Obezitatea înainte de 40 de ani crește riscul de apariție a cancerului

©

Autor:

Obezitatea înainte de 40 de ani crește riscul de apariție a cancerului

Obezitatea, caracterizată printr-un exces de țesut adipos, reprezintă una dintre afecțiunile cronice cu cea mai mare rată a prevalenței la nivel global. Devenită o problemă de sănătate globală, obezitatea este asociată cu numeroase afecțiuni severe, inclusiv cu diferite tipuri de cancer.

Conform cercetărilor, persoanele cu o greutate excesivă au riscuri semnificativ crescute de a dezvolta cancer de-a lungul vieții. Într-un nou studiu internațional, realizat de către Universitatea Bergen din Norvegia, cercetătorii au dorit să afle în ce măsură poate obezitatea sau supraponderabilitatea adulților să crească riscul pentru diferite tipuri de cancer.

Studiul a arătat că persoanele care sunt supraponderale înainte de 40 de ani au riscuri crescute de a dezvolta cancer, cele mai mari creșteri ale riscului fiind pentru cancerul endometrial și cel cu celule renale masculine. Din punct de vedere procentual, a fost evidențiată o creștere a riscului cu 70% pentru cancerul endometrial și cu 58% pentru cancerul renal. În ceea ce privește tipurile de cancer legate de obezitate, a fost remarcată o creștere cu 15% a riscului pentru pacienții care au fost supraponderali înaintea vârstei de 40 de ani, indiferent de sexul acestora. Riscurile au fost crescute cu 64% pentru participanții de sex masculin și cu 48% pentru participanții de sex feminin.

Cercetătorii au utilizat datele obținute în cadrul examinărilor de sănătate de la peste 220.000 de persoane, ce proveneau din Norvegia, Suedia și Austria. Aceste date, ce includeau inclusiv informații despre greutate sau înălțime, au fost corelate cu datele din registrele naționale de cancer. În timpul urmăririi, ce a durat în medie 18 ani, au fost diagnosticate cu cancer 27.881 persoane, dintre care aproximativ 35% (9.761) aveau un indice de masă corporal crescut. În studiu, cercetătorii au inclus două sau mai multe măsurători, ce au fost obținute la o perioadă de cel puțin trei ani înainte de un posibil diagnostic de cancer.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 17-10-2019 | creare: 17-10-2019 | Vizite: 472
Bibliografie
Overweight before age 40 increases the cancer risk, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191011112236.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Grăsimile dăunătoare împiedică celulele imune T ucigașe să atace cancerul
  • Obezitatea și cancerul: de ce persoanele obeze au un risc mai mare de a dezvolta cancer?
  • Consumul de alcool la pacienții cu exces de greutate crește riscul de a dezvolta cancer
  •