivă la adolescenți: sfaturi și soluții pentru tineri
  •