Fumatul în apropierea copilului poate fi la fel de dăunător ca fumatul în timpul sarcinii

©

Autor: Redacția ROmedic

Fumatul în apropierea copilului poate fi la fel de dăunător ca fumatul în timpul sarcinii

Copiii expuși la fumul de țigară la vârste fragede prezintă un risc crescut de apariție a obezității. Efectele asupra sănătății copilului sunt asemănătoare cu cele cauzate de fumatul mamei în timpul sarcinii. Afirmația este făcută în urma unor cercetări realizate în cadrul Universității din Montreal (Canada) în parteneriat cu Centrul de Cercetare CHU Sainte-Justine.

Pentru a verifica posibila corelație dintre expunerea la fumul de țigară în copilărie și obezitate au fost monitorizate 2 055 de familii. Principalii parametri urmăriți au fost modul de dezvoltare al copilului, starea materială, stilul de viață, mediul social la care a fost expus copilul și comportamentul general al familiei.

Până la vârsta de 10 ani, copiii ai căror părinți erau fumători și care au fost expuși în mod constant la fumul de țigară au prezentat o tendință de creștere a circumferinței taliei și a indicelui de masă corporală (IMC) comparativ cu alți copii de aceeași vârstă, care nu au inhalat fumul nociv.


La nivel global, 40% dintre copii sunt expuși în interiorul locuinței la fumul de țigară.

Au fost realizate și alte studii asemănătoare, însă acesta este singurul care a luat în considerare și alți factori din mediul familial ce ar fi putut influența dezvoltarea copilului și greutatea sa, cum ar fi starea mentală a părinților și deciziile acestora privind stilul de viață.

Deși valorile comparative estimate pentru circumferința taliei și IMC nu sunt foarte mari, modificările apar în perioada critică de dezvoltare a copilului și a țesutului său adipos. Creșterea în greutate la această vârstă poate avea efecte pe termen lung.

Expunerea la fumul de țigară a copiilor, în special la vârste mici, poate influența negativ sistemul endocrin și metabolismul. De asemenea, poate altera dezvoltarea neuro-motorie și a funcțiilor vitale.

Mecanismele prin care fumul de țigară din casă influențează negativ sistemul imunitar, sistemul neuronal și sistemul cardiovascular sunt multiple. De exemplu, bebelușii respiră mai des decât copiii mai mari sau adulții, necesitând o cantitate de aer de aproximativ 2-3 ori mai mare decât în cazul adulților, deoarece sistemele de ventilație sunt insuficient dezvoltate. De aceea, inhalează mai mult fum de țigară, efectul fiind mai toxic.

Sunt necesare mai multe inițiative în domeniul sănătății publice pentru a-i face pe părinți să conștientizeze riscul la care sunt expuși copiii când intră în contact cu fumul de țigară, mai ales la vârste destul de mici.

Sursa: Medical Xpress


Data actualizare: 05-02-2019 | creare: 26-06-2015 | Vizite: 1892
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dependenta de nicotina
  • Evaluarea dependenței de nicotină
  • Avantajele renunțării la fumat
  •