Grăsimile dăunătoare împiedică celulele imune T ucigașe să atace cancerul

©

Autor:

Grăsimile dăunătoare împiedică celulele imune T ucigașe să atace cancerul

Un studiu realizat de către Universitatea Salk și publicat în revista Immunity, identifică mecanismul prin care tumorile determină celulele imune ale organismului să își piardă capacitatea de a lupta împotriva cancerului, prin ingestia de grăsimi dăunătoare ce le afectează funcționalitatea.
Un cancer poate avansa și se poate răspândi în organism mult mai ușor, atunci când nu este detectat de celulele imune T ucigașe.

Cercetătorii au descoperit că tumorile au la interior o multitudine de grăsimi oxidate, care atunci când sunt ingerate de către celulele imune T ucigașe, le suprimă capacitatea de a lupta împotriva cancerului.


Din cauza lipsei de energie, aceste celule imune pot crește nivelul unui transportor celular de grăsimi CD36, cu un efect mult mai negativ asupra acestora, din cauza prezenței unei grăsimi chiar și mai oxidate.


Prezența unei tumori împiedică metabolismul normal al celulelor. Astfel, s-a descoperit că tumorile acumulează în timp grăsimi ce duc la disfuncții imune, iar metabolismul celular imun este reprogramat.


Cercetătorii au încercat investigarea amănunțită a transportotului CD36, iar astfel au creat modele pe șoareci lipsiți de CD36 la nivelul celulelor T.


S-a încercat utilizarea de anticorpi pentru blocarea CD36, lucru ce a confirmat că transportorul CD36 a promovat disfuncția celulelor T în tumori, prin creșterea importului de lipide oxidate. Lipidele oxidate duc la deteriorarea celulelor T și la activarea proteinei p38, ca răspuns la stres.


Cercetătorii au concluzionat că în urma stresului lipidelor oxidate asupra celulelor T ucigașe, acestea își opresc funcția antitumorală.

S-a descoperit că imunoterapia prin blocarea transportorului CD36 cu anticorpi sau utilizarea de glutation peroxidază 4 (GPX4), poate reprezenta o nouă oportunitate terapeutică.


Cercetătorii relatează că oxidarea lipidelor are loc și la nivelul celulelor tumorale, nu doar la nivelul celulelor T. Astfel, o oxidare în cantitate prea mare, se consideră că ar putea avea efect letal asupra celulelor tumorale.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 18-06-2021 | creare: 18-06-2021 | Vizite: 434
Bibliografie
'Bad fat' suppresses killer T cells from attacking cancer, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/06/210610135647.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Legătură dintre obezitate și cancer: obezitatea crește riscul de progresie a cancerului
  • Obezitatea și cancerul: de ce persoanele obeze au un risc mai mare de a dezvolta cancer?
  • Consumul de alcool la pacienții cu exces de greutate crește riscul de a dezvolta cancer
  •