Primul model de placentă printat 3D pentru studiul preeclampsiei

Oamenii de știință de la Institutul de Inovație în Chirurgie Pediatrică Sheikh Zayed, în parteneriat cu Universitatea din Maryland, au fost primii care au creat un model de placentă 3D pentru studiul preeclampsiei, o boală care poate pune în pericol viața în timpul sarcinii.
Bioprinting-ul reprezintă o printare tridimensională a țesuturilor biologice și a organelor utilizând stratificarea celulelor, care își păstrează funcția și viabilitatea de-a lungul procesului. Întrucât placenta creată artificial mimează complexa structură celulară, aceasta oferă numeroase posibilități de a înțelege și de a dezvolta noi tratamente pentru combaterea acelor afecțiuni care pot apărea în sarcină și care implică placenta. Întregul procedeu a fost descris într-un studiu publicat în American Chemical Society (ACS) Biomaterials Science & Engineering.
Cercetătorii au utilizat modelul de placentă printat 3D pentru a observa migrarea unor celule speciale din placentă, numite trofoblaști, care se atașează de peretele uterului și se infiltrează în acesta în primul trimestru de sarcină. Pătrunzând tot mai adânc în peretele uterin, trofoblaștii ajung în contact cu vasele de sânge materne, pas care are un rol foarte important în dezvoltarea sarcinii, de aici placenta reușind să asigure nutriția fetusului. Unele teorii sugerează că o problemă apărută la nivelul migrării trofoblaștilor ar fi cauza preeclampsiei, iar specialiștii au creat mediul artificial pentru a studia acest fenomen.
„Studiul nostru este o dovadă că modelul de placentă printat 3D reprezintă o metodă viabilă de a studia și a înțelege dinamica migrării celulelor care conduc la formarea placentei” spune John P. Fisher, conducătorul departamentului de bioinginerie al Univerității din Maryland. De asemenea, el mai afirmă că „Studiul inițial efectuat este un prim pas spre găsirea cauzei preeclampsiei și a posibililului tratament pentru aceasta.”
Cercetătorii au folosit modelul 3D pentru a evalua efectul factorului epidermal de creștere (EGF) în dinamica migrării troloblaștilor. EGF-ul are rolul de stimula creșterea, proliferarea și diferențierea celulelor. Din studiul efectuat, s-a observat că EGF are un rol favorizant migrării trofoblaștilor, sugerând astfel că EGF poate fi un potențial tratament al preeclampsiei. Rezultatele au fost pe măsura așteptărilor și datorită faptului că materialul de studiu a fost de o foarte bună calitate. „Un model 3D oferă o imagine mult mai clară asupra comportamentului celular, față de cel 2D utilizat până acum, care surprinde doar mișcarea celulelor, spre deosebire de cel 3D care arată întreaga lor dinamică, unde, cum, dacă s-au deplasat separat sau într-un grup”, spune Che-Ying Kuo, autor al studiului și cercetător în cadrul Departamentului de bioinginerie al Univerității din Maryland.
Dezvoltarea modelului de placentă 3D este considerat de către cercetători doar primul pas spre construirea unui model complex care să fie o unealtă potrivită în tratarea preeclampsiei. De asemenea, permite studiul altor afecțiuni ale placentei, cum ar fi placenta previa și placenta accreta.
Sursa: Medical News Today
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Simptomele de greață și vărsături din timpul sarcinii, ameliorate cu ajutorul probioticelor
- Infecțiile materne din timpul sarcinii nu cresc riscul copilului de a dezvolta autism sau alte tulburări de neurodezvoltare
- Administrarea de antibiotic înainte de cezariană reduce cu până la 50% riscul de infecții
- STUDIU: Inflamația în sarcină afectează dezvoltarea și funcțiile cerebrale la copii
- Dupa sarcina oprita in evolutie la 37 de saptamani
- Intrebare despre Elevit si sarcina
- Preeclamsie la prima sarcina - insarcinata iar! Ajutor
- Preeclamsie la cea de-a treia sarcina
- Preeclamsie... in ce masura imi afecteaza copilul?
- Ajutor -tensiune mare in perioada sarcinii -diagnostic Pre-Eclamsie
- In atentia Dr. Harisis Dimitrios, sarcina pierduta 37 sapt, preeclampsie severa