Violenta in cuplu

22-10-2017
Khalessi
Nu este medic/terapeut
Khalessi
Bună. Am avut o relație timp de un an cu băiatul. După aproximativ 3 luni de la relația m'a lovit.A avut un episod de furie, m'a injurat si mi'a tras o palmă. Prima oară am avut un șoc, fiind pentru prima oară cand pățesc așa ceva.Am vrut să aflu ce se întâmplă cu el si de ce a făcut asta.Din acel moment a avut episoade dese, cam cate un episod pe lună. Nu pot spune că am fost bătută rău, gen pumni, picioare etc.Dar o palmă, o imbranceală, o buză spartă, vânatai din altercație am avut, mentionez că eu ripostam la rândul meu, eu devenind o persoana foarte vulcanică la agresiunile lui.Avea episoade cand ma musca practic de fata sau se impingea in mine pe strada, in cazul unor contraziceri, dar in asa fel încât să nu vadă nimeni.Mie niciodata nu mi'a plăcut sa o fac pe victima, sunt si o persoana cu o personalitate mai puternica, așa că alegeam sa rămân lângă el si sa ma lupt, să il fac sa înțeleagă ca e gresit ceea ce face;sa incerc să inteleg de unde pornesc toate apucăturile astea.Il stiam de o persoană mai impulsiva, dar nu mi am imaginat niciodată că poate fi violent. Nici eu nu stau foarte bine la capitolul răbdare si pot întoarce cu acceasi monedă, dar asta nu înseamnă că nu am control si ma apuc să lovesc oamenii. Am vorbit cu mama lui si am încercat sa aflu cat mai multe detalii in legătură cu iesirile lui.Am aflat că tatăl lui a agresat'o pe ea la rândul lui, o lovea când erau mai tineri, acum a stopat violenta fizica, o agreseaza doar verbal.Dar el si tatăl lui au avut cam același comportament, gen e agresiv, dar după ce se calmează si isi dadea seama ce a făcut, cerea iertare si venea cu promisiuni.Pe el ca si copil nu il lovea, dar l'a dat de cateva ori afara din casă pe fondul alcoolului, plus injuraturi etc. Plus ca am aflat că si'a lovit fosta prietena, agresiv verbal cat si fizic, cu toate că nu ai oferea nici un motiv (oricum nu există nici un motiv pentru a lovi o femeie)dar comparativ cu mine, ea tăcea, probabil ai era frica de el, eu in schimb puneam piciorul in prag.Precizez ca nu este un om rău, eate chiar milos, are calități si chiar am vrut sa'mi intemeiez o familie alături de el, dar am eșuat in al ajuta in comportamentul lui abuziv (tremura când se enerva si dacă nu mă strângea cel putin de mână nu se simtea bine, practic se hranea din asta).Cu toate că era conștient că are o problemă cu nervii sau cel putin așa spunea el, a fost de acord sa consulte un doctor, a renunțat, nu a mers. Intrebarea mea este :comportamentul lui poate fi pe baza traumelor din copilărie (cele văzute intre părinți) sau este pur si simplu un bărbat slab, care nu a pus accent foarte mult pe educația proprie? Si asa se descarca el?Poate mi se va da o părere profesionala. Ps:nu mai suntem împreună, dar vreau sa stiu pt liniștea mea cauza.
3 comentarii
1
22-10-2017, ora 15:56
Psiholog Neacsu Virginia
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Neacsu Virginia
Buna ziua!
Comportamentul agresiv are multe cauze, care se si combina adesea, la acelasi om. De exemplu, tendintele biologice mostenite se pot combina cu modelul de comportament agresiv vazut la parintele de la care le-a mostenit si /sau cu o stare de iritabilitate crescuta ca raspuns la traume din copilarie (cand a fost martor la comportamentul agresiv al parintelui respectiv).
0
22-10-2017, ora 18:38
Khalessi
Nu este medic/terapeut
Khalessi
Ar fi suficient doar terapie ca să se poata schimba?Știu ca diferă de la persoana la persoana, dar in general se poate rezolva cu terapie? Exista si tratament medicamentos?
0
22-10-2017, ora 19:10
Psiholog Neacsu Virginia
Psihologie, Bucuresti
Psiholog Neacsu Virginia
Depinde de petsoana si, evident, de cauza/e.
Fiind un comportament care se manifesta in relatie cu cineva, problema este faptul ca se gasesc adesea persoane care sa il intareasca (femei care accepta acest comportament, pacalindu-se fie ca ele il pot schimba sau, atunci cand agresorul isi cere iertare si promite ca nu se va mai repeta, chiar il iarta).
Cauza pentru care aceste femei accepta este o trauma/o problema in propriul istoric de viata.
Astfel, apare o co-dependenta victima-agresor si rareori agresorul va avea motivatia sa isi schimbe comportamentul. Eventual intra in terapie "de gura sotiei" si nu va functiona.
In situatiile rare, dar existente (!)in care persoana chiar vrea sa-si schimbe reactiile, intai se face o evaluare. Daca e un comportament invatat, e mai usor de abordat decat daca e, de exemplu, un simptom al unei tulburari de personalitate.
Pe scurt, prognosticul depinde de trasaturile persoanei, de rolul acelui comportament in viata sa si de reactia anturajului.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul