Avorturile repetate și inexplicabile, mai frecvente la femeile cu un simț al mirosurilor corporale mai bun

©

Autor:

Avorturile repetate și inexplicabile, mai frecvente la femeile cu un simț al mirosurilor corporale mai bun
Femeile care au suferit pierderi repetate și inexplicabile de sarcină sunt mai predispuse să-și recunoască soțul după mirosul corporal și pot evalua mai ușor mirosul corporal al bărbaților, se arată într-un studiu recent, publicat în revista medicală eLife. Studiul sugerează legătura dintre avorturile spontane și modul de percepție al femeilor asupra mirosurilor corporale masculine.
Aproximativ 15% dintre sarcinile umane duc la avort spontan, dar numai un număr limitat dintre avorturi poate fi explicat. Un nou studiu, care încearcă să ofere răspunsuri pentru femeile care se confruntă cu avortul spontan repetat, fără explicații clare, arată că mirosul ar putea juca un rol esențial în evaluarea riscurilor. Studiul demonstrează că femeile care au suferit pierderi repetate inexplicabile ale sarcinii și-au modificat percepțiile și răspunsurile creierului la mirosurile corpului masculin, în comparație cu cele fără antecedente de avort.

„Având în vedere că simțul mirosului este asociat cu reproducerea umană, am emis ipoteza că poate fi legat și de tulburările reproducerii umane. Ne-am propus să testăm ipoteza că percepția mirosului - cunoscută sub numele de olfacție - este modificată în pierderea inexplicabilă a sarcinii, în special mirosul mirosurilor corporale.”, declară autorul principal al studiului, Liron Rozenkrantz, membru postdoctoral la Institutul de Tehnologie Massachusetts.

Studiul clinic, la care au participat 66 de femei, dintre care jumătate cu antecedente de avort spontan inexplicabil și jumătate fără antecedente de avort, a început prin testarea capacității de identificare a colegilor de sex masculin după miros. Fiecare femeie a primit trei borcane care conțineau mirosuri diferite, dar cunoscute în mod normal, precum al soțului sau al unui coleg. Studiul arată că femeile cu antecedente de avort au fost de două ori mai susceptibile să își identifice corect soțul, comparativ cu femeile din grupul de control, fără antecedente de avort.

Pentru a vedea modul în care aceste percepții ar putea fi controlate, au fost folosite scanări RMN. Cercetătorii au descoperit că femeile cu antecedente de avort inexplicabil aveau bulbi olfactivi mai mici, ceea ce a fost surprinzător, având în vedere capacitatea lor aparentă mai mare de a percepe diferite mirosuri. În urma măsurări activității creierului, au fost evidențiate răspunsuri remarcabile în regiunea hipotalamusului la femeile cu istoric de avort, în timp ce la femeile din grupul de control activitatea hipotalamusului a scăzut.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 02-10-2020 | creare: 02-10-2020 | Vizite: 967
Bibliografie
Study suggests link between unexplained miscarriages and how women perceive men's body odor, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/09/200929123400.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Riscul de avort spontan este mai mare în lunile de vară
  • Temperaturile ridicate ar putea crește riscul de avort spontan
  • Examinarea placentei poate releva cu acuratețe mare cauza unei sarcini pierdute
  •