Hipotiroidismul la femeile gravide se corelează cu risc de ADHD la copii

©

Autor:

Hipotiroidismul la femeile gravide se corelează cu risc de ADHD la copii

Potrivit unui studiu la scară largă din America, nivelele scăzute ale hormonilor tiroidieni la femeile gravide în primele 3 luni de sarcină pot afecta dezvoltarea cerebrală a nou-născuților.
Rezultatele au fost publicate pe data de 21 octombrie în revista American Journal of Perinatology.


Hipotiroidismul reprezintă scăderea nivelului de hormoni tiroidieni în sânge, putând contribui la apariția ADHD (tulburarea de deficit de atenție și hiperactivitate). ADHD reprezintă cea mai frecvent întâlnită tulburare de neurodezvoltare la copiii din America.

Noul studiu sugerează că nou-născuții din mame diagnosticate cu hipotiroidism imediat înainte sau în primele luni ale sarcinii au un risc cu 24% mai crescut de dezvoltare a ADHD. De asemenea, băieții născuți din mame cu hipotiroidism sunt de 4 ori mai predispuși la ADHD, în comparație cu fetele. Mai mult, copiii de origine hispanică raportează cel mai mare risc. O dată ce sarcina depășește al doilea trimestru, hipotiroidismul mamei are efecte minore asupra copilului, posibil din cauza faptului că fetusul deja a început să producă proprii hormoni tiroidieni.


Studiul a inclus 329157 de copiii, care au fost urmăriți de la naștere până la vârsta de 17 ani. Cercetătorii au analizat dosarele medicale ale copiilor, preluând informații importante legate de mamă, spre exemplu vârsta la care a debutat sarcina, etnia și nivelul de venit. Potrivit rezultatelor, 16.696 de copii au fost diagnosticați cu ADHD. Copiii de origine hispanică din mame cu nivele scăzute ale hormonilor tiroidieni pe parcursul sarcinii aveau un risc cu 45% mai crescut de dezvoltare a unei tulburări de neurodezvoltare. Copiii de rasă caucaziană din mame cu aceeași patologie aveau un risc cu 22% mai mare.


Rezultatele studiului recomandă monitorizarea atentă a femeilor însărcinate, cu nivele scăzute ale hormonilor tiroidieni. Mai mult, copiii din mame cu deficit de hormoni tiroidieni pe parcursul sarcinii ar putea fi observați de mici pentru semnele ADHD-ului, spre exemplu scăderea atenției, hiperactivitate, dificultăți de concentrare asupra unei sarcini.


În viitor, echipa de cercetători dorește să investigheze dacă hipotiroidismul pe durata sarcinii poate crește riscul tulburărilor de neurodezvoltare, spre exemplu epilepsie, paralizie cerebrală sau dificultăți de vorbire. De asemenea, ei vor să exploreze dacă există alți factori care ar crește riscul de ADHD la copii, precum expunerea lor pe parcursul sarcinii la toxine din mediu, spre exemplu substanțe ignifuge din mobila tapițată, dispozitive electronice și altă aparatură casnică.

sursa: Science Daily


Data actualizare: 27-10-2020 | creare: 27-10-2020 | Vizite: 881
Bibliografie
Hypothyroidism in pregnant mothers linked to ADHD in their children: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201021085107.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Primele luni de viață într-un orfelinat asociate cu un țesut cerebral mult mai subțire în zonele creierului afectate de ADHD (studiu în România)
  • Omega 3 ar putea ajuta copiii cu ADHD
  • Copiii cu ADHD învață mai bine atunci când se mișcă
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum