Fumatul si accidentul vascular cerebral

©

Autor: Redacția ROmedic

Fumatul si accidentul vascular cerebral
Fumatul este principalul factor de risc modificabil pentru accidentul vascular cerebral (AVC), care duce frecvent la invaliditate si chiar la deces.

Riscul de AVC este de 2 ori mai mare la fumatori comparativ cu nefumatorii si creste odata cu numarul de tigari fumate zilnic. Se estimeaza ca pana la 11% din cazurile de AVC se datoreaza tabagismului.

Cauza este reprezentata de nicotina si de monoxidul de carbon din fumul de tigara, ce reduc cantitatea de oxigen din sange si afecteaza peretii vaselor sangvine.

Pentru femei, fumatul asociat cu luarea de anticonceptionale orale creste semnificativ riscul de AVC.

Accidentul vascular cerebral consitituie a treia cauza de deces in tarile occidentale, dupa infarctul miocardic si bolile cardiovasculare. Numeroase studii epidemiologice au indicat fumatul drept un factor de risc major pentru AVC. In prezent se dispune de dovezi concrete ca tabagismul in sine este o cauza de AVC.
Exista o stransa legatura intre tipul de AVC, cantitatea de tutun consumata si efectele renuntarii.
Riscul relativ al fumatorilor inraiti (> 40 tigari pe zi) este de 2 -4 ori mai mare decat cel al nefumatorilor.
Prin urmare, fumatul este un factor de risc independent pentru accidentul vascular cerebral, in special pentru AVC ischemic.
Toti fumatorii care renunta la acest obicei vor beneficia de reducerea riscurilor de AVC ischemic, indiferent de gradul de expunere anterioara la fumul de tigara. La 2 ani dupa sevrajul tabagic, riscurile scad cu 50%, iar in termen de 5 ani, riscul de AVC revine la normal (este egal cu cel al populatiei generale).

Despre accidentul vascular cerebral

Accidentul vascular cerebral este consecutiv obstruarii (blocarii) vaselor sangvine, fapt ce impiedica circulatia sangelui la creier. Diminuarea sau intreruperea aportului de sange si de nutrienti vitali la creier poate cauza o degradare ireversibila a acestuia.

Un AVC determina sechele grave pe plan mental si psihic, paralizie completa sau partiala, precum si pierderea vocii sau a vederii.

Exista mai multe tipuri de AVC:

Accidentul ischemic tranzitor (AIT) – este un semn de alarma ce poate anunta survenirea unui accident vascular cerebral constituit. In general, AIT nu determina sechele majore, dar consultarea prompta a unui medic este obligatorie pentru reducerea riscurilor de AVC.
AVC hemoragic – survine datorita ruperii unui vas de sange la nivelul creierului. Sunt mai rare decat accidentele vasculare ischemice, reprezentand 20% din cazurile de AVC.
AVC ischemic – se declanseaza prin obstruarea circulatiei sangvine a creierului de catre un cheag de sange. Este mai grav decat tipul precedent si degradeaza celulele creierului in mod ireversibil, privandu-le de oxigenul si de nutrientii necesari.

Data actualizare: 15-02-2020 | creare: 01-10-2007 | Vizite: 13501
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: