Dieta ketogenică ar putea fi tratament adjuvant în tulburările psihice

©

Autor:

Dieta ketogenică ar putea fi tratament adjuvant în tulburările psihice
Un studiu pilot condus de cercetătorii de la Stanford Medicine a descoperit că dieta ketogenică nu numai că restabilește sănătatea metabolică la pacienții care trăiesc cu boli mintale grave, cum ar fi schizofrenia sau tulburarea bipolară, și continuă medicația antipsihotică, dar îmbunătățește și condițiile lor psihiatrice. Rezultatele, publicate în Psychiatry Research, sugerează că intervenția dietetică poate fi un ajutor puternic în tratamentul bolilor mintale.
Shebani Sethi, MD, profesor asociat de psihiatrie și științe comportamentale și autorul principal al studiului, împreună cu Laura Saslow, PhD, profesor asociat de comportament în sănătate și științe biologice la Universitatea din Michigan, au explorat această abordare după observarea efectelor pozitive ale dietei ketogenice asupra unui pacient cu schizofrenie rezistentă la tratament. Această observație a inspirat crearea domeniului psihiatriei metabolice, care abordează sănătatea mintală din perspectiva conversiei energetice.

În cadrul studiului pilot de patru luni, echipa lui Sethi a urmărit 21 de participanți adulți diagnosticați cu schizofrenie sau tulburare bipolară, care luau medicații antipsihotice și prezentau o anomalie metabolică. Participanților li s-a cerut să urmeze o dietă ketogenică, cu aproximativ 10% din calorii provenind din carbohidrați, 30% din proteine și 60% din grăsimi, fără a număra caloriile și concentrându-se pe alimente întregi, neprocesate.

Echipa de cercetare a monitorizat aderența participanților la dietă prin măsurarea săptămânală a nivelurilor de cetone din sânge. La sfârșitul studiului, 14 pacienți au fost complet aderenți, șase au fost semi-aderenți, iar unul a fost neaderent.

Rezultatele au arătat îmbunătățiri semnificative atât în sănătatea metabolică, cât și în starea psihiatrică a participanților. Niciunul dintre participanți nu a îndeplinit criteriile pentru sindromul metabolic după patru luni de dietă ketogenică. În medie, participanții au pierdut 10% din greutatea corporală, au redus circumferința taliei cu 11%, și au înregistrat scăderi ale tensiunii arteriale, indicelui de masă corporală, trigliceridelor, nivelurilor de zahăr din sânge și rezistenței la insulină.

Beneficiile psihiatrice au fost, de asemenea, remarcabile. În medie, participanții au îmbunătățit cu 31% pe o scală de evaluare psihiatrică a bolii mintale, cu trei sferturi din grup arătând îmbunătățiri clinic semnificative. Participanții au raportat, de asemenea, un somn mai bun și o satisfacție de viață mai mare.

Cercetătorii sugerează că bolile psihiatrice precum schizofrenia și tulburarea bipolară pot proveni din deficite metabolice în creier, care afectează excitabilitatea neuronilor. Dieta ketogenică, îmbunătățind metabolismul corpului, ar putea de asemenea să îmbunătățească metabolismul creierului, oferind cetone ca un combustibil alternativ la glucoză pentru un creier cu disfuncție energetică.

Aceste descoperiri deschid calea pentru studii mai mari și mai robuste, indicând că intervențiile metabolice pot oferi speranță și îmbunătățiri semnificative pentru pacienții care suferă de boli mintale grave și sindrom metabolic sau obezitate.

sursa: News Medical

Data actualizare: 02-04-2024 | creare: 02-04-2024 | Vizite: 129
Bibliografie
Ketogenic diet can be a powerful aid in treating mental illness, link: https://www.news-medical.net/news/20240401/Ketogenic-diet-can-be-a-powerful-aid-in-treating-mental-illness.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dieta cetogenică (cetogenă, ketogenică, cetozică) - explicații, beneficii
  • Dieta ketogenică poate combate efectul virusului gripal asupra organismului
  • Cum putem reduce în mod eficient grăsimea viscerală?
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum