Igienizarea măștilor N95 în multicooker

©

Autor:

Igienizarea măștilor N95 în multicooker
Măștile faciale de protecție N95 ar putea fi igienizate în interiorul unei mașini de gătit electrice, cum sunt vasele multicooker.
Conform oamenilor de știință, expunerea măștilor N95 timp de 50 de minute la căldura uscată generată de multicooker au permis igienizarea acestora fără a le fi afectată funcția de protecție. Astfel, deși erau destinate folosirii unice, măștile de protecție ar putea fi refolosite în siguranță.

Dintre numeroasele tipuri de măști de protecție, cele mai indicate au fost maștile N95, demonstrând o foarte bună capacitate de a împiedica infectarea cu SARS-CoV-2.
Spre deosebire de măștile simple care îi protejează pe cei din jur de picăturile pe care le expulzăm, măștile N95 protejează purtătorul prin filtrarea particulelor respiratorii.

Lipsa măștilor la începutul pandemiei a determinat oamenii de știință să identifice noi metode de decontaminare a celor existente.
În ciuda multiplelor tehnici de decontaminare existente, puține s-au dovedit eficiente în a păstra capacitatea de filtrare a măștii. Pe lângă capacitatea de filtrare, s-a urmărit și păstrarea sistemului de fixare, respectiv mularea măștii pe nas pentru a fi în continuare eficientă.

În urma studierii diferitelor tipuri de decontaminare, singura ipoteză viabilă a fost cea care folosea căldura uscată. Această metodă reușea să decontamineze corespunzător masca, să păstreze în același timp capacitatea de filtrare și cea de fixare. În plus, metoda poate fi folosită și acasă folosind o oală multicooker. Astfel, considerând că în timpul unui ciclu de gătit, temperatura din interiorul cuptorului ajunge la 100 de grade Celsius timp de 50 de minute, aceștia au testat capacitatea de distrugere a 4 tipuri diferite de virus. Unul dintre aceste 4 tipuri era un coronavirus.
Rezultatele au fost uimitoare, dovedindu-se mai eficiente decât sterilizarea la lampa cu lumină ultravioletă.

Grupul de cercetători a precizat că măștile incluse în experiment au rezistat de până la 20 de ori la decontaminarea prin această metodă, reușind să mențină 95% din capacitatea de filtrare, precum și sistemul de fixare.
Condițiile de bază ale acestei tehnici sunt menținerea unei temperaturi de 100 grade Celsius pe o perioadă de 50 de minute. Nu se va folosi apă fiartă, ci doar căldura uscată din interiorul vasului.

Aceste informații vin în sprijinul oricărei persoane care are o mască N95 și dorește să o refolosească în condiții de siguranță. Autorii studiului recomandă această metodă, nefiind necesară pregătirea în prealabil a materialelor de decontaminare și fiind ușor de realizat acasă.

sursa: Science Daily
foto: News Illinois

Data actualizare: 05-12-2021 | creare: 12-08-2020 | Vizite: 795
Bibliografie
Electric cooker an easy, efficient way to sanitize N95 masks, study finds, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/08/200806164654.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cea mai bună mască textilă ar putea fi o combinație de două materiale
  • În ce condiții putem reutiliza măștile (tipuri de măști și sterilizarea acasă)
  • Cea mai potrivită metodă de dezinfecatre a măștilor N95 (studiu)
  •