Dacă dormi în mod constant mai puțin decât ar trebui, apare un risc crescut de simptome depresive

©

Autor:

Dacă dormi în mod constant mai puțin decât ar trebui, apare un risc crescut de simptome depresive
Studiul condus de cercetătorii de la University College London (UCL) propune o perspectivă nouă asupra relației dintre calitatea somnului și simptomele depresive, argumentând că relația este mai complexă decât se credea anterior. Publicată în revista Translational Psychiatry, cercetarea a analizat date de la 7.146 de persoane cu o vârstă medie de 65 de ani, recrutate în cadrul English Longitudinal Study of Ageing (ELSA).
Autorul principal, Odessa S. Hamilton de la UCL Institute of Epidemiology & Health Care, subliniază o dilemă „oul sau găina” între durata suboptimală a somnului și depresie. Cu ajutorul susceptibilității genetice la boală, echipa de cercetare a concluzionat că somnul insuficient este mai degrabă un precursor al simptomelor depresive decât invers.

Datele studiului sugerează că persoanele cu o predispoziție genetică puternică la somn scurt (mai puțin de cinci ore pe noapte) sunt mai susceptibile să dezvolte simptome depresive într-o perioadă de 4-12 ani. Interesant este că predispoziția genetică la depresie nu a crescut probabilitatea de a avea un somn scurt.

Pentru a evalua tăria predispoziției genetice, cercetătorii au folosit informații din studii anterioare asociaționiste la nivelul genomului, care au identificat mii de variante genetice asociate cu o probabilitate crescută de a dezvolta depresie și un somn scurt sau lung. Ei au efectuat și analize separate pentru a investiga robustețea rezultatelor lor, examinând și asociații non-genetice între simptomele depresive și durata somnului.

Cercetarea a dezvăluit că persoanele care dorm cinci ore sau mai puțin sunt de 2,5 ori mai susceptibile de a dezvolta simptome depresive. Persoanele cu simptome depresive sunt cu o treime mai susceptibile să sufere de somn scurt. Rezultatele au fost ajustate pentru o serie de factori precum educația, bogăția, fumatul, activitatea fizică și bolile cronice.

Studiul a observat și o legătură între durata somnului lung (peste nouă ore) și dezvoltarea simptomelor depresive. Persoanele care dorm mai mult de nouă ore pe noapte sunt cu 1,5 ori mai susceptibile să dezvolte simptome depresive comparativ cu cele care dorm în medie șapte ore.

În ceea ce privește ereditatea, cercetările anterioare pe gemeni au sugerat că depresia este aproximativ 35% moștenită și diferențele genetice reprezintă 40% din variația duratei somnului.

În concluzie, studiul pune bazele pentru investigații viitoare legate de intersecția dintre genetica, somn și simptomele depresive, evidențiind necesitatea unei înțelegeri mai bune a mecanismelor care leagă aceste aspecte, mai ales în contextul îmbătrânirii populației la nivel global.

sursa: News Medical

Data actualizare: 20-10-2023 | creare: 20-10-2023 | Vizite: 492
Bibliografie
Consistent lack of sleep may raise the risk of developing depressive symptoms, link: https://www.news-medical.net/news/20231019/Consistent-lack-of-sleep-may-raise-the-risk-of-developing-depressive-symptoms.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Programul de somn al oamenilor este mai scurt între 30 și 50 de ani: persoanele din România dorm în medie cu 20-40 minute mai mult decât media
  • Privarea de somn influențează negativ calitatea vieții copiilor
  • Locuitorii din suburbii au un risc de depresie mai mare decât cei din ​​centrele orașelor, arată o nouă cercetare
  •