va rog astept un raspuns :)

12-06-2009
iullia_iullia
Nu este medic/terapeut
iullia_iullia
ce inseamna stenoza de canal medular si ce implica asta?va rog frumos astept un raspuns.multumesc
2 comentarii
0
13-06-2009, ora 23:51
Gregory
Nu este medic/terapeut
Gregory
Bolile degenerative ale coloanei vertebrale implica modificari artritice ale oaselor, articulatiilor si ligamentelor. Coloana vertebrala este formata din corpurile vertebrale, discurile intervertebrale, fatetele articulare, si cateva straturi de ligamente. Canalul spinal contine si protejeaza maduva spinarii si radacinile nervilor.

Coloana vertebrala umana are 7 vertebre cervicale, 12 toracale, 5 lombare, sacrul si coccisul. Discurile intervertebrale sunt localizate intre aceste segmente osoase.

Odata cu imbatranirea discurile intervertebrale degenereaza si se micsoreaza in inaltime. La nivelul zonei respective coloana capata o mobilitate anormala si compensator, coloana genereaza ciocuri osoase si produce o ingrosare a ligamentelor. Acest proces conduce in timp la ingustarea progresiva a canalului spinal, determinand stenoza acestuia. Stenoza de canal vertebral poate apare la orice nivel al coloanei. Cel mai frecvent este localizata in zona cervicala si in cea lombara.

Stenoza lombara provoaca claudicatia medulara (dureri in membre care apar la mers si care se amelioreaza in repaus), deficite motorii in membrele inferioare, amorteli, pierderea sensibilitatii profunde si a reflexelor osteotendinoase.

Pentru diagnostic metoda de baza este imagistica prin rezonanta magnetica nucleara. Examenul computer tomografic este util in aprecierea calitatii structurale a osului.

Tratamentul stenozei de canal vertebral depinde de nivelul la care este localizata si de numarul de segmente ale coloanei pe care se intinde.

Prima data se incearca tratament conservator antiinflamator, cand nu sunt prezente deficite neurologice. Simptomele usoare cedeaza la medicatie antiiflamatoare nesteroida si la repaus. Terapia fizica prin gimnastica medicala este utila in tonifierea musculaturii paravertebrale. In numeroase situatii insa, simptomele persista si se repeta sau se accentueaza. Durerea devine progresiva si pot apare deficite neurologice.

Copyright: www.neurochirurgie4.ro ;
0
14-06-2009, ora 12:17
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Un amendament de principiu as avea:
- in limba romana termenul de "artrita" difera profund de "artroza", ceea ce nu se intampla in limba engleza, unde cei doi termeni sunt numiti identic, "artrhitis". Intotdeauna cand se practica o traducere ad-hoc din engleza, fara a fi consultat un medic, apare aceasta confuzie artrita-artroza.
- trebuie sa diferentiem "artrita", care este o inflamatie sau o infectie articulara, de tip acut, ce necesita tratament imediat si sustinut, de banala "artroza", care reprezinta degenerarea cartilajului articular, proces cronic, de lunga durata. Deci nu putem vorbi despre "artrita" ca fiind un procez sau o boala degenerativa.
Cu stima,
Dr. Marius Uscatu
Ortoped cu supraspecializare franceza in Chirurgia Gleznei si a Piciorului
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul