Îngrijitorii persoanelor apropiate au o sarcină stresantă, însă sunt mai feriți de depresie

©

Autor:

Îngrijitorii persoanelor apropiate au o sarcină stresantă, însă sunt mai feriți de depresie
Studiul realizat de un cercetător de la Universitatea din Texas, Austin, publicat în jurnalul Advances in Life Course Research, contestă ideea că îngrijirea unui părinte sau partener în vârstă este un factor de risc pentru depresie. Studiul a descoperit că depresia în rândul adulților îngrijitori este determinată în mare parte de starea gravă de sănătate a unei persoane dragi, în timp ce devenirea unui îngrijitor este asociată cu mai puține simptome de depresie.
Sae Hwang Han, profesor asistent în Departamentul de Dezvoltare Umană și Științe Familiale și autorul studiului, a subliniat că, deși îngrijirea are aspecte pozitive și negative, nu este întotdeauna corect să se presupună că aspectele negative depășesc pe cele pozitive. Studiile recente au arătat că îngrijitorii trăiesc mai mult decât cei care nu sunt îngrijitori și mulți descriu experiența îngrijirii ca pe una pozitivă, care le oferă sens și scop.

Han a urmărit un grup de copii adulți de peste 50 de ani care aveau o mamă în viață. El a monitorizat schimbările în sănătatea mintală a acestora pe măsură ce mamele lor au devenit invalide sau au prezentat deficiențe cognitive, iar copiii au devenit îngrijitori. Han a constatat că copiii adulți deveneau mai deprimați pe măsură ce sănătatea mamelor lor se deteriora, dar nu a găsit dovezi că devenirea unui îngrijitor le agrava depresia.

Mai mult, un studiu din 2021 realizat de Han și colegii săi a găsit efecte similare la soții care își îngrijesc partenerii. În prezent, aproximativ 1 din 5 americani oferă îngrijire unui adult cu nevoi de sănătate și funcționale, iar aproximativ jumătate dintre persoanele peste 50 de ani sunt îngrijitori pentru adulți în vârstă. Han a subliniat importanța intervențiilor sociale și de politică care să continue să sprijine îngrijitorii, menționând totodată că acest rol nu trebuie să fie o sursă de teamă și depresie.

Han concluzionează: „Nu există nicio îndoială că îngrijirea poate fi o experiență foarte stresantă. Dar unele experiențe stresante te fac de asemenea mai rezistent și te ajută să crești.”

sursa: Science Daily
foto: UT News

Data actualizare: 15-12-2023 | creare: 15-12-2023 | Vizite: 553
Bibliografie
Caregiving can be stressful, but it could also lower risk of depression, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/12/231212163359.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Dacă dormi în mod constant mai puțin decât ar trebui, apare un risc crescut de simptome depresive
  • Nici măcar tinerii cu o „protecție genetică” față de depresie nu au scăpat de simptomele depresive în anii pandemiei
  • Activitatea fizică influențează în mod direct riscul de depresie la femeile căsătorite
  •