Tulburare obsesiv compulsiva, OCD, PURE O?

19-11-2020
tytus
Nu este medic/terapeut
tytus
Buna seara, dupa o anxietate marita cu agorafobie, frici de tot felul, declansata in urma cu 8 luni de zile, reusisem sa ies la suprafata, am luat multe suplimente, de la mg, omega3, vit b12, calciu, complex b, am fost si cateva sedinte la pshihoterapie.Bun, totul ok, pana cand intr-o dimineata, cand pe lipsa de nesomn, mi-a venit un gand intruziv, cum ca as inebuni si as face rau cuiva foarte drag, in acel moment am avut un atac de panica prin curentare creier, transpiratie rece pe frunte, senzatie ca ia pielea fetei foc.Ei bine, de la acel gand, anxietatea mea sa ridicat si avea acum subiect.M am documentat bine si am inteles ca este Toc ocd pure O, adica aceste ganduri iti provoaca o anxietate extrema, frica.Pierzand seri multe citind si pe forumuri americane, mai ales interviul unui pshihoterapeut din New York, Steven Phillipson, cu o experienta de 25 de ani in acest Toc, spunea ca aceste ganduri sunt coplesitoare, decat ca diferenta este ca la un om normal fara Toc, chiar daca ai vine un gand intruziv, al analizeaza 2-3 secunde si nu i da importanta, ei bine alfel sta in cazul celui cu Toc cu ganduri.Spunea ca standardul de aur este terapia ERP, cu anumite tehnici si binenteles cea mai pretioasa cea de expunere frecventa dar fara sa l analizezi,.As dori, cineva, dintre domnii pshihoterapeuti care au tratat asfel de cazuri, imi doresc ajutor din partea dumnealor.Am fost si la pshihiatru, mi-a dat cipralex si gerodorm, deocamdata i-au doar gerodorm somnifer, de la care dorm foarte foarte bine.Va rog mult, apreciez orice sfat, cititnd forumul, am vazut c s au mai confruntat si altii, e cumplit, cum naiba mi-a schimbat ritmul vietii un gand intruziv.
7 comentarii
0
20-11-2020, ora 05:33
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Cipralexul este pentru anxietate. Luati si Cipralexul. Gerodormul este pentru somn.
0
20-11-2020, ora 11:10
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Psihologie, Bucuresti, sector 1
Psiholog Cristina-Mihaela Stoian
Ai zis bine "pierzand nopti", pentru ca exact asta ai facut, cautand obsesiv informatii. Ai hranit si mai mult tulburarea TOC, sau OCD in engleza. Cu siguranta tratamentul medicamentos nu e de ajuns in astfel de tulburari si fara psihoterapie pe termen lung, cam greu spre imposibil sa iti gasesti un echilibru. TOC e o boala de cursa lunga si de obicei nu vine singura, ci la pachet cu alte comorbiditati. Cele cateva sedinte la care ai fost, cu siguranta nu sunt de ajuns. Tratamentul medicamentos nu pare unul aiurea, avand in vedere ca TOC e o tulburare anxioasa in esenta. Psihiatrul stie de ce ti l-a dat, iar faptul ca dormi bine, e un semnal bun. Orice forma de psihoterapie poate fi folosita in TOC, insa cele cognitiv-comportamentale se pare ca dau rezultate bune. E nevoie sa mentii tratamentul medicamentos in paralel cu psihoterapia.
0
20-11-2020, ora 13:49
tytus
Nu este medic/terapeut
tytus
Multumesc din suflet pt raspunsuri, idea este ca pana acum 2 saptamani, cand acel gand sa infiltrat in mintea mea, eram un om aproape vindecat, inainte de acest gand erau altfel de probleme din spectru anxietatii, teama cand ma indepartam de casa, cand ma aflam in spatii mari inchise, agorafobie, insa toate se ameliorarese substantial, cand viata mea a luat alta directie din cauza acelui gand intruziv.Persoanele normale, daca le apare un asfel de gand nu ai da atentie insa unu ca mine, al analizez, imi pun intrebari si incepe sa mi dea frica mare.Imi aduc aminte ca in acea dimineata cand gandul intriziv ma specriat, am facut atatac de panica, am sunat-o pe mama sa vina la mine in camera pana m-am linistit.Si acum o mai chem, seara stau de vb cu ea, mai ma linistesc.Nici la masa nu pot sta mult in prezenta alor mei, ma gandesc sa nu am schizofrenie si sa nu mai ma pot controla, pt ca de la acel gand intruziv, te gandesti oarecum si la schizofrenie, ma rog, fel de fel de scenarii.Seara i-au gerodorm, dorm foarte bine, ca nu mai ma ia gandurile, ziua i-au iar omega, vitc, magneziu, calciu, vitamax.Vreau sa fac pshihoterapie, special pe aceasta problema, ocd pure o, daca ma poate ajuta cineva cu o sugestie.Ma gandesc, cum naiba a aparut acel gand si de ce a avut impact asa puternic si de ce nu a aparut acum de ex, o luna, 2, 3.Referitor la Cipralex.as fi vrut sa merg pe pshihoterapie, imi e teama de gustul acela metalic, efecte adverse, mi-a mai dat xanax la nevoie, cea ce am mai luat.
0
21-11-2020, ora 14:16
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Înainte de psihoterapie v-a făcut și evaluare psihologică? Pentru că prin evaluare s-ar fi depistat și acele scheme cognitive disfuncționale care ar fi putut fi stimulate de anumite situații. Probabil ce ați găsit pe internat, așa cum v-a spus și colega mea a stimulat predispoziția spre TOC. Ați spus că ați urmat câteva ședințe de psihoterapie. Rezultate bune se obțin urmând un program complet, cele câteva ședințe nefiind suficiente, deci au stabilizat situația pe moment, dar nu au rezolvat în întregime problemele. Rezultate bune și mai rapide se obțin cu psihoterapia cognitiv-comportamentală. Poate găsiți un psihoterapeut și cu competențe pe clinică pentru a depista toate cauzele ce stau în spatele problemelor dvs., ca pe viitor să nu vă mai deranjeze.
0
21-11-2020, ora 15:51
tytus
Nu este medic/terapeut
tytus
Va multumesc din suflet pt raspuns, Dna Niculina, am facut acele sedinte de pshihoterapie, acum luni de zile, cand la acel moment, avea o anxietate care se manifesta cu fica de departare de casa, agorafobie, fica de a nu inebuni, toate astea au "explodat"dupa starea de urgenta, bun, timpul a trecut, cu ajutorul si suplimentelor multe, am reusit sa se atenueze aceste frici.In tot acest timp precizez ca am stat atat de mult sa am informez in cele mai mici amanunte, forumuri, articole, totate bolile ce tin de pshihiatrie in cel mai mic amanunt.Bun, doar ca acum 2 saptamani, un gand intruziv intr o dimineata de nesomn, a patruns in mintea mea, la care am facut atatc de panica, ceva de genu, inrosirea fetei, curentare creier, stomac, un gand intruziv ceva de genul ca as putea sa i fac un rau cuiva drag.Din acea dimineata m -am schimbat, aveam teama mare, era, cum zice francezul"boala indoielii", adica un TOC cu ganduri intruzive sau cum spun americanii OCD PURE O.M-am documnentat si pe siteuri americane, si tocmai asta si cat pe cineva care sa fi aplicat aceste 3 metode.Prima, care ar fi standardul de aur in aceasta terapie, metoda expunerila gand fara sa mi fie frica, a doua puterea prezentului si a treia restructurare cognitiva, tot caut un pshihoterapeut care a mai lucrat pe asa ceva sa poate sa ma ajute.Si vreau sa fac si o evaluare pshihologica, in noaptea aceia cand a aparut gandul intruziv, am citit mult niste articole de schizofrenie, ceva foarte amanuntit.In ultima perioada dorm foarte bine, i au gerodorm seara.Ma gandesc asa la acel gand, cred ca si pe fond de anxietate, sa atasat in mintea mea, pt ca un om normal, chiar daca ai vine un gand intruziv, al analizeaza 2 secunde, vede ca e ceva neinsemnat si gandul pleaca.
0
27-11-2020, ora 14:05
tytus
Nu este medic/terapeut
tytus
Am observat de vreo 2 saptamani, totul sa declansat pe lipsa nesomnului, intr-o dimineata, binenteles cu anxietatea la pachet, un tinitus in urechi, care in pozitie orizontala se simte cel mai rau, apoi dupa ce mi-a dat gerodorm si dorm 8, 9 ore nu mai apare tinitus, in anxietate sepoate sa apara tinitus?tiuit in urechi?
0
28-11-2020, ora 19:22
Psiholog Niculina Ciuperca
Psihologie, București
Psiholog Niculina Ciuperca
Da, este un simptom al anxietății. Sa faci si evaluarea psihologica, pentru ca sa vezi de ce ai o predispoziție spre anxietate. Pe baza evaluării vei continua psihoterapia pentru diminuarea până la disparitie a cauzelor. Rezultate bune se obtin prin psihoterapia cognitiv- comportamentala, deci cauta ca psihoterapeutul cu care vei lucra sa să aibă această formare.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: