Infectiile aparute la persoanele care folosesc droguri injectabile

©

Autor: Redacția ROmedic

Tuberculoza

Tuberculoza este de asemenea o infectie pulmonara grava, aparuta la consumatorii de droguri injectabile.

Infectia cu M.tuberculosis determina o rata crescuta de morbiditate si mortalitate in randul narcomanilor infectati cu virusul HIV. Virusul HIV deprima sistemului imunitar, prin scaderea limfocitelor CD4+, favorizand astfel aparitia infectiei cu acest oportunist. Saracia, conditiile mizere de locuit, factorii sociali si demografici, favorizeaza si ei aparitia tuberculozei in randul narcomanilor.

 

SIDA depaseste in gravitate toti ceilalti factori de risc, determinand reizbucnirea epidemiilor de tuberculoza in grupurile de narcomani seropozitivi si in randul contactilor lor. Pentru a stopa raspnadirea tuberculozei in populatia generala, este esentiala practicarea chimioprofilaxiei cu izoniazida, depistarea cazurilor de boala contagioasa (bacilul este prezent in sputa, putand fi raspandit cu usurinta prin tuse) si tratarea acestora.

 

Toate persoanele consumatoare de droguri injectabile, ce prezinta o simptomatologie caracteristica pneumoniei, vor fi suspicionate in privinta unei posibile infectii tuberculoase. De asemenea, s-a constatat ca tuberculoza extrapulmonara (osoasa, digestiva, renala) afecteaza mai ales narcomanii infectati cu virusul HIV.

 

Posibilitatea instituirii unui tratament eficient, este si mai mult ingreunata  de existenta unor infectii cu tulpini de M.tuberculosis multidrog rezistente.

 

Tuberculoza rezistenta la medicamente va fi suspicionata in cazul unui pacient recent internat si tratat pentru o astfel de infectiei. Terapia utilizata este asemanatoare cu cea folosita pentru restul populatiei: 2 luni de tratament cu izoniazida, rifampicina, etambutol si pirazinamida uramte de o cura de 4 luni cu rifampicina si izoniazida. In caz de suprapunere a infectiei HIV, terapia va fi prelungita pana la un an.

 

Tuberculoza multidrog rezistenta, presupune adaugarea unui surplus de medicamente, inclusiv o chinolona si etionamida. Functie de complianta pacientului, regimul terapeutic va fi monitorizat pentru a ne asigura de respectarea schemei terapeutice. Intreruperea precoce a tratamentului, atunci cand simptomatologia a disparut, se poate insoti de „esec terapeutic” si de aparitia unor tulpini  microbiene rezistente la medicamente. De asemenea, vom tine cont de faptul ca medicatia antituberculoasa  este totoxica pentru ficat, putand provoca hepatita toxica medicamentoasa.


Data actualizare: 08-08-2013 | creare: 06-02-2009 | Vizite: 40230
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!