Magneziul, posibile efecte benefice în cazul depresiei

©

Autor:

Magneziul, posibile efecte benefice în cazul depresiei
Depresia este una dintre cele mai frecvente tulburări psihiatrice la nivel global, iar tratamentul bazat pe antidepresive are de multe ori efecte secundare și este și costisitor.

În acest context, studiul realizat de o echipă de cercetători de la Centrul de Cercetare Clinică din cadrul Universității Vermont sugerează că suplimentele de magneziu care se eliberează în farmacii fără prescripție medicală ar putea fi eficiente și fără efecte adverse în cazul depresiei ușoare și moderate.

Magneziul joacă un rol important pentru funcții biologice precum ritmul cardiac, presiunea sanguină sau forța oaselor, dar este implicat și în reducerea inflamației. Câteva studii anterioare au sugerat o asociere între administrarea de magneziu și depresie, dar numărul lor este foarte limitat.

Studiul randomizat al celor de la Universitatea Vermont a inclus 126 de participanți care prezentau depresie ușoară sau moderată, aveau media de vârstă de 52 de ani și 38% dintre ei erau bărbați. Participanții au fost împărțiți în două grupuri:
  • un grup a primit zilnic 248 mg de magneziu timp de 6 săptămâni;
  • celălalt grup (grupul de control) nu a primit niciun tratament.

De două ori pe săptămână simptomele depresive erau evaluate pentru fiecare pacient.

După cele 6 săptămâni, s-a observat că persoanele care luaseră magneziu prezentau o îmbunătățire la nivelul simptomelor depresive și anxioase, efectele pozitive fiind vizibile chiar după 2 săptămâni de la începutul administrării. În plus, suplimentele au fost bine tolerate de participanți și eficiente indiferent de sex, vârstă sau folosirea antidepresivelor.

Studiul de față este prima cercetare randomizată care a vizat efectul administrării de magneziu asupra depresiei. E nevoie de replicarea rezultatelor pe populații mai mari și mai diverse, dar pentru început datele sunt încurajatoare, consideră autorii.

Studiul a fost publicat în jurnalul PLoS One.

Sursa: Medical Xpress

Data actualizare: 05-01-2019 | creare: 29-06-2017 | Vizite: 4218
Bibliografie
With health care cuts looming, low-cost magnesium a welcome option for treating depression, link: https://medicalxpress.com/news/2017-06-health-looming-low-cost-magnesium-option.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Magneziul: esențial pentru funcționarea sistemului imunitar
  • Deficitul de magneziu - grupuri de risc
  • Creșterea aportului de magneziu consumat zilnic are efecte benefice pe termen lung pentru sănătatea creierului
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum