Întinderea picioarelor poate preveni bolile de inimă și diabetul zaharat

©

Autor:

Întinderea picioarelor poate preveni bolile de inimă și diabetul zaharat

Un studiu recent publicat de către cercetătorii de la Universitatea din Milano, demonstrează impactul benefic al mișcărilor pasive de întindere a picioarelor asupra riscului de apariție a bolilor de inimă și a diabetului.
Termenul de mișcare pasivă se referă la mișcările efectuate cu ajutorul unei forțe externe (o altă persoană sau o forță gravitațională).

Studiul a fost efectuat pe un grup de 39 de persoane sănătoase, dintre care 19 erau femei și 20 erau bărbați, cu vârste cuprinse între 23 și 25 de ani. Autorii au împărțit grupul în două subgrupe.

Prima subgrupă a efectuat întinderi pasive de picior de cinci ori pe săptămână, pe parcursul a douăsprezece săptămâni, în timp ce a doua subgrupă nu a efectuat exerciții fizice.

La începutul studiului și la finalul celor douăsprezece săptămâni, au fost evaluate și comparate rezultatele celor două subgrupe. La persoanele din prima subgrupă s-a constatat creșterea fluxului sanguin și dilatarea vaselor de sânge concomitent cu o scădere a ridigității arterelor direct sau indirect implicate (arterele controlaterale) ale membrelor inferioare.

Fluxul sanguin, gradul de dilatare vasculară și ridigidatea au fost evaluate și la șase săptămâni după încetarea exercițiilor fizice, efectele locale menținându-se în continuare.

Prin impactul lor asupra controlului fluxului sanguin, modificările observate pot avea un efect benefic asupra bolilor cardiovasculare, a diabetului, precum și a accidentelor vasculare cerebrale, afecțiuni caracterizate prin afectarea sistemului vascular.

Implicațiile acestui studiu asupra sănătății pacienților sunt multiple, exercițiile putând fi folosite cu ușurință la persoanele spitalizate, chiar și după intervențiile chirurgicale, în scop profilactic, pentru conservarea funcțiilor sistemului vascular. Dacă se va dovedi utilitatea acestui studiu benefică asupra pacienților, ar putea reprezenta un nou mod de profilaxie împotriva bolilor vasculare, fără a mai fi necesare tratamentele medicamentoase utilizate în prezent.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 08-07-2020 | creare: 08-07-2020 | Vizite: 878
Bibliografie
Stretching your legs may help prevent diseases such as heart diseases and diabetes, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/07/200702100528.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Suplimentele cu Omega 3 nu oferă protecție împotriva bolilor cardiovasculare
  • Supa de oase ar putea îmbunătăți sănătatea inimii
  • Studiu: arterele îngustate sau blocate ar putea fi depistate din timp, cu ajutorul unui test de sânge
  •