Tratament depresie Tulburare bipolara

15-04-2022
korfina
Nu este medic/terapeut
korfina
Buna, prietenul meu a avut primul episod psihotic in urma cu 12 ani și a urmat tratament timp de 10 ani cu depakine 1000 mg fără nicio decădere. La începutul lui 2020 a hotărât împreuna cu medicul sa înceteze tratamentul pentru o perioada pentru ca ii ieșeau mereu la analize trigliceridele mărite. Însă in câteva luni a virat spre manie în cel de-al doilea episod psihotic cu o noua internare. A ieșit repede din episod însă la scurta perioada de timp s-a instalat depresia. Ca si medicamentație a luat la început rispen, depakine, anafranil, venlaflaxina si diazepam iar in timp medicamentația s-a redus, mai întâi a eliminat diazepamul, apoi rispenul si a rămas o perioada de timp doar cu anafranil, venlaflaxina si depakine. A început sa se simtă bine așa ca a eliminat treptat si anafranilul si venlaflaxina si a rămas doar cu 1000 depakine. Însă după câteva luni a început sa fie mai agitat si mai nervos si după o vizita la psihiatru i s-a prescris abilify si depakine. Abilify a luat doar 1 luna jumătate si l-a intrerupt brusc, pentru ca avea mereu vedere încețoșată si stare de somnolenta si l-a coborât mult pana a intrat iar in depresie cu stare de anxietate. Medicul lui este de negăsit in aceasta perioada si el a început sa ia de 2 zile venlaflaxina de 75 mg si a mărit doza de depakine de la 1000 la 1500. Mie mi se pare ca din starea de depresie iese cel mai greu si începe sa se simtă mai cu chef de viața după foarte multe luni de tratament. El accepta boala, este foarte conștient ca trebuie sa ia medicamentele si ar lua orice sa se simtă bine dar se pare ca nu a găsit încă o schema de tratament care sa îl stabilizeze. As avea nevoie sa știu cine a mai trecut prin depresie cu ce v-ați tratat si care a fost medicamentul care a dat cele mai bune rezultate in TAB?
28 comentarii
2
16-04-2022, ora 17:32
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Nu exista un tratament standard in tab. Trebuie testat.
Inscrieti-va pe Asociatia Equilibrium pentru Bipolari si Depresivi. E si pentru apartinatori.
Trimiteti mesaj pe site-ul lor si veti fi contactata.
Sa nu mai intrerupa tratamentul. Tab e o boala cronica. Episodul maniacal sau psihotic se poate instala oricand.
2
16-04-2022, ora 23:07
korfina
Nu este medic/terapeut
korfina
Buna Clara, mulțumesc pentru răspuns, ți-am urmărit multe din răspunsurile tale pe acest forum. O sa încerc sa ma înscriu si pe Asociație pentru ca ar fi de mare ajutor sa știu ca exista un sprijin chiar si pentru o întrebare sau sa descopar experiențele si trăirile altora si poate as reuși sa invat cum sa previn cel mai bine vreun episod fie el maniacal sau depresiv. Mi-ar plăcea sa știu cand ar trebui sa mărești sau sa micșorez dozele, ce medicamente ar trebui sa ai mereu in casa.. As vrea sa te mai întreb un lucru pentru ca ma îngrijorează ca prietenul meu sa nu ajungă iar într-un episod psihotic, oare a făcut bine ca a început sa ia iar venlaflaxina si a mărit doza de depakine ? Am obținut o programare la psih peste 2 sapt dar pana ajunge ma îngrijorez sa nu vireze iar spre manie sau mai rău spre un alt episod psihotic. Momentan este in depresie, doarme mai mult in prima parte a zilei iar seara el zice ca se simte mai bine. Si oare dupa părerea ta, acest antipsihotic abilify ar fi fost bun dacă continua sa îl ia, dispărea acea vedere încețoșată dupa mai mult timp ? Sau poate ar fi trebuit sa ia Rispen ? Ca măcar asta îl mai luase înainte, dar si acesta ii provoca somnolenta si senzația de blocaj
1
17-04-2022, ora 07:22
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Buna. In manie, hipomanie se cresc antipsihoticul si Depakinul si se scot antidepresivele. In depresie se baga antidepresivul. Dar trebuie sa tina legatura cu dr. in permanenta, sa faca ce zice el.
Nu stiu daca trece vederea incetosata data de Abilify. E bine sa intrebi pe grupul de Fb. de la Asociatia Equilibrium si sa raspunda cei care au luat. Pe mine m-a agitat Abilify-ul. Nu am putut sa iau. Mi-a dat anxietate. Cam toate antipsihoticele au efecte secundare. De cele mai multe ori trebuie sa le accepti si sa te obisnuiesti cu ele.
In boala asta trebuie ales un dr. care sa comunice macar pe what's app in astfel de zile, un dr. la care poti apela si in afara consultatiilor.
1
17-04-2022, ora 13:29
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Daca ai manie psihotica cresti antipsihoticul, altfel depakine s-ar mari, ca ala scoate din manie, antipsihoticu face doar sa eviti psihoza din manie daca ai, asa cred.
4
17-04-2022, ora 16:30
360
Nu este medic/terapeut
360
costy, nu se intelege nimic din ce ai scris
2
18-04-2022, ora 21:18
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
xtreme07, se intelege ce am scris, sa facem traducerea, am zis asa:

"Daca ai manie psihotica cresti antipsihoticul, altfel depakine s-ar mari, ca ala scoate din manie, antipsihoticu face doar sa eviti psihoza din manie daca ai, asa cred."

"Traducere" = antipsihoticul se da ptr psihoza in general, exista manie insotita de psihoza sau fara psihoza, ziceam ca daca mania este fara psihoza, atunci nu cred ca are sens sa mareasca doza de antiopsihotic, si deci va mari doar doza de Depakine sau altceva care il scoate din manie.

Cred ca acum ai inteles.
1
24-04-2022, ora 06:02
360
Nu este medic/terapeut
360
cu comentariul asta mi-=ai dat idee despre cum ar trebui probabil sa adopt strategia de reducere medicamente. o sa-i pun intrebari doctoritei, legate de ce ai zis aici :)
3
24-04-2022, ora 07:19
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Nu e asa, Costy. Nu iti da cu parerea unde nu ai experienta.
2
26-04-2022, ora 19:22
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Pai explica tu atunci, da niste argumente care sa-mi arate ca eu gresesc, nu veni cu aia "asa se face", ca asta nu e un raspuns.
Eu mi-am dat niste argumente posibil bune sau false, sa le vad si pe ale tale.
Deci de ce se dau antipsihotice si in maniile nonpsihotice ? Care e logica ? Parerea mea e ca antipsihoticele sunt ptr psihoza, nu ptr stabilizare de stare.
1
26-04-2022, ora 22:08
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
I-am explicat deja pe privat.
Uneori iti dai cu presupusul dar nu e chiar asa.
2
27-04-2022, ora 00:06
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Eu te-am rugat sa-mi explici si mie ca sa inteleg, ca poate ai tu dreptate, daca nu e chiar asa, cum este ? Sa vedem, si de ce. Sau nu poti explica ? Ca daca nu poti, nu ai cum sa sustii ceva, eu macar am explicat cum vad eu treaba.
3
27-04-2022, ora 01:03
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Dar nu se dau oamenilor astfel de raspunsuri doar pentru ca presupui tu ca asa sta treaba. Ce s-ar intampla daca si doctorii ar face supozitii si ar da tratamente? Nu te inteleg de ce te amesteci sa dai raspunsuri unde nu ai experienta. Poti face mai mult rau.
In episodul maniacal se dau antispihotic si stabilizator de dispozitie in cantitate mare. Doza de atac.
2
30-04-2022, ora 16:39
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Pai de ce sa nu dai astfel de raspunsuri daca te-am intrebat sa argumentezi ce zici, atata a vrut.
Avem voie sa facem supozitii, de aia suntem aici, ca oricum in final medicul decide, ne dam cu parerea, comentam, argumentan, spune medicului, si vedem ce zice.

Si medicii fac supozitii, dau trat sa vada daca merge sau nu, dupa aia daca nu merge, schimba, deci nici ei nu merg la sigur din prima, se tatoneaza.
Poate zice "nu dau asa, sa vedem ce se intampla, poate merge asa", nu trebe toti sa respecte schemele batute in cuie. Pot fi medici care pot dau doar stab de stare, sa vada daca o ia, daca nu exista manie psihotica.
Ca si la diabet, au zis medicii "tratamentul e personalizat, limitele glicemice la fel, se testeaza, nu se aplica acelasi lucru la toti".

Am multe experienta, de 11-12 ani tot m-am documentat pe domeniu, si o pot demonstra oricand. Macar eu cand spun ceva, pot argumenta, dar sigur, ca argumentele mele pot fi gresite, insa comentam, tu cand zici ceva nu poti argumenta zici "asa se face".
Aici cu antipsihoticul era doar o banuiala, stiu ca se da asa, insa ma miram ce ar fi daca nu ar baga antipsihotic, e de testat totusi la o adica.
Bine, poate si mania e data de exces de dopamina, si atunci e cum zici tu, e logic sa se bage antipsihotic. Daca e data de excesul de dopamina, daca nu, e cu cantec.

Vezi ? Eu asa discut, tu...nu vi cu nici o explicatie medicala macar ca o parere ptr ca tu nu cunosti domeniul, altfel ai da mai multe explicatii, chiar daca e buna sau rea, parerea, aveai una.
Nu incerci sa gandesti logic, preiei totul de la altii fara sa le gandesti tu cu mintea ta.

De ex uite la mine, unul dintre medicii de diabet mi-a dat Janumet, asta e un medicament care coboara glicemia prin stimularea pancreasului. El a zis ca protejeaza pancreasul sa nu se strice mai tare si ca de aia mi l-a dat chiar daca inca am valori bunicele.
Eu...am gandit ca e fals (tocmai ca si pe acest domeniu am multa experienta) ! Ptr ca nu ai cum sa protejezi ala daca-l fortezi sa dea mai multa insulina, e ilogic, il epuizezi mai tare.
M-am dus la alti doi medici, si au zis ca mine pe aceiasi logica, asa ca mi-au dat insulina care aia chiar protejeaza, ca ii iei din munca pancreasului, e logic aici, deci este opusul la Janumet.
Dar tu...? Explici ceva cu, cuvintele tale ? Nu.
1
30-04-2022, ora 17:48
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Am raspuns din cei 30 de ani de experienta cu tab. Nu stiu daca intelegi.
In astfel de raspunsuri trebuie ori sa ai experienta ori sa fi doctor.
Initiatoarea topicului a intrebat ceva concret. Nu se poate raspunde cu supozitii la intrebarea ei.
3
01-05-2022, ora 23:36
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Foarte bine ca ai spus din experienta ta de 30 de ani, ca e o varianta, poate altii vin cu varianta lor de trat care le-a mers cel mai bine, e o intrebare subiectiva, acuma depinde ce merge la prietenul initiatoarei, ca daca mie imi merge un trat, tie alt trat cel mai bine, etc, atunci e greu de ales, mie un medic (inainte de medicul meu actual) a zis, nu cont ce a mers la altii, ci ce-ti merge tie, nu te compara cu altul, se tatoneaza pana se gaseste trat bun. Ca ce merge mie, poate tie nu iti merge, si asa mai departe.
Deci degeaba 3 pacienti cu TAB zic varianta lor care a mers cel mai bine, insa e f bine ca ai zis asa informativ.

Medicul da o schema de trat care crede el, si vede daca merge, daca nu, schimba.
Ea in loc sa intrebe medicul, ne intreaba pe noi, e putin aiurea.
Si daca medicu e de negasit, exista alti medici, sa se duca repede la altul pana apare celalalt iar.
2
09-05-2022, ora 18:40
korfina
Nu este medic/terapeut
korfina
Timp de 10 ani prietenul meu a luat ca și tratament doar depakine și nu a avut decaderi. A avut momente când a fost mai sus sau mai jos dar s-a stabilizat fără sa ia nimic in plus inafara de depakine. Acum ma întreb de ce oare nu mai e lafel ca înainte și nu mai reușește sa se stabilizeze. După ce a trecut prin cel de-al doilea episod psihotic in urma întreruperii tratamentului cu depakine totul este parca mult mai lent in recuperare
1
09-05-2022, ora 19:08
korfina
Nu este medic/terapeut
korfina
Sunt deja 3 sapt de când ia tratamentul recomandat de medic dimineața depakine 300 și 75 venlaflaxina si seara 10 mg de Abilify si 1000 depakine dar inca se simte fără chef, simte si neliniște in stomac. El zice ca se simte un pic mai bine seara, încearcă sa faca câte ceva in timpul zile dar ii sta mintea sa ajungă cat mai repede acasă sa se pună in pat. Iar cu somnul încă nu doarme bine, doctorul i-a recomandat sa ia lorezapam pt 1 luna dar deja au trecut 3 sapt și încă nu s-a reglat. -a revenit cat de cat pofta de mâncare, dar totuși golul asta din stomac de la neliniște când va trece?
1
09-05-2022, ora 19:18
korfina
Nu este medic/terapeut
korfina
As vrea sa întreb ce credeți despre blocajul pe care îl resimte acum este de la antipsihotic? Adică e ca și cum nu are niciun gând, nu se bucura, nu plânge, nu se poate gândi sa facă vreun plan de ceva anume, nimic, gol. As vrea sa îl ajut dar nu știu cu ce sau ce trebuie făcut.
1
09-05-2022, ora 19:22
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Multi au problema asta cu blocajul, trebuie schimbat tratamentul, stiam ca abilify nu da blocajul ala.
Trebuie discutat cu medicul.

Daca ii mergea bine cu Depakine, sa ia si acum doar depakine
1
09-05-2022, ora 21:21
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Blocajul si nelinistea in stomac pot fi de la Abilify. Vorbiti cu medicul, poate ii schimba Abilify-ul.
4
10-05-2022, ora 15:06
360
Nu este medic/terapeut
360
e complet normal sa aiba blocaj mental considerand medicatia pe care o are. conteaza foarte mult si cat de puternic a fost epidosul psihotic pt ca in functie de el au fost afectati si neuronii. daca neuronii sunt puternic afectati, nu trebuie sa fie cine stie cat de puternica medicatia ca sa afecteze in vreun fel activitatea (fizica sau psihica) persoanei.

revenirea la normalitate poate dura multi ani. va trebui sa ai rabdare cu el. nu te astepta ca imediat ce a luat tratamentul sa fie ca nou. asta nu se poate.
2
10-05-2022, ora 21:53
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Depinde de om, in general trat ptr schizo dau apatie, anhedonie, mai ales Rispolept, dar la el s-a nimerit ca abilify sa faca asta, chestie pe care nu prea o face la multi.
Conteaza si cat de tare a fost episodul, stiu ca la fiecare episod se mai buleste ceva pe acolo.
E combinatie si de la trat cu boala in sine, e nasol, mai bine sa fim sanatosi.

Revenirea la normalitate e si ea relativa, unii isi revin repede, altii mai lent, altii f lent sau deloc. Persoanele reactioneaza diferit de multe ori, nu e o generalizare.
Poate schimba trat si sasi revina si intr-o luna sau 1 an, nu stim. Nu putem, zice dinainte pana nu vedem.
1
26-08-2022, ora 23:00
dureredemama
Nu este medic/terapeut
dureredemama
Bună seara,
Baiatul meu de 16 ani a avut un episod psihotic. Se credea extrem de inteligent, vorbea metaforic, folosea citate și alte chestii din cartile de politică, filosofie și istorie. Nu exagerat, dar folosea. Era sarcastic cu noi, nu putea sustine o discutie macar cateva minute, avea idei fixe etc. La un moment dat, a sus că se simte urmărit, că unii se uită urât la el si altele. Avea și privirea tulbure, plus că avea niste gânduri intruzive care il oboseau, de ex., , nu stau pe un scaun cu 4 picioare că voi avea 4 ani de ghinion”. Abia l-am convins să mergem la un psihiatru. Imi spunea că acestia sunt oameni răi care vor să îi fure mințile. I s-a dat 1000 Orfiril, 0, 75 Xanax și 15 mg.Aripiprazol. Pentru prima data am plâns 2 luni incontinuu...Pentru prima dată am văzut neputința și blocajul dat de sedare. La o lună, s-a simțit mai bine și la control, i-a spus doamnei doctor că nu mai ia nimic, că poate să se controleze și că a fost o copilărie.Nu l-am mai putut convinge să continue. Cu noi se purta normal, însă a inceput să iasă, să isi facă prieteni dubiosi, a inceput să bea puternic, să fumeze, să nu se mai îngrijească, să umble aiurea, să cheltuiască etc. Am înteles ca a recazut mai puternic. Am mers la alt medic. I s-a dat 1000 Depakine și 4 mg Risperidonă. Le ia de 3 sapt. si e tot agitat. Nu mai poate să bea, dar fumează si parcă nu au efect medicamentele. Peste medicamente a inhalat un solvent ca să stopeze gândurile. Acum crede că e blestemat sau ca nu trebuie să fumeze un nr.impar de tigări, doar par, ca să nu aiba ghinion. Dna doctor a zis sa ii cresc Depakine la 1500 și 6 mg.de Rispen. Ii dau 5 de Rispen si 1300 Depakine. E terminat de sedat si zice ca ii tremură putin muschii. Abia invarte limba. Mai are putere să facă traseul obisnuit cu bicicleta si ceva minor prin casa. El era foarte activ, mergea si la sala, citea, invata, acum nu se mai poate concentra. Sa cresc doza? S-a mai confruntat cineva cu asa ceva? El vrea la scoala, dar il vad ratacit, dezorientat.Efectele astea se vor stabiliza cu timpul? Doza asta trebuie luat 2 ani sau doar cateva luni pana se stabilizeaza, apoi va lua mai putin? Vă rog sa ma ajutati cu sfaturi din experienta dumneavoastră. Ce se va intampla cu memoria lui?
Daca as avea putere, l-as face din nou bebelus si as repeta viata... Momentan i s-a pus diagnostic de bipolaritate cu TOC. Asa v-ati comportat unii dintre dumneavoastră care aveti această boala?
2
27-08-2022, ora 07:02
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Buna ziua.
Sa ia tratamentul asa cum i l-a dat medicul o perioada. 6 mg. Apoi i se va scadea la doza minima cu care nu vireaza. Unii au ajuns si de la 6 mg la 0, 5 mg in cateva luni.
Nu mai plangeti ca nu il ajutati cu nimic. Ba mai rau ii faceti. Trebuie sa il sustineti si sa fiti alaturi de el, nu sa va vada plangand. Fiti curajoasa pentru el!
Tratamentul trebuie sa il ia in continuu si sa nu mai opreasca, pentru a nu face recaderi.
Din pacate medicamentele au si efecte secundare, dar cu timpul dozele se vor micsora si efectele secundare se vor diminua.
1
27-08-2022, ora 08:57
dureredemama
Nu este medic/terapeut
dureredemama
Multumesc, dna Clara.
E normal să aibă gandurile alea si să nu treacă in 3 săptămâni? El e foarte derutat si negativist, nu vrea să accepte ca e bolnav. I se pare greu de suportat de la varsta asta. E invidios pe cei sănătoși si il înțeleg. Vrea la școală, dar asa sedat.mi-e frică să nu se rătăcească. E dezorientat. Cunoașteți pers.care au luat doza asta?
1
27-08-2022, ora 10:04
dureredemama
Nu este medic/terapeut
dureredemama
Peste medicamente, simte nevoia de a fuma sau de a bea. Se roagă sa ii cumparam măcar o bere. Zice ca ii linisteste agitatia interioară. Trebuie pazit mereu. E normal așa in faza asta? Asa sunt bărbații cu TAB?
Sunt disperată si nu stiu cum să ii limitez nevoia asta.
1
27-08-2022, ora 12:39
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Gandurile vor trece in 4-5 saptamani. Cam intr-o luna, maxim doua se vindeca complet. Trebuie sa accepte boala care este cronica, sa accepte ideea ca va trebui sa ia medicamente toata viata pentru a nu face recaderi. Este in interesul lui sa nu faca recaderi. Creierul se degradeaza in timpul acestor episoade. Este bine sa stie aceste lucruri, chiar daca par dure, pentru a nu mai intrerupe medicatia. Deocamdata, cat ia dozele acestea asa mari, ar fi bine sa doarma cat mai mult, creierul se reface mai repede in timpul somnului. Nu e cazul sa mearga la scoala asa sedat. Dupa 2-3 luni, dupa ce se stabilizeaza si mai scad dozele, poate merge. Cunosc persoane care au luat doza aceasta sa iasa din episod si apoi au scazut treptat pana la doze extrem de mici, atat Rispoleptul, cat si Depakine-ul.
E bine sa se fereasca de excitante, precum tigarile. Alcoolul e interzis (maxim un pahar de vin sau sampanie de Pasti, de Craciun, dar nu impreuna cu medicamentele). Sa incerce Bergenbier fara alcool. Stiu pe cineva cu tab care ia Rispoleptul si bea un pahar din berea aceasta la pranz. Nu i-a facut rau.
Daca doriti dv. ca apartinator sau el, puteti intra in Asociatia Bipolarilor Equilibrium. Au sedinte saptamanale pe Zoom si grup pe Facebook. Cautati pe net.
1
27-08-2022, ora 13:36
dureredemama
Nu este medic/terapeut
dureredemama
Multumesc mult pt.raspuns. Astept sa ii treacă nelinistea.
Am vb.cu dl.Andrei Nistor.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul