A fost descoperită cauza celei mai frecvente forme de cancer la copii? Află dacă poate fi prevenită leucemia limfoblastică acută

©

Autor:

A fost descoperită cauza celei mai frecvente forme de cancer la copii? Află dacă poate fi prevenită leucemia limfoblastică acută

Potrivit unu studiu publicat în jurnalul științific Nature Reviews Cancer, unul dintre factorii cauzali ai leucemiei lifoblastice acute ar putea fi obsesia pentru curățenie și frica de germeni implicit care poate împiedica buna funcționare și dezvoltare a sistemului imun la copii.

Lucemia acută limfoblastică sau LLA este un tip de cancer al sângelui și al măduvei osoase caracterizat prin producerea necontrolată, în exces, de celule albe imature care sunt eliberate în torentul sanguin, fapt care împiedică celulele sănătoasedin sânge să își îndeplinească funcțiile. Acest lucru duce la incapacitatea sistemului imun de a lupta cu infecțiile și expune organismul la un risc semnifictiv de hemoragii.

Citește pe larg despre leucemi acută limfoidă sau LLA.

leucemia acută limfoidă este una dintre cele mai frecvente tipuri de leucemie la copiii de 4 ani și mai mici, dar poate afecta și persoanele adulte. La ora actuală circa 90% dintre copiii cu această afecțiune se vindecă, însă trauma și consecințele tratamentului oncologic sunt semnificative pentru copii și părinți deopotrivă. De aceea, identificarea cauzei și elaborarea de intervenții eficiente pentru a preveni apariția leucemiei acute limfoblastice sunt esențiale.


Efectul protector al alăptării împotriv apariției leucemiei la copii

Se estimează că 1 din 20 de copiii cu LLA prezintă predispoziție genetică de a face boala, dar cu toate acestea, funcția sistemului imun este menținută, iar unii copii rămân sănătoși. Astfel s-a pus problema unor posibili factori din mediu care ar putea media „neșansa” de a dezvolta afecțiunea.

Curățenia excesivă și limitarea intenționată a expunerii celor mici la germeni pentru a-i proteja, din contră îi face vulnerabil sistemul imun al copiilor, care va fi incapabil să lupte cu infecțiile.

Un mecanism asemănător este supectat a sta la baza apariției și creșterii incidenței alergiilor la sugari și copii de vârstă mică, așa-zisa „ipoteză a igienei”, fiind asociat cu un risc crescut de astm, diabet tip 1 și scleroză multiplă.

Astfel, predispoziția genetică de a face boala și alterarea funcției imune ca urmare a igienei exagerate îi predispune pe copiii la diverse infecții cu virus gripal de exemplu și a doua mutație genetică poate să apară, care îi face mult mai susceptibili la declanșarea acestui tip de cancer, leucemia acută limfoblastică.

Studiul nu a stabilit o relație de cauzalitate, însă curățenia excesivă, evitarea voluntară a expunerii la germeni, îi face susceptibili la numeroase afecțiuni imune odată cu înaintarea în vârstă când copii vor fi în mod inevitabil expuși colectivității, de exemplu. Deci aceste practici comune stilului de viață modern și parenting-ului hipervigilent,doar contribuie, alături de susceptibilitate genetică și alți factori la declanșarea bolii.

Autorii atrag atenția că predispoziția genetică nu este o sentință pentru copil, dar mai ales nu este vina părinților facă micuții susceptibili vor dezolta la un moment dat leucemie acută limfoidă.

Sursa: IFL Science!


Data actualizare: 22-03-2020 | creare: 24-05-2018 | Vizite: 2180
Bibliografie
Scientists Think They Know What Causes The Most Common Childhood Cancer - And How To Prevent It, link: https://www.iflscience.com/health-and-medicine/scientists-think-they-know-what-causes-the-most-common-childhood-cancer-and-how-to-prevent-it/all/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Terapia STAb-T - un nou tratament pentru leucemia limfoblastică acută T (LAL-T)
  • Un program celular activ doar în timpul dezvoltării fetale previne leucemia
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum