Hidrogel pentru repararea țesutului cardiac - siguranță dovedită într-o primă etapă a studiului
Autor: Pleșca Roberta Ioana

Realizat din țesut muscular cardiac, se pare că hidrogelul poate fi eficient și în cazul altor afecțiuni, precum insuficiența circulatorie periferică. Cunoscut și sub denumirea de VentriGel, poate fi introdus prin cateter la pacienții care au suferit de atac de cord în ultimele 2-36 luni.
Studiul a evaluat eficiența și fezabilitatea produsului, dar în același timp au fost observate și efectele benefice asupra funcției cardiace, cum ar fi creșterea rezistenței la efort a pacienților prin îmbunătățirea funcției cardiace.
În urma unui atac de cord se dezvoltă o cicatrice ce conduce la scăderea funcției țesutului cardiac, fenomen soldat cu apariția insuficienței cardiace. Acest gel acționează ca un mediu reparator, favorizând migrarea celulelor sănătoase, creșterea țesutului muscular, scăderea celui cicatriceal și, în final, îmbunătățirea funcției cardiace.
Hidrogelul este realizat din țesut conjunctiv cardiac preluat de la porci, transformat în pudră și lichefiat, favorizându-se astfel administrarea cu ușurință în mușchiul cardiac printr-o procedură minim invazivă ce nu necesită intervenție chirurgicală. La temperatura corpului, lichidul se transformă într-un gel semi-solid, poros.
În prima etapă a studiului au fost evaluați 15 pacienți la care ventriculul stâng a fost afectat. Fiecarui pacient i s-a administrat până la 18 doze prin cateter, în zona afectată, după care cercetătorii au urmărit pacienții timp de 6 luni după tratament. Pacienții au trebuit să susțină un test ce a constat în parcurgerea un traseu timp de 6 minute, pe parcursul testului fiind monitorizată funcția cardiacă. Testul a fost reluat la 3 și 6 luni după tratament, iar pacienții au fost obsevați cu ajutorul testelor de rezonanță magnetică, rezultatele fiind pozitive.
În cea de-a doua etapă, se dorește examinarea mai amănunțită a pacienților. Astfel se va evalua atât felul în care acest produs poate îmbunătăți funcția cardiacă, cât și calitatea vieții pacienților ce suferă de insuficiență cardiacă.
sursa: Science Daily
foto: NEWS UC San Diego
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Ticagrelor reduce riscul de infarct miocardic și accident vascular cerebral la diabetici
- Adoptarea unui stil de viață sănătos și activ – benefică pentru persoanele cu insuficiență cardiacă
- Consumul de curry îmbunătățește funcția endotelială postprandial, fiind benefic pentru sănătatea sistemului cardiovascular
- Ghidurile Europene sugerează scăderea cât mai drastică a nivelului de LDL-colesterol
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni