Fumatul si bolile cardiovasculare

©

Autor: Redacția ROmedic

Fumatul si bolile cardiovasculare
Fumatul este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare, care reprezinta prima cauza de deces in tarile dezvoltate.

Bolile cardiovasculare sunt tulburari sau leziuni ale muschiului cardiac (miocard), vaselor sangvine ale inimii sau ale sistemului de vase sangvine (vene si artere).

Cauzele bolilor cardiovasculare (BCV) sunt alimentatia necorespunzatoare, sedentarismul si tabagismul. Acestea constituie "factorii de risc modificabili". Evitarea acestora ar reduce 80% din decesele premature cauzate de BCV.

Recunoscut ca fiind principala cauza de moarte prematura in tarile dezvoltate, tabagismul este considerat drept cel mai important factor de risc modificabil pentru bolile cardiovasculare.

Fumul de tigara contine peste 4000 substante chimice, din care cca 60 sunt recunoscute drept cancerigene. Acestea afecteaza sistemul cardiovascular prin:

- cresterea tensiunii arteriale
- accelerarea frecventei cardiace
- diminuarea aportului de oxigen
- determina formarea de placi de aterom
- reducerea nivelului de HDL-colesterol (colesterol bun)
- declansarea crizelor anginoase

Riscurile de infarct miocardic ale fumatorilor sunt de doua ori mai mari decat ale nefumatorilor. Fumatorii care au suferit un infarct miocardic sunt mult mai expusi la moarte subita decat nefumatorii.

Nicotina si monoxidul de carbon din fumul de tigara reduc cantitatea de oxigen din sange si afecteaza peretii vaselor sangvine, determinand formarea placilor de aterom. In plus, fumatul favorizeaza aparitia bolilor cardiovasculare prin reducerea cantitatii de HDL-colesterol (colesterol bun).

Fumatul reprezinta cel mai important factor de risc pentru bolile vasculare periferice, caracterizate prin ingustarea vaselor de sange care transporta sangele la membrele superioare si inferioare.

Pentru fumatori, renuntarea la acest obicei este cea mai importanta masura de reducere a riscurilor. Dupa un an de abstinenta tabagica, riscul de boli coronariene (angina pectorala sau infarct) este redus la jumatate. In medie, fumatorii inraiti care renunta la obiceiul de a fuma isi prelungesc speranta de viata cu 4 ani.

Data actualizare: 30-10-2013 | creare: 01-10-2007 | Vizite: 13016
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: