V-ati ingrasat de la Rispolept ?

14-06-2023
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Mie mi s-a dat in spital Rispolept 2 mg si am inceput sa mananc mult si dulciuri, si mai am si diabet.
Insulina bag eu si as rezolva treaba, insa dupa ce iti da pofta aia de mancare, te baga la somn, pai eu cand mai bag insulina ?!
Ca la dulciuri destule trebuie sa stau 10-12 ore sa masor glicemia din ora in ora si sa mai bag insulina cand prima doza expira (cam dupa 2 ore).

La voi cum e sau cum a fost ?
21 comentarii
1
14-06-2023, ora 21:06
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Ia Rispoleptul seara, inainte de culcare. Ti-am trimis mesaj pe Fb.
1
14-06-2023, ora 22:02
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Da.M am ingrasat 20 kg in 4 ani. Aveam 50 si acum am 70.Sa ma tii te rog la current ce efecte adverse ai De la rispolept. Si nu am inteles, ai diabet deja sau vb ipotetic.?
1
15-06-2023, ora 19:21
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Clara, pai seara luam rispo la ora 21, ca la ora aia veneau si asistentii in spital cu tratamentul seara. Pe fb am citit si raspuns.

NNN7

Nu vb deloc ipotetic, am diabet de tip 2 diagnosticat in noiembrie 2021.
Mancam ca spartul de la rispo, o pofta si o foame de nu se putea.
Ce 5 kile pe an ca tine, cred ca as fi pus 5-6 intr-o luna cu rispo.

Tu ai avut 100 kcal/zi in plus de ai luat 5 kile pe an, adica cum ar fi 40 g de paine, adica o felie mica si jumatate, deci rispo la tine nu prea te-a facut sa mananci de fapt.
Eu aveam si 1000-1500 in plus pe zi.
Alte efecte adverse nu prea am avut, doar ca ma baga la somn in cam 1-1, 5 ore de dupa ce luam cele 2 mg, si cam dupa 2 saptamani parca eram fin mai agitat dimineata la sculare, nu mai puteam dormi.
Am sunat medicul si temporar a scos Rispo desi ma ajutase putin pe agresivitatea aia psihologica si poate ar ajuta si pe manie, si mi-am revenit pe mancat. Ce naiba, ajungeam la 200 de kile ?!
Pai sora prietenului meu de la rispo si abilify a ajuns de la 65 kile la 164.
1
16-06-2023, ora 14:55
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Da, ce interesant cum medicatia impacteaza diferit. Mie mi a eliminat de tot pofta de mancare... Da nici senzatia de satietate nu o mai simt. Acum poate va intrebati, cum de te ai ingrasat atat, daca n ai pofta de mancare. Simplu, nu stiu cand sa mananc si cand sa ma opresc, nesimtind niciodata foame sau satietate. Ca Desi nu am pofta de mancare, trebuie sa mananc, ca sa nu mor.Dar nu e o lipsa de pofta de mancare cu repulsie.Pot manca, doar ca nu simt pofta sau foame.

In ceea ce priveste diabetul, cred ca si rispen ul in sine poate provoca aceasta boala. Am citit eu la un moment dat pe prospect la rispen.

Sanatate!
1
16-06-2023, ora 15:22
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Mentionez ca atunci cand m am ambitionat sa slabesc, am slabit cam 5 kg in doua luni cu sport si mancare hipocalorica si sanatoasa. Adevarul este ca aceste kilograme sunt si din cauza nepasarii pe care mi o da tratamentul.
1
17-06-2023, ora 14:05
user_253871
Nu este medic/terapeut
user_253871
@NNNNNNNN ambitia a tinut pana la 5kg ? :) de ce nu ai continuat cu ambitia ? poate ca nu ai continuat pt ca ai totusi pofta de mancare ?...hmm ? ce zici ?
2
17-06-2023, ora 15:52
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Nu am vcc.Doar nu mint. Nu a tinut ambitia pentru ca n am motivatie in general sa mi prepar mancaruri de dieta si sa fiu atenta la asta in general.
1
17-06-2023, ora 15:57
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Si Mie, personal, nu mi pasa de kilogramele in plus, si nu pentru ca n ar fi cazul sa mi pese, ci pentru ca asa ma face sa fiu rispen ul, foarte nepasatoare. Insa la insistentele familiei mele, mai decid din cand In cand sa slabesc. Cum sunt si acum, mananc putin, incerc pe cat posibil Mai light, nu fac Sala deocamdata, dar merg mult pe jos.
1
17-06-2023, ora 21:15
user_253871
Nu este medic/terapeut
user_253871
daca simti ca nu ai control si vrei sa tii cont de calorii, intr-o oarecare masura, fara prea multe batai de cap, solutia e sa mananci 3 mese pe zi cu o cantitate similara a unei persoane apropiate tie, ce are o greutate normala.
saratele, chipsuri si ciocolata, suc foarte putin...eventual la astea sa verifici caloriile, astfel incat sa nu consumi mai mult de 250 calorii.

e important sa controlam nr de calorii; sa nu mancam mai mult decat e nevoie. medicamentele incetinesc metabolismul. asta inseamna ca daca o persoana normala (femeie) isi mentine greutatea cu 1500 calorii, tu(sau cei pe tratament psihiatric) se ingrasa de la cele 1500 calorii. iti imaginezi ce se intampla cand ajungi la 2000 calorii sau mai mult... haos

!nota.. cifrele de sus sunt aleatorii

eu pt ca am monitorizat caloriile, si am consumat 2000 calorii constant, m-am mentinut la 100kg ani de zile (cu tratament medicamentos)... la acelasi nr de calorii inainte de tratament aveam 80kg...
1
17-06-2023, ora 23:15
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Da... E cam periculos acest aspect... Pe tratament psihiatric poti lua proportii daca nu esti atent.Mai ales antipsihotice, ca antidepresivele ele nu s chiar asa.. Am luat antidepresive cand au inceput problemele(am fost diagnosticata gresit), si eram slaba. Oricum cu tot cu nepasarea mea, 70 kg nu voi depasi ca voi avea grija.

Acum, am un Pic de noroc, ca spre deosebire de primii 3.5 ani, de cateva ori pe zi simt o usoara senzatie in stomac, ca si cum m ar roade. Dar nu simt foame. Si ma ghidez dupa aia. Nu Mai mananc daca nu am acea senzatie. Asa Interpretez eu foamea acum.Si ma ajuta.

Stiu ca suna ciudat treaba Asta. Cum sa nu ti fie foame sau sa nu te simti satul? Efect advers.Mai am un efect advers ciudat, cum ca nu mi e somn niciodata. Ma culc si ma trezesc fresh:)).
0
16-08-2023, ora 20:10
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
vcc, medicamentele nu incetinesc metabolismul ci doar urca pofta de mancare, si e logic, inima bate la fel, temperatura e la fel, organele functioneaza la fel, nu poti scade consumul de energie.
Ca sa reduci metabolismul trebuie sa scazi consumul, nu esti perpetuum mobile.

NNN7, ca sa nu te ingrasi e f simplu, calculezi kcal si vezi exact cate mananci pe zi, eu asa fac. Am cantar de bucatarie, nu mi-e greu sa le calculez.
Si asa ai controlul exact cat trebuie sa mananci, afli si tu cat arzi si aia e, bagi un 2000 ptr inceput si vezi dupa 2 sapt daca te ingrasi sau nu, sau te mentii.

Si cand te mentii, atatea arzi.

Eu de ex ard 2400/zi desi stau 97 % in casa, am 1, 7 m si 65 Kg, 45, 5 ani, barbat.
0
16-08-2023, ora 21:05
Lena8
Nu este medic/terapeut
Lena8
@Costy si mie mi-a zis medicul diabetolog ca medicamentele psihiatrice ingrasa nu doar pt ca dau pofta de mancare ci si prin incetinirea metabolismului.

SI ca sa raspund la intrebare nu stiu daca m-am ingrasat de la Rispolept sau de la Abilify ca eu luam 50% din fiecare cand am luat.
E posibil sa fi fost mai slabuta si de la Rispolept. Aveam 75-76 kg pe vremea cand luam si Risperidona (de la 60Kg).

Acum doar pe Abilify am aproape 97kg..
0
17-08-2023, ora 20:18
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Eu si pe cine stiu si luau antipsihotice, s-au ingrasat strict doar ca au mancat mai mult sau putin mai mult, pai nici nu iti dai seama ! Ca nu trebuie sa mananci prea mult in plus ca sa te ingrasi, te ingrasi mai greu dar te ingrasi.
Cum au mancat cat ardeau si inainte, nu se mai ingrasau.

Nu aveai cum, dar eu as fi intrebat pe acel psihiatru "cum sa scada arderile daca corpul functioneaza ca si inainte ?! Adica cererea de energie nu scade, atunci cum sa scazi consumul ?". Nici o functie a corpului nu merge mai incet ca inainte, ca altfel nu ai mai functiona corect si te-ai simti ca dracu din multe puncte de vedere.
Cum ar fi sa bata inima cu 30 batai in loc de 60-70, sau sa ai hipotermie, sau organele tale sa mearga pe jumate ? Ca na, e vb de scaderea consumului. Sau creierul sa mearga mai low.

Bine, pe tine poate nu te-a interesat fizica si nu stiai care e logica. Legile fizicii se aplica si la om perfect.

Singura chestie care poate duce sa mai pice putin metabolismul este scaderea miscarii, asta da. Adica daca te lenevesti, daca dormi mai mult, sigur ca poate scade consumul ptr ca si cererea de energie scade.
Si daca scade si cu 200 Kcal/zi, te ingrasi intr-un an cam 11 Kg. Pui ca arzi cam 2000/zi/
Deci indirect scade, nu direct de la medicatie.

Oricum ai da-o nici nu conteaza, conteaza sa mananci cat arzi ca sa ramai asa, daca arzi 1700 sa mananci 1700, daca arzi 2000 sa mananci 2000, sau mai putin daca vrei sa slabesti. Fizica pura. Si sa-ti afli cat arzi.

NNN7, intrebare, daca nu ai nici pofta si nici foame de manancai mai mult ? De ce nu te opresti dupa foarte putin ? Si vedeai cum stai.
Mai ales cand ai vazut ca te ingrasi, nu ti-ai dat seama ca mancai mai mult decat trebuie ? Nu e nici un sacrificiu sa dai jos daca oricum nu simti nevoia de a manca, mananci mecanic mai putin si gata.

Cu nepasarea ceva nu imi da, pai daca ai nepasare, cum ai grija la 70 Kg ?! Daca ai grija la 70, de ce n-ai avea mai devreme ? Cum dispare nepasarea la 70 ?
Explica putin daca vrei.
0
17-08-2023, ora 21:08
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Depinde cum ma setez. Daca nu ma setez sa slabesc, mananc. Acum spre exemplu m am setat sa slabesc, caci mi e teama de alte probleme de sanatate ce pot veni odata cu cresterea in greutate, si am grija ce si cat mananc. Si nu mi e greu In procesul de slabire. Caci nu prea mi e foame (mai simt uneori o senzatia asa in stomac, si o senzatia de foame dar foarte estompata), si nici pofte nu am. Pofte chiar deloc nu am.
Am slabit deja intr o Luna 4 kg. Si as dori sa ajung cam la 57 asa. Dar in jumatate de an, un an. Nu slabesc foarte usor, chiar daca mananc numai hipocaloric si foarte moderat.

Tind sa cred si eu ca AP urile incetinesc metabolismul, caci eu aveam arderi foarte rapide, in sensul ca daca intr o zi nu mancam sufficient, dadeam imediat jos. Si nu ma puteam ingrasa. Acum, dau chiar greu. Cu tot cu regim si sport.

Nu prea am cum sa te fac sa intelegi cum functionez eu, caci sunt atipica. Medicamentele ma fac asa. Pur si simplu nu mi pasa, si mancam din plictiseala.Dar spre exemplu, daca ma apucam de sport, si dadeam de chinurile sportului pe AP uri, parca nu mi mai venea sa mananc la voia intamplarii, oricat si orice.

Mai mult nu stiu cum sa ti explic.
0
18-08-2023, ora 22:15
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Am inteles ce zici, insa de ce sa iti setezi sa slabesti ? Daca tu oricum nu simti foame si pofta, zici ca iti setezi si ca ai grija la ce mananci ca si cum te-ai abtine desi ai pofta si foame.
Aici nu inteleg, ca si daca esti apatica si nu iti pasa, ce conteaza daca mananci mai putin daca asta nu e o frustrare ?
Adica daca nu iti setezi, ce avantaj iti aduce mancatul in plus ?

Mie cand nu imi vine foame si pofta sus, de la sine mananc putin, ca nu prea intra, nu imi setez nimic, desi cand mananc simt ceva foame dar mai jos.

La tine a aparut frica cand ai facut 70 Kg, vezi ? Frica pazeste pepenii cu apatie cu tot.

Faptul ca dai greu jos e greu de spus exact ce si cum pana nu se calculeaza exact caloriile. Poate de la apatie ai mai redus si miscarea si nu iti dai seama, nu stiu ce sa zic.
Hipocalorica mancarea si anume cat de hipocaloric ?!

Ca e una sa ai 350 Kcal/zi in minus, si alta sa ai 700 sau alta 1000.
Cu 350 in minus dai jos 1, 5 Kg lunar, cu 700 dau jos 3 kile, cu 1000 dai jos 4-4, 5.

Poate inainte nu retineai atata apa, ca unele antipsihotice retin si apa de ex Seroquel, asa ca in tesuturi se retinea apa si simula kg in plus, apoi dupa toaleta in 1-2 zile dadeai jos apa in plus si ziceai ca slabesti, iar acuma nu prea mai iese cum trebuie apa.
Iar grasimea pe bune se da greu jos, daca si cu 1000 minus abia 4 kile dai jos lunar.
1000 in minus ar insemna sa mananci cam 1000/zi doar, Si tine cont ca deficitul de 1000 ar fi maxim permis.

Eu nu am cum sa stiu cat mananc de hipocaloric daca nu calculez.
0
19-08-2023, ora 08:26
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Mancare light costy Gen iaurturi, supe, legume, piept de pui, oua fierte, branza usoara, sa late, ton etc. Nu stau sa calculez nimic, n am rabdare de asa ceva.
Eu nu s asa. Daca nu ma setez sa slabesc, am tendinta sa mananc, chiar daca n am pofta de mancare.
Ia ca atare ce ti am zis ca nu cred ca ai cum sa intelegi, nefiind in locul meu.
0
27-08-2023, ora 23:40
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Inteleg f bine. Dar undeva se rupe logica. Ai tenta sa mananci dar nu ai pofta si foame, ceva nu da.
Tenta aia de a manca vine de undeva. Ceva o da, nu apare aiurea.
Ca daca nu ii e foame si pofta unui om, abia intra cand mananca, nici nu prea poate manca cine stie ce.

Asta trebuie sa afli tu, ai discutat cu medicul chestia asta ? Ca am impresia ca nu, nici nu cred ca ti-ai pus problema, ar cam trebui sa ti-o pui, ca ti-o iei cu greutatea si alte prob de sanatate si nu e deloc bine.

Trebuie putin interes daca tot vrei sa slabesti si mai ales sa ramai slaba mereu. Ca degeaba slabesti daca o iei de la cap cand nu mai ai in cap sa slabesti. Si asa te joci si cu pancreasu ala care trage cu insulina prea multa ptr mancarea aia aiurea, de pana la urma poate ramai fara el si faci diabet, si sa vezi apoi.

Nici nu trebuie sa fiu in locu tau ca sa inteleg ca ceva te indeamna sa mananci aiurea, ceva psihiatric sau psihologic. Ca nici tu nu stii ce si cum de unde vine.
De aia am zis ca poate se rezolva la medic, psiholog, doar trebuie sa te intereseze sa intrebi.

Daca ai cerut ajutor si nu te poate ajuta vreun medic, e altceva, nu ai ce face.

Asa cum nici la mine nu stiu de unde vine, dar macar eu am foame si pofta insa prea sus. Cand n-am nu mananc, nici nu as putea. La mine se aliniaza treaba, nu poti intreba de ce mananc, ca e clar.
Eu in schimb am cerut ajutorul dar nu m-a putut ajuta nici un medic sau psiholog.

Nu e nevoie neaparat sa calculezi pana la urma, dar sa mananci mai putin decat arzi pana slabesti la greutatea ideala, apoi sa mananci exact cat arzi, un nutritionist iti va face dieta, si o mananci pe aia asa mecanic ca sa nu mori, nu mai mananci aiurea chiar daca nu mai trebe sa slabesti.
Dar asta inseamna sa rezolvi mancatul aiurea.
0
28-08-2023, ora 12:50
NNN7
Nu este medic/terapeut
NNN7
Nu am probleme cu greutatea.Am 64 de kg.Fac sport si mananc moderat spre putin, si mancare light. Nu asta e problema mea. Am altele.
0
30-08-2023, ora 20:16
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Daca ai greutatea buna, este foarte bine.
0
02-09-2023, ora 21:47
Verno
Nu este medic/terapeut
Verno
Îmi da pofta de dulciuri si fast food mai mare decat aveam eu in mod normal din ce am observat.
0
08-09-2023, ora 12:29
Costy2008
Nu este medic/terapeut
Costy2008
Asa si mie, imi da pofta si foame mai sus decat trebuie. Ai incercat sa schimbi tratamentul ? Ai pus problema la medic ? Ca sa nu ajungi cu multe kg in plus.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul