Abundența de informații nu duce neapărat la cea mai bună decizie

©

Autor:

Abundența de informații nu duce neapărat la cea mai bună decizie
Într-un studiu recent publicat în revista Cognitive Research: Principles and Implications, cercetătorii au descoperit că furnizarea de informații suplimentare persoanelor care trebuie să ia decizii dificile poate, de fapt, să deterioreze calitatea deciziilor lor. Samantha Kleinberg, profesor asociat și autorul principal al studiului, subliniază că, deși pare contraintuitiv, mai multe informații nu înseamnă neapărat decizii mai bune.
Pentru a înțelege modul în care oamenii iau decizii, cercetătorii folosesc adesea diagrame simple sau modele cauzale care ilustrează interacțiunile logice între diferiți factori și rezultatele lor. În scenarii ipotetice abstracte, cum ar fi competițiile de dans ale extratereștrilor, oamenii par să ia decizii bune, deoarece nu au preconcepții sau părtiniri. Cu toate acestea, în scenarii cotidiene, cum ar fi alegerea unei diete sănătoase, abilitatea de a raționa eficient se pierde aproape complet.

Kleinberg și coautorul său, Jessecae Marsh, au efectuat o serie de experimente pentru a explora cum variază luarea deciziilor atunci când oamenilor li se prezintă modele cauzale diferite, pe o gamă largă de subiecte, de la achiziționarea unei case la creșterea prezenței la vot. Rezultatele arată că, chiar și un volum mic de informații suplimentare poate avea un impact negativ semnificativ asupra calității deciziilor.

Un aspect notabil al studiului este că, atunci când informațiile cauzale relevante au fost evidențiate, abilitatea oamenilor de a lua decizii bune s-a îmbunătățit rapid. Acest lucru sugerează că problema nu este neapărat cantitatea de informații, ci mai degrabă identificarea părților relevante ale modelului pe care ar trebui să le acorde atenție.

Implicațiile acestei cercetări sunt semnificative, în special în domeniul sănătății publice. Mesajele educaționale trebuie să fie concise și bine țintite pentru a avea un impact pozitiv. De asemenea, studiul sugerează că utilizarea inteligenței artificiale pentru a personaliza informațiile de sănătate ar putea fi o abordare eficientă pentru îmbunătățirea luării deciziilor.

În concluzie, studiul evidențiază necesitatea de a simplifica și ținti informațiile prezentate oamenilor atunci când trebuie să ia decizii, mai ales în contexte care implică sănătatea și bunăstarea lor.

sursa: MedicalXpress
foto: Stevens Institute of Technology

Data actualizare: 28-09-2023 | creare: 28-09-2023 | Vizite: 294
Bibliografie
Want to make better decisions? Ask for less information, not more, link: https://medicalxpress.com/news/2023-09-decisions.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: