Inteligența artificială, o nouă întrebuințare în domeniul medical

©

Autor:

Inteligența artificială, o nouă întrebuințare în domeniul medical
Detectarea insuficienței cardiace din bătăile unice ale inimii va fi posibilă printr-o nouă abordare, ce are la bază utilizarea inteligenței artificiale. Noua procedură, dezvoltată de către specialiști de la Universitatea din Surrey, are o eficacitate de 100% și a fost deja testată în studii pe oameni.
Cercetătorii au dezvoltat un sistem AI care poate identifica insuficiența cardiacă congestivă prin analiza unui singur ritm de electrocardiogramă. Asociată cu o prevalență crescută și o rată semnificativă a mortalității, insuficiența cardiacă congestivă este o afecțiune cronică progresivă care afectează forța de pompare a mușchilor inimii. Frecvent diagnosticată la pacienții în vârstă, sindromul este unul complex și care poate pune în pericol sănătatea pacientului. La momentul actual, aproximativ 26 de milioane de oameni de pe întreg globul prezintă o formă de insuficiență cardiacă.

Din cauza costurilor crescute pentru asistența susținută a persoanelor diagnosticate cu insuficiență cardiacă congestivă, sistemele de sănătate au de suferit, astfel că instituțiile de profil, împreună cu practicienii clinici, au solicitat urgent dezvoltarea unor proceduri eficiente de detectare a bolii. Modelul prezentat de către cercetătorii de la Universitatea din Surrey ar putea să rezolve problema diagnosticării dificile și mai puțin eficiente a insuficienței cardiace, progresul fiind unul major în metodologia actuală. Impactul asupra societății al detectării precise și timpurie a bolii va fi unui important, în special datorită reducerii de costuri.

Dezvoltat de către Sebastiano Massaro, profesor de neuroștiință la Universitatea din Surrey, împreună cu Mihaela Porumb și Leandro Pecchia de la Universitatea din Warwick și Ernesto Iadanza de la Universitatea din Florența, noul instrument le va permite practicienilor clinici să detecteze precis și într-un timp scurt orice formă de insuficiență cardiacă. Comparativ cu metodele actuale de detectare a insuficienței cardiace, ce sunt axate pe variabilitatea ritmului cardiac, sistemul prezentat folosește o combinație de instrumente avansate de procesare a semnalului și de învățare automată pe semnalele brute oferite de electrocardiogramă.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 16-09-2019 | creare: 16-09-2019 | Vizite: 496
Bibliografie
AI neural network detects heart failure from single heartbeat, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190911101520.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Algoritmul care redă modul în care creierul percepe fețele
  • Vaccinul antigripal reduce la jumătate riscul de deces la pacienții cu insuficiență cardiacă
  • Software inteligent pentru diagnosticarea cancerului de prostată
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum