Obezitatea încetinește progresul în reducerea deceselor cauzate de cancer

©

Autor:

Obezitatea încetinește progresul în reducerea deceselor cauzate de cancer

Un nou studiu publicat de către Universitatea North Carolina sugerează că rata de mortalitate prin cancer ce asociază boli cardiovasculare sau obezitate a continuat să se îmbunătățească, dar într-un ritm foarte lent.
Publicat în JAMA Network Open, studiul arată că în urma analizării cauzelor de deces pentru 50 de milioane de oameni, decesele cauzate de cancer ce nu sunt asociate cu obezitate, precum cancer pulmonar, cancer de piele, au scăzut de trei ori mai rapid, decât cancerele asociate cu obezitate. Cancerul asociat cu obezitatea poate să apară la nivel de stomac, colorectal, cancer de tiroidă sau cancer de sân postmenopauzal.


Hazel B. Nichols, autorul principal al acestui studiu, susține că majoritatea americanilor au greutate peste limita normală acceptată, iar supraponderalitatea sau obezitatea reprezintă factor de risc pentru un posibil cancer.


Centrul de Control și Prevenire a Bolilor (CDC), susține că greutatea suplimentară poate provoca unele modificări în organism, precum inflamația de lungă durată, niveluri mai mari decât cele fiziologice ale insulinei și hormoni care pot ajuta la creșterea celulelor.


Privind progresul împotriva cancerului, ratele de deces în urma acestei boli reprezintă cea mai bună metodă de monitorizare a acestuia. Un lucru ce a creat nedumeriri, a fost faptul că nu s-au văzut aceleași îmbunătățiri pentru cancer în general. Acest lucru este surprinzător, deoarece obezitatea este un factor de risc atât pentru cancer în general, cât și pentru bolile de inimă.


Privind diferențele dintre cancerele asociate cu obezitate și cele care nu sunt asociate, s-a observat faptul că îmbunătățirile pentru cancerele obezității nu au fost la fel de spectaculoase, precum modelul pentru bolile de inimă.
Obezitatea poate contribui în mod negativ la creșterea numărului de decese cauzate de cancer în SUA. În 1999, cancerul ce nu este asociat cu obezitatea reprezenta un procent de 66,8%, scăzând în 2018 la 62,6%.


Potrivit Societății Americane a Cancerului, scăderea numărului de decese cauzate de cancer se poate datora și unui număr mai mic de persoane fumătoare, împreună cu măsuri de prevenție și screening, dar și tratamente mai bune.


Cercetătorii susțin totuși că obezitatea este un factor de risc pentru apariția multor tipuri de cancere, dar nu pentru toate. Astfel, se încurajează menținerea unei greutăți corporale sănătoase ca un obiectiv ce ar putea să fie atins de toată lumea, atât în ceea ce privește disponibilitatea alimentelor și accesibilitatea acestora din punct de vedere financiar.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 18-05-2021 | creare: 18-05-2021 | Vizite: 369
Bibliografie
Obesity slows progress against cancer deaths, study suggests, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210513100002.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Grăsimile dăunătoare împiedică celulele imune T ucigașe să atace cancerul
  • Obezitatea și cancerul: de ce persoanele obeze au un risc mai mare de a dezvolta cancer?
  • Consumul de alcool la pacienții cu exces de greutate crește riscul de a dezvolta cancer
  •