În ce condiții oamenii pot avea încredere în deciziile lor?

©

Autor:

În ce condiții oamenii pot avea încredere în deciziile lor?
Deciziile pe care un individ le ia îi pot părea corecte doar dacă anterior a comparat opțiunile potențiale cât mai atent posibil și dacă a fost conștient de acest lucru, arată un studiu recent, condus de cercetători de la Universitatea Tehnică Federală din Zürich.
Autorii au folosit date experimentale pentru a dezvolta un model computerizat care poate prezice modul în care un individ va alege între diferite opțiuni și cum s-ar putea simți ulterior cu privire la decizia pe care a luat-o. „Folosind modelul nostru, am demonstrat cu succes că deciziile pot fi considerate corecte dacă investim un efort atențional semnificativ în cântărirea diferitelor opțiuni și, în plus, suntem conștienți că am făcut acest lucru”, spune autorul studiului, Rafael Polanía, profesor la Universitatea Tehnică Federală din Zürich.

În cadrul studiului au fost incluși 35 de participanți, care au avut sarcina inițială de a evalua 64 de produse de la două lanțuri de supermarketuri elvețiene. Participanților li s-a prezentat o poză cu fiecare produs pe ecran și au fost întrebați cât de mult ar dori să mănânce unul dintre produse la sfârșitul experimentului. În a doua parte a experimentului, subiecților testați li s-a arătat o serie de imagini care au arătat două produse în același timp. În fiecare caz, li s-a cerut să aleagă una dintre cele două opțiuni și apoi să evalueze cât de multă încredere au avut în decizia lor.

Pentru ca experimentul să fie cât mai realist posibil, participanții au trebuit să mănânce produsele după experiment. Cercetătorii au folosit un scaner pentru ochi atât în ​​faza de evaluare, cât și în faza de luare a deciziilor pentru a determina dacă participanții au petrecut mai mult timp privind unul dintre cele două produse, cât de des s-a mutat privirea de la stânga la dreapta și cât de repede au luat decizia.

Folosind aceste date și un set de date similar de la un alt grup de cercetare, Polanía împreună cu doctorandul Jeroen Brus au dezvoltat un model computerizat care poate prezice în ce condiții oamenii vor avea încredere în deciziile lor. „Am descoperit că oamenii sunt foarte susceptibili să aibă un sentiment prost cu privire la o decizie dacă introspectează că nu au acordat suficientă atenție comparării diferitelor opțiuni”, spune Polanía.

Potrivit autorilor studiului, capacitatea de a pune la îndoială deciziile proaste și de a avea încredere în cele bune depinde în mare măsură de cât de conștient este un individ de judecățile subiective de valoare și de comparațiile sale după luarea unei decizii. „Această capacitate de introspecție este o parte esențială a capacității noastre de a ne exercita autocontrolul. Fără ea, am fi mult mai probabil să acționăm în funcție de preferințele noastre pentru, de exemplu, alimente nesănătoase, fără a le pune la îndoială”, spune Polanía.

sursa: Science Daily
foto: Colourbox

Data actualizare: 17-01-2022 | creare: 17-01-2022 | Vizite: 296
Bibliografie
Why we feel confident about decisions we make, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/01/220112105650.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: