Împărtășirea experiențelor noastre extraordinare celorlalți ne poate afecta social

©

Autor: Redacția ROmedic

Împărtășirea experiențelor noastre extraordinare celorlalți ne poate afecta social
Contactele sociale și discuțiile pe care le avem cu ceilalți se bazează în general pe subiecte obișnuite și de interes comun. O echipă de cercetători de la Universitatea Harvard a vrut însă să vadă ce se întâmplă atunci când unul din interlocutori povestește despre o experiență deosebită de care a avut parte. Ipoteza lor a fost că împărtășirea unor astfel de experiențe ne afectează din punct de vedere social, pentru că ne face diferiți de cei din grupul nostru și în final, excluși.

Studiul a constat în trei situații experimentale, prin care psihologii au reușit să demonstreze această ipoteză. În primă fază, 68 de participanți au fost împărțiți în grupuri de câte 4 membri, fiecare primind un filmuleț spre vizionare. În cadrul grupului, un membru primea o înregistrare video foarte apreciată a unui magician care realiza un număr pe stradă, în fața unei mulțimi. Ceilalți trei participanți vizionau o simplă animație, mai puțin apreciată. După vizionare, membrii grupului povesteau timp de 5 minute despre înregistrările video pe care le văzuseră.

În cele 17 grupuri formate, participanții care au vizionat înregistrarea video cea mai apreciată – numărul de magie („experiența extraordinară”) au declarat că s-au simțit inconfortabil și excluși din grupul lor, care vizionase animația mai puțin apreciată.

Următoarele două teste au demonstrat că în general nu ne așteptăm deloc ca povestirea experiențelor deosebite pe care le trăim să ne afecteze, ci dimpotrivă. Participanții au evaluat, înainte de a participa la experimentul propriu-zis, modul în care se vor simți atât ei, cât și ceilalți care împărtășesc experiențe extraordinare. Se pare că tendința generală este să considerăm că o astfel de persoană va fi în centrul atenției grupului și că va vorbi cel mai mult. În realitate, omitem faptul că a fi extraordinar te face diferit de ceilalți, iar pe termen lung poate însemna excluderea din grup.

Deși cercetătorii nu au luat în calcul și situația în care dintr-un grup de 4 membri, 3 ar fi vizionat filmul foarte apreciat, studiul de față punctează diferența dintre felul în care ne simțim când trăim/ne amintim o experiență deosebită versus când o povestim celorlalți.

Data actualizare: 03-12-2023 | creare: 07-10-2014 | Vizite: 2016
Bibliografie
Sharing 'extraordinary experiences' with others may socially alienate us, link: http://www.medicalnewstoday.com/articles/283516.php
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: