Inflamația penisului - cauze și tratament (balanita sau balanopostita)

©

Autor:

Balanita (inflamația penisului) este o afecțiune inflamatorie comună, care implică glanda peniană, cunoscută și sub denumirea de glanda balană. Balanita poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv de igiena necorespunzătoare. Simptomele pot include senzații de mâncărime, durere, roșeață, inflamație și secreții anormale. (1, 2)

În general, inflamația penisului poate fi tratată cu ușurință cu ajutorul unguentelor antifungice sau antibiotice. În cazurile mai severe sau în cazul în care afecțiunea este cauzată de o afecțiune sistemică, poate fi necesară administrarea de medicamente orale sau de alte tratamente suplimentare. Termenul de balanopostită, pe de altă parte, este folosit adesea pentru a descrie o inflamație care afectează atât glanda peniană (balanita), cât și prepuțul (postita). (1, 2, 3)

Cauze

Atât balanita, cât și balanopostita sunt afecțiuni inflamatorii ale penisului care pot fi cauzate de o varietate de factori. Balanita poate fi cauzată de o igienă intimă necorespunzătoare, care poate duce la acumularea de bacterii și ciuperci în zona glandei peniene. Alte cauze ale balanitei pot include infecții fungice, bacteriene sau virale, iritații și reacții alergice. (2, 4)

Pe de altă parte, balanopostita implică atât inflamația glandei peniene, cât și a prepuțului. Acest lucru poate fi cauzat de aceiași factori care declanșează balanita, precum și de infecții ale tractului urinar sau de boli de piele precum psoriazis sau eczeme. Igiena necorespunzătoare, ce poate presupune utilizarea de parfumuri sau deodorante în zona genitală, precum și neglijarea igienei penisului în general, poate fi o cauză comună a ambelor afecțiuni. (3, 5)

În plus, factorii de risc pentru dezvoltarea balanitei și a balanopostitei pot include o viață sexuală activă, fimoza (o afecțiune în care prepuțul nu poate fi retras), diabetul zaharat și administrarea de antibiotice sau medicamente imunosupresoare. (2, 3)

Tratament

În general, tratamentul inflamației penisului poate implica o combinație de măsuri de igienă, medicamente și schimbări ale stilului de viață. Dacă inflamația este cauzată de o infecție fungică sau bacteriană, medicamentele antifungice sau antibiotice pot fi prescrise pentru a trata afecțiunea. În plus, medicamentele antifungice topice, precum clotrimazolul sau miconazolul, pot fi utilizate pentru a trata balanita. (2, 3)

Dacă inflamația este cauzată de o reacție alergică sau iritație, medicul poate recomanda utilizarea de creme topice cu corticosteroizi sau antihistaminice. În plus, igiena adecvată poate ajuta la prevenirea și tratarea inflamației penisului. Aceasta poate include utilizarea unui săpun ușor și evitarea utilizării produselor de igienă personală care conțin parfumuri sau alți iritanți. De asemenea, este important să se evite scărpinarea sau traumatizarea zonei inflamate. (1, 2, 3, 4)

În cazuri severe, poate fi necesară intervenția chirurgicală pentru a trata inflamația penisului. De exemplu, în cazul fimozei (o afecțiune în care prepuțul nu poate fi retras), poate fi necesară o circumcizie. (2, 6)

Recomandări

Inflamația penisului poate fi o problemă incomodă și uneori dureroasă pentru bărbați. Inflamația poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv de infecții fungice, bacteriene sau virale, reacții alergice sau iritații, dar și de boli sistemice sau de igiena precară. Este important să căutați tratament pentru inflamația penisului, deoarece, în cazuri severe, poate duce la complicații, cum ar fi leziuni tisulare permanente și dificultăți de urinare. În plus, inflamația penisului poate fi un semn al altor afecțiuni subiacente care necesită îngrijire medicală. (1, 2, 3, 5)
Caută un semn/simptom de boală:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum