Gastrita alcoolică

©

Autor:

Gastrita alcoolică

Alcoolul poate avea un impact profund asupra mai multor sisteme de organe din organism. Gastrita alcoolică este una dintre numeroasele afecțiuni fizice care se poate dezvolta ca urmare a abuzului de alcool. Deși, inițial este asemănată cu o durere de stomac recurentă sau cu arsuri la stomac, aceasta ar putea semnala dezvoltarea unor complicații, cum ar fi ulcerele.

Consumul de alcool este adesea cunoscut pentru efectele sale intoxicante acute, asocierea acestuia cu accidentele de mașină sau cu unele cazuri de intoxicații cu alcool. Cu toate acestea, băutul provoacă, de asemenea, probleme care se dezvoltă pe termen lung, inclusiv o gamă largă de probleme de sănătate fizică și psihică care ar putea apărea în legătură cu consumul continuu și repetat de alcool.

Ce este gastrita alcoolică?

Ca parte a sistemului digestiv, stomacul secretă acid și enzime pentru a ajuta la descompunerea alimentelor și a altor substanțe. Pentru a proteja restul corpului de acești compuși, există o membrană care asigură funcția normală a stomacului.

Gastrita alcoolică se poate dezvolta după ce consumul repetat de alcool începe să irite sau chiar să erodeze părți ale mucoasei stomacului. Astfel, mucoasa stomacului poate deveni vulnerabilă la sucurile digestive acide produse în mod normal de organism. În unele cazuri, stomacul devine mai sensibil la acizi sau alte ingrediente potențial inflamatorii.

Cercetările susțin o asociere între consumul de alcool și deteriorarea mucoasei stomacului. Rezultatele unui studiu au descoperit că inflamația mucoasei gastrice a fost prezentă la 100% dintre participanții la test, care obișnuiau să consume băuturi alcoolice în mod cronic (1). Dintre cei care au fost categorizați ca fiind dependenți de alcool și cu un istoric de băut cronic, de mai mult de 10 ani, cei mai mulți aveau un tip de gastrită care provoca atrofia mucoasei stomacului și a fost observată doar la persoanele clasificate ca având dependență de alcool.

În plus, cei care dezvoltă această afecțiune pot fi predispuși la alte complicații medicale semnificative și probleme de sănătate pe termen lung. De exemplu, în conformitate cu American Society for Addiction Medicine (2), incidența crescută a vărsăturilor la persoanele cu gastrită alcoolică ar putea duce la leziuni esofagiene și sângerare gastrointestinală superioară - care ar putea fi fatale.

Simptome

 • Durere abdominală: Această durere se poate manifesta în ​​cazurile de gastrită acută și cronică.
 • Balonare: Tipurile de balonare pot fi un semn că alimentele nu sunt digerate corect și poate fi prezentă, atât în ​​gastritele acute, cât și în cele cronice.
 • Scaune negre: Deși această problemă nu este o urgență medicală, este o afecțiune care indică sângerare la nivelul tractului gastrointestinal, deși sângerarea nu este activă în prezent. Dacă ai scaune cu sânge înseamnă că ai o sângerare activă.
 • Indigestie: Celulele deteriorate ale mucoasei nu pot digera alimentele. În condiții normale, celulele stomacale produc enzime care te ajută să digeri alimentele.
 • Pierderea apetitului: Este un simptom comun al gastritei alcoolice cronice.
 • Greață sau tulburări de stomac recurente: Acestea sunt alte simptome comune ale gastritei cronice.
 • Vărsături: Vărsăturile cu sânge sunt considerate o urgență medicală.


Complicații și efecte pe termen lung

Dacă sunt evaluate și tratate corespunzător, cazurile acute de gastrită alcoolică sunt rareori asociate cu complicații. Cu toate acestea, oamenii pot avea complicații grave de sănătate dacă au gastrită cronică severă sau netratată. Dacă gastrita alcoolică este lăsată netratată, poate duce la ulcerații la stomac și sângerare în stomac.

Alte probleme pe termen lung cu gastrită includ:

 • Dezvoltarea anemiei.
 • Sindromul Mallory-Weiss (ruptura mucoasei).
 • Sângerare gastrointestinală superioară.
 • Risc crescut de cancer la stomac.
 • Obstrucția gastrointestinală superioară secundară inflamației / cicatrizării cronice. (3)


Alte complicații asociate, care pot pune viața în pericol, includ peritonita generalizată, sepsis și insuficiență multiorgană.

Tratament

Primul pas în tratarea gastritei este eliminarea iritantului; ceea ce înseamnă că gastrita alcoolică este tratată în primul rând prin oprirea consumului de alcool.

Potrivit National Library of Medicine, tratamentul medical pentru gastrită în cazurile grave include:

 • Antibiotice pentru controlul anumitor tipuri de bacterii din tractul gastrointestinal.
 • Inhibitori ai pompei de protoni și alte medicamente pentru reducerea acidității.
 • Antiacide pentru neutralizarea acidului produs.
 • Probioticele care încurajează bacteriile gastrice benefice.

Data actualizare: 30-01-2020 | creare: 30-01-2020 | Vizite: 14478
Bibliografie
1. The effect of chronic alcohol abuse on gastric and duodenal mucosa. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12898897
2. Treating the Symptoms of Alcoholic Gastritis. Url: https://www.alcohol.org/comorbid/gastritis/
3. ”Alcoholic Gastritis: Eminence of Clinical Pharmacist to Attenuate Quality of Life”, International Journal of Pharmaceutical and Clinical Research 2019; 11(3): 90-93.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!