Impactul dietei și al stilului de viață din timpul sarcinii asupra ADN-ului fetal

O dietă dezechilibrată, bogată în alimente cu indice glicemie crescut, grăsimi saturate, săracă în fibre È™i un stil de viață sedentar pot avea repercusiuni importante asupra metabolismului, a sistemului cardio-vascular È™i nu numai. Un studiu recent publicat în jurnalul medical PLOS a evidenÈ›iat impactul unei alimentaÈ›ii nesănătoase pe parcursul sarcinii asupra ADN-ului fetal.
PrevalenÈ›a diabetului gestaÈ›ional a crescut proporÈ›ional cu prevalenÈ›a obezității la nivel mondial. Acesta predispune la complicaÈ›ii în evoluÈ›ia sarcinii, în perioada perinatală dar predispune È™i copilul la tulburări metabolice pe termen lung. A fost sugerată ideea că hiperglicemia pe parcursul sarcinii poate induce modificări epigenetice fătului, modificări ce pot avea efecte negative asupra sănătaÈ›ii acestuia pe parcursul vieÈ›ii. Se observase faptul ca nou-născuÈ›ii proveniÈ›i din sarcini complicate cu diabet gestaÈ›ional sunt predispuÈ™i la obezitate si toleranță alterată la glucoza, studiul de față având rolul de a cerceta un posibil mecanism genetic.
Cercetătorii de la Universitatea Southamptom È™i de la King’s College din Londra au efectuat un studiu asupra a 550 de femei insărcinate, cu obezitate È™i asupra copiilor acestora (studiul UPBEAT). S-a urmărit nivelul si tiparul metilării ADN-ului nou-născuÈ›ilor proveniÈ›i din sarcini complicate cu diabet gestaÈ›ional față de cei proveniÈ›i din sarcini fără acest factor de risc. Este de menÈ›ionat faptul ca metilarea ADN-ului este unul dintre cele mai importante mecanisme epigenetice ce controleaza activitatea genică. De asemenea, au urmărit È™i impactul pe care alegerea unei alimentaÈ›ii sănătoase si creÈ™terea nivelului de activitate fizică în cazul femeilor insărcinate ce au dezvoltat diabet gestaÈ›ional l-a avut asupra nou-născuÈ›ilor acestora.
Concluziile acestui studiu au indicat faptul ca diabetul gestaÈ›ional si hiperglicemia în sarcină sunt corelate cu modificările funcÈ›ionale ale ADN-ului fetal. Mai mult, alegerea unui regim alimentar bazat de alimente cu indice glicemic redus È™i creÈ™terea nivelului de activitate fizică pe parcursul sarcinii pot reduce semnificativ reacÈ›iile de metilare de la nivelul ADN-ului fătului. Sunt necesare studii suplimentare pentru a stabili dacă reducerea acestor modificări genetice prin schimbarea regimului È™i a stilului de viață matern se asociază, pe termen lung, cu reducerea riscului de obezitate si diabet în cazul copiilor.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- O dietă sănătoasă la începutul sarcinii reduce riscul de diabet gestațional
- Ar putea condimentele să prevină apariția diabetului gestațional?
- Cercetătorii au inversat ceasul biologic la șoareci
- Triptanii utilizați înainte și în timpul sarcinii nu cresc riscul de tulburări neurodezvoltare la copii
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni