Hernia de disc - Cauze,diagnostic, tratament prin tehnici osteopate

©

Autor:

Advertorial oferit de Osteo Kineto

Ce este hernia de disc?

La modul general, hernia face referire la o afecţiune ale cărei cauze sunt determinate de deplasarea unui organ din cavitatea naturală. În ceea ce priveşte hernia de disc, este o afecţiune care se manifestă din momentul în care un disc al coloanei vertebrale se deplasează. Hernia de disc este o afecţiune neurologică care se manifestă printr-o durere ascuțită a spatelui, cauzată de slăbirea unui disc intervertebral.

Discurile intervertebrale sunt dispuse intre vertebre şi, în fond, sunt nişte cartilaje care asigura stabilitatea coloanei vertebrale, au un rol important în mişcarea vertebrelor şi le protejează de şocuri şi chiar de uzură, funcţionând precum un amortizor. Componentele discului intervertebral se constituie din inelul fibros şi nucleul pulpos.

Circumferința discului, numită inelul fibros, este dură și flexibilă și poate fi împinsă înapoi în interiorul discului, numit nucleu pulpos, care are aspect moale și gelatinos. Anatomic, această situaţie are ca rezultat o pierdere progresivă a înălțimii spațiului intervertebral și o îngustare progresivă a canalului spinal care conține măduva spinării. Rădăcinile nervoase de pe fiecare etaj vor fi înghesuite și vor fi mai mult sau mai puțin comprimate, ceea ce poate provoca durere.

Un disc normal este, de fapt, o structură aplatizată între două vertebre. Acesta acționează precum un amortizor și conferă flexibilitate coloanei vertebrale. Este compus dintr-un nucleu gelatinos central și un inel fibros periferic. Uneori, inelul fibros al discului se poate rupe sau se poate fisura, cauzele putând fi numeroase, între acestea frecvente fiind următoarele:
 • deshidratare legată de îmbătrânire;
 • microtraumatism cauzat de anumite mişcări;
 • traume mai semnificative (entorse cervicale de exemplu).

Aşadar, un disc herniat, reprezentat de fisură sau ruptura unui disc între două vertebre, poate fi legat de îmbătrânirea naturală a coloanei vertebrale, precum și de stresurile semnificative și repetitive la care este supusă coloana vertebrală. Discurile intervertebrale sunt flexibile și acționează ca amortizoare în timpul mișcării.

Prin fisurile care pot să apară la nivelul inelului fibromatos al discului, nucleul central al discului poate migra în grosimea inelului. Dacă se mișcă și mai mult, se formează o proeminență: acesta este hernia de disc. În funcție de locul în care este plasată, hernia poate duce la sciatică (durerea de spate care se extinde pe picior) sau echivalentul acesteia în braț (de la partea superioară a spatelui până la umăr sau braț). Atenţie, însă! Nu orice hernie de disc declanșează sciatică, de multe ori afecţiunea manifestându-se doar printr-o simplă durere de spate.

Tipuri de hernie de disc

Tipul de hernie de disc se stabileşte în funcţie de locul în care afecţiunea apare. În principiu, poate fi vorba despre hernie de disc cervicala care apare atunci când se dislocă un disc în zona superioară a coloanei vertebrale (în apropiere de gât); sau hernie de disc lombara care apare atunci când se dislocă un disc în zona inferioară coloanei (aproape de bazin). Cel din urmă tip de hernie de disc este cu mult mai frecvent decât primul.

Etapele unui disc herniat

Există patru etape până la formarea unui disc herniat, iar acestea pot fi descrise după cum urmează:
 • degenerarea discului - protruzia: în această etapă, nucleul pulpos slăbește din cauza modificărilor chimice ale discului determinate de vârsta. În această stare, nu apare hernia, însă discul începe să se usuce și nu mai este la fel de capabil, precum anterior, să absoarbă șocul mișcărilor;
 • prolaps: în timpul acestei etape, forma sau poziția discului se schimbă. Acum începe să se formeze o ușoară proeminență care poată să înghesuie măduva spinării sau nervii spinali;
 • extruziunea: în timpul acestei etape, nucleul pulpos străpunge peretele inelului fibros, însă rămâne în interiorul discului;
 • sechestrul: în timpul acestei etape, nucleul pulpos rupe inelul şi se deplasează în afara discului, în canalul spinal.

Cauzele herniei de disc

Deşi există mai multe cauze ale herniei de disc, totul se rezumă la faptul că discul intervertebral începe să ocupe mai mult spațiu decât ar trebui și poate să provoace multă durere.

Degenerarea este una dintre cauzele frecvente ale herniei de disc. Durerea care poate să însoţească o hernie de disc este adesea rezultatul uzurii zilnice a coloanei vertebrale. Aceasta se mai numește degenerare. Spatele transportă greutatea şi ajută la distribuirea greutăţii, iar acele discuri intervertebrale au rolul de a absorbi șocurile din mișcare (cum ar fi mersul, răsucirea și îndoirea). Având în vedere că discurile intervertebrale sunt atât de solicitate, la un moment dat se pot uza. Inelul fibros (stratul exterior dur al discului) poate începe să slăbească, permițând nucleului pulpos (stratul interior de tip jeleu) să treacă, creând un disc bombat sau herniat.

Pe de altă parte, hernia de disc poate fi cauzată și de o leziune. Un disc herniat poate fi o consecinţă a unui accident de mașină – o mișcarea bruscă și sacadată poate pune prea multă presiune pe disc, determinând hernierea acestuia, de exemplu. De asemenea, un disc se poate hernia ca urmare a ridicării incorecte a un obiect greu.

Nu în ultimul rând, hernia de disc poate fi declanşată de o combinație între degenerare și vătămare. Este posibil ca un disc intervertebral să fi fost slăbit de uzură (degenerare), ceea ce înseamnă că va fi mai predispus la hernie, dacă intervine şi un eveniment traumatic. Pe de altă parte, discul poate fi atât de slăbit încât un eveniment care nu pare foarte traumatic poate provoca o hernie de disc – de exemplu, un strănut. Un strănut nu pare un eveniment traumatic care ar putea duce la vătămare, dar dacă un disc este deja slăbit, forța bruscă a acestuia poate hernia un disc.

Factori de risc

Durerea cauzată de o hernie de disc lombară poate să apară din senin, fără alte simptome care să o anunţe. Cu toate acestea este rezultatul unui proces treptat. În cazul copiilor, discurile coloanei vertebrale au un conținut ridicat de apă, ceea ce le ajută să fie flexibile, deoarece acționează precum niste perne între vertebre. În timp, pe măsură ce se înaintează în vârstă, discurile încep să se usuce. Acest proces determină ca inelul exterior dur al discului să fie mai fragil și mai vulnerabil la fisuri şi fracturi chiar şi în timpul unor mișcări relativ ușoare – ridicarea sacoşei cu alimente, întoarcerea pentru a intra în mașină etc.

Pe de altă parte, o cauză mai puţin întâlnită a  herniei de disc lombare este leziunea traumatică - o cădere sau un accident de mașină. O leziune poate să exercite o presiune atât de mare asupra unui disc din partea inferioară a spatelui, încât herniază.

Factorii care pot crește riscul de a dezvolta o hernie de disc lombară includ:
 • vârsta: cele mai frecvente cazuri de hernie de disc se intregistreaza între 35 și 50 de ani. Afecțiunea cauzează rareori simptome după vârsta de 80 de ani;
 • gen: prin comparaţie cu femeile, bărbații au aproape un risc dublu pentru a dezvolta hernie de disc lombară;
 • munca solicitantă din punct de vedere fizic:  job-urile care necesită ridicări grele și alte tipuri de muncă fizică reprezintă un risc mai mare pentru dezvoltarea herniei de disc lombară;
 • obezitatea: excesul de greutate poate să determine o hernie de disc lombară. Experții consideră că un număr de kilograme în plus crește stresul coloanei vertebrale lombare, făcând ca persoanele obeze să fie mai predispuse la hernie;
 • fumatul: nicotina limitează fluxul de sânge la discurile spinale, ceea ce accelerează degenerarea discului și împiedică vindecarea. Un disc degenerat este mai puțin flexibil, ceea ce face mai probabil să se rupă sau să se fisureze;
 • istoricul de familie: literatura medicală indica o tendință ereditară de degenerare a discului, iar degenerarea discului este asociată cu un risc crescut de hernie.

Factorii menţionaţi contribuie la creșterea riscului de a dezvolta o hernie de disc lombară simptomatică, însă un disc poate să hernieze și/ sau să devină simptomatic fără un motiv cunoscut.

În mod similar cazului unei hernii lombare, discurile cervicale, prin uzare sau în urma unui accident, pot comprima unul sau mai mulți nervi. Aceste discuri fiind situate mai sus decât nivelul măduvei spinării, durerea se poate extinde la nivelul membrelor. Simptomele nu sunt atât de severe, precum cele care pot să însoţească hernia lombară.

Simptomele herniei de disc

Simptomele nu sunt o constantă generalizată în cazul herniei de disc, în ideea în care exista pacienţi care nu prezintă niciun simptom. Cu toate acestea, atunci când apar, simptomele se manifesta prin dureri în zonele afectate. Prin urmare, hernia de disc poate să apară insiduos, dar se poate manifesta şi brusc, prin dureri puternice, sau la început moderate şi apoi mai intense.

Când discul spinal este deteriorat, inflamația se instalează în zona din jurul acestuia. Această inflamație duce la durere, adesea nu foarte intensă. Dacă aceste dureri sunt ignorate, inflamația se agravează, discul devine din ce în ce mai fragil și riscul unei hernii de disc crește.

Principalul simptom al unei hernii de disc este durerea care se poate localiza la nivelul gâtului, brațului, spatelui inferior sau piciorului. Comprimarea rădăcinii unui nerv determină dureri localizate (gât, umăr, braț, spate, picior, în funcție de nervul afectat) care se agravează atunci când sunt folosiți mușchii din această zonă, prin mișcări, tuse, strănut, tensionare etc. Această durere poate fi, de asemenea, agravată de poziţia prelungită, în picioare, sau de poziţia culcat, pe burtă.

Când hernia de disc se află în zona cervicală, durerea la nivelul umărului sau brațului poate fi însoțită de furnicături sau amorțeală în braț sau antebraț. Pe de altă parte, când hernia de disc se află în partea inferioară a spatelui, durerea piciorului (sciatică) poate fi însoțită de rigiditate, arsură, furnicături sau amorțeală în picior.

Diagnosticul herniei de disc

Cei care se confruntă cu simptome specifice herniei lombare de disc și merg la medic din această cauză, se pot aştepta la o discuţie lămuritoare cu specialistul şi la un examen fizic amănunțit. Întrebările despre când și cum a început durerea sunt tipice, mai ales dacă a existat vreun tip de leziune traumatică. Alte întrebări se pot concentra asupra:
 • tipului de durere: medicul îi poate solicita pacientului să descrie durerea, locul în care este localizată şi condiţiile în care o resimte acut sau mai blând;
 • condiţiilor medicale: o altă afecţiune ar fi putut să determine apariţia herniei de disc - osteoporoza, de exemplu, poate să crească riscul unei fracturi;
 • vieţii pacientului, inclusiv cea profesională: un job solicitant din punct de vedere fizic sau mai multe îndeletniciri obositoare efectuate acasă, pot pune presiune pe un disc lombar;
 • istoricului medical persoanal: medicul adresează întrebări cu privire la tratamentele sau leziunile anterioare;
 • istoricului medical de familie: apariţia herniei lombare de disc este mai probabilă dacă un membru al familiei a suferit sau se confrunta cu aceasta afecțiune.

Nu în ultimul rând, orice experiență de anxietate sau depresie poate fi adusă în discuţie, deoarece aceste informaţii sunt importante pentru planificarea tratamentului.

Examenul fizic pentru diagnosticarea afecţiunii

Examenul fizic este deosebit de important pentru stabilirea diagnosticului. De regulă, include observarea pacientului în poziţiile îndoit și întins. Următoarele evaluări sunt comun utilizate:

 • verificarea neurologică. Pentru a determina dacă există o problemă neurologică, medicul va cauta semne precum amorțeala și slăbiciunea la nivelul piciorului. Puterea musculară și reflexele din alte zone sunt, de asemenea, susceptibile de a fi verificate. Reflexele pot fi mai lente decât în ​​mod normal sau inexistente;
 • teste de mișcare: pacientului i se poate cere să se aplece înainte și înapoi și dintr-o parte în alta, lateral;
 • test de ridicare a picioarelor: pentru a diagnostica hernia de disc se face şi testul LaSegue. Pentru acest test, pacientul se întinde pe spate și medicul ridică ușor piciorul afectat până când pacientul va simți durerea. Dacă durerea apare atunci când piciorul este ridicat la un unghi de 30 - 70 de grade, este considerat un semn de hernie de disc lombară. Dacă ridicarea piciorului neafectat dăunează piciorului afectat, indică și faptul că o rădăcină nervoasă este afectată sau iritată. Variațiile acestor întinderi includ efectuarea testului dintr-o poziție așezată sau în timp ce picioarele sunt încrucișate;
 • verificarea semnelor vitale: o creștere a ritmului pulsului sau a tensiunii arteriale poate fi un indiciu al durerii, iar o temperatură ridicată poate fi un semn de infecție;
 • monitorizarea mersului: medicul va observa dacă pacientul tinde să meargă lent sau are un mers anormal din cauza durerii;
 • examenul zonei coloanei lombare: dacă există inflamație în coloana lombară, pielea poate apărea anormală sau sensibilă la atingere.

În cazurile în care medicul nu constată semne ale unei probleme grave, durerea nu este severă și nu a existat vătămare traumatică, este posibil să nu fie necesare teste imagistice în acel moment. Unii medici preferă să aștepte să vadă dacă simptomele pacientului dispar în șase săptămâni, așa cum se întâmplă pentru majoritatea oamenilor.

Teste de imagistică

Testele imagistice pot fi incluse la prima vizită la medic, pentru a exclude alte cauze posibile ale simptomelor pacientului, precum o fractură, o tumoare, o infecție sau sindromul ecvinei caudale. Cele mai comune teste de imagistică care se fac pentru a detecta o hernie de disc sunt următoarele:
 • RMN (imagistica prin rezonanță magnetică) oferă de obicei cea mai precisă evaluare a zonei coloanei vertebrale, arătând unde s-a produs o hernie și care nervi sunt afectați. Adesea, RMN este necesar pentru a ajuta la planificarea chirurgicală. Poate arăta unde este hernia de disc și cum afectează rădăcina nervoasă. De asemenea, în unele cazuri, o scanare RMN poate prezenta o hernie de disc lombară avansată, deşi persoana nu are durere sau alte simptome;
 • scanarea CT (tomografie computerizată) este recomandată atunci când există un motiv pentru care nu se recomandă un RMN;
 • razele X sunt utilizate în principal pentru a exclude probleme precum fracturi osoase, anomalii osoase, infecții, tumori sau probleme cu alinierea coloanei vertebrale. De obicei, pentru diagnosticarea herniei de disc, nu sunt suficiente doar razele X;
 • mielograma este o tomografie computerizată care poate arăta atât dimensiunea, cât și locația unei hernii, dar este o procedură invazivă.

Motivul lipsei simptomelor nu se cunoaşte încă, dar unii profesioniști din domeniul medical susţin că hernia de disc este chiar mai răspândită decât se credea și, adesea, o parte naturală a îmbătrânirii. O provocare majoră în diagnosticarea unei hernii de disc lombare consta în necesitatea de a distinge afecțiunea de alte cauze. Aceste alte cauze trebuie excluse pentru a ajunge la diagnosticul corect și a începe tratamentul.

Complicaţiile herniei de disc

Despre complicații declanşate de hernia de disc se poate vorbi rar. Cu toate acestea, în unele cazuri, hernia comprimă fibrele nervoase care controlează mușchii (fibrele motorii), ori acestea se recuperează greu după compresie, ceea ce poate duce la paralizie durabilă. În acest caz, compresia trebuie ridicată cât mai repede posibil, printr-o intervenție chirurgicală urgentă. Reducerea bruscă sau dispariția durerii din cauza unei hernii de disc poate fi un semn al agravării compresiei nervului și deteriorării fibrelor motorii.

O altă complicație a discurilor herniate constă în trecerea la cronicitate, situaţie deosebit de frecventă la persoanele care nu practică activitate fizică regulată, la cei supraponderali și la cei care suferă de depresie sau stres cronic.

Tratamentul herniei de disc

În funcție de severitatea patologiei, tratamentul herniei de disc este diferit. Sunt situaţii în care poate fi necesară o operație chirurgicală, acestea privesc şi pacienţii care se confruntă cu o pierdere a sensibilității sau a mobilității. De asemenea, pentru a trata o hernie de disc, dacă durerea este suportabilă, medicul va prescrie, cel mai probabil, tratament antiinflamator și analgezic.

Pe lângă aceste forme de tratament, în unele cazuri, foarte eficientă se va dovedi osteopatia, intervenţie în care  osteopatul se va concentra pe sursa durerii. Este important de menţionat ca osteopatia nu este potrivită pentru toți pacienții. Un diagnostic precis este esențial pentru a exclude orice leziune neurologică. Osteopatia intervine eficient și într-un mod complementar tratamentelor alopate (cu analgezice), precum și după o operație chirurgicală. Pe de altă parte, în cazul deteriorării unui nerv, acesta va fi ineficienta.

Osteopatul va recurge la diferite teste pentru a verifica dacă practica sa este adaptată nevoilor pacientului său. Ulterior, dacă va constata că osteopatia este potrivită situaţiei pacientului, va acţiona pentru eliminarea presiunii asupra coloanei vertebrale și reducerea durerii prin punerea discului în locul său. Deoarece acest lucru nu se poate face direct, osteopatul va lucra pe vertebre, aproape de zona dureroasă, va relaxa țesuturile înconjurătoare şi va termina prin reechilibrarea posturii generale a pacientului.

Avantajele osteopatiei în cazurile de hernie de disc

În timpul şedinţei, osteopatul va fi atent la vertebrele din jur, la țesuturile moi înconjurătoare care pot provoca tensiune (sfera viscerală, sfera uroginecologică) şi la postura generală a pacientului. Prin urmare, osteopatul va interveni în principal „la distanță”. Adică, manipulările sale nu se vor concentra asupra zonei dureroase, ci asupra întregii zone, sau chiar a corpului pacientului.

După şedinţă de osteopatie, pacientul trebuie să grijă să-și menajeze spatele pentru a evita declanșarea unei noi hernii de disc. În această idee va trebui să aibă în vedere anumite măsuri de precauţie. Chiar dacă durerea și disconfortul nu mai sunt prezente, un șoc simplu sau reluarea unei activități profesionale fizice ar putea provoca brusc reapariția unei hernii de disc.

Măsuri de prevenţie

Stilul de viaţa cât mai sănătos poate să prevină hernia de disc, ceea ce presupune că pacientul trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:
 • pierderea în greutate: kilogramele în plus pot să determine apariţia herniei de disc şi, în această idee, un program regulat de sport sau fitness, cu dozarea corectă a efortului fizic pot fi foarte eficiente în prevenţie;
 • postura corectă: spatele drept, cu atât mai mult la birou, poate să prevină hernia de disc. Postura optimă este aceea în care coloana vertebrală nu se îndoaie prea mult, indiferent de tipul activităţii;
 • renunţarea la fumat: din cauza toxinelor din ţigări coloana vertebrală nu se oxigenează corect şi, implicit, nici discurile intervertebrale.

De asemenea, osteopatul poate avea un rol important în prevenirea herniei de disc. Acesta poate să ofere sfaturi cu privire la menținerea sănătății coloanei vertebrale și a discurilor intervertebrale. Poate să le recomande pacienţilor săi inclusiv cum să optimizeze ergonomia biroului pentru ca aceştia să îşi protejeze spatele, cum să ridice un obiect greu prin îndoirea genunchilor și menținerea spatelui într-o poziţie cât mai dreaptă posibil. Poate recomanda un kinetoterapeut care să ajute pacienţii să îşi întărească spatele şi recomandă sporturi blânde, precum înotul sau yoga, pentru a se asigura o mai bună întreținere a coloanei vertebrale.

De asemenea, osteopatul îşi poate ajuta pacienţii să scape de obiceiurile proaste. Acesta va susţine importanța unei hidratări adecvate în prevenirea herniei de disc şi rolul unei diete optime, care să ajute pacientul să menţină o greutate corporală care să nu impună probleme.

Mai multe despre terapia și prevenția herniei de disc aici: www.romedic.ro/osteo-kineto

Data actualizare: 13-10-2020 | creare: 13-10-2020 | Vizite: 162
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

 
 
 
Accept cookies Informare Cookies Site-ul ROmedic.ro foloseşte cookies pentru a îmbunătăţi experienţa navigării, a obține date privind traficul și performanța site-ului și a livra publicitate mai eficient.
Găsiți informații detaliate în Politica cookies și puteți gestiona consimțământul dvs din Setări cookies.