Întreținerea și îngrijirea părului vopsit

©

Autor:

Întreținerea și îngrijirea părului vopsit
Dacă îți vopsești părul în mod regulat sau tocmai te pregătești să faci o schimbare în acest sens, cu siguranță ești preocupată de felul în care arată podoaba ta capilară.

Pentru a avea un păr frumos, nu doar culoarea este cea care are un rol decisiv, ci și sănătatea scalpului și textura părului.

Toate acestea, alături de o tunsoare potrivită, te pot pune în valoare.

De ce să ții cont când te decizi să te vopsești

În primul rând, alege o culoare care ți se potrivește, pentru un aspect cât mai natural. Culoarea părului trebuie să-ți completeze nuanța tenului și culoarea ochilor, pentru a-ți pune trăsăturile în valoare. Cel mai indicat e să apelezi la un specialist, pentru a-ți recomanda o culoare potrivită, însă dacă te hotărăști să te vopsești acasă, iată o grilă care te-ar putea ajuta:
  • dacă ai pielea măslinie, îți sunt recomandate nuanțele calde de brun, mahon și chiar roșcate. Nu ți se potrivesc nuanțele deschise, precum blondul sau cuprul, pentru că îți vor da un aspect artificial și palid
  • dacă ai părul natural închis la culoare și vrei o schimbare, e recomandat să-ți deschizi părul cu cel mult două-trei nuanțe
  • blondul le este recomandat femeilor cu tenul deschis la culoare, cu nuanțe calde. Evită-l dacă ai pielea închisă
  • dacă ai pielea foarte deschisă la culoare, nu îți este potrivit brunetul
  • în cazul în care ai decis să încerci roșcatul, ține cont de următoarele sugestii: tenului deschis i se potrivesc nuanțele calde și deschise de roșu (precum cuprul), pe când nuanțele închise (de culoarea vinului) sunt potrivite unui ten mai închis. (1,2,3,4)

Dacă te-ai decis asupra unei nuanțe, e important să știi cât vrei să dureze rezultatul. Persoanelor care nu s-au mai vopsit niciodată sau celor nehotărâte, le este mai potrivit să apeleze la o vopsea semi-permanentă, care se diminuează treptat după 6-12 spălări și conține o cantitate foarte mică de amoniac. Celor ceva mai experimentate, care doresc rezultate de durată, ori celor care vor să acopere firele albe, le sunt recomandate colorările permanente, care se estompează mult mai greu. (6)

Chiar dacă te-ai decis și știi ce culoare dorești să capete părul tău și cât vrei să dureze, nu uita să iei în calcul faptul că pozele de pe cutiile cu vopsea nu sunt întotdeauna reprezentative. Nuanța modelului de pe ambalaj e obținută având ca punct de plecare un păr deschis la culoare. De aceea, dacă ai părul de o nuanță mai închisă în mod natural, nu trebuie să te amăgești că vei putea obține acasă o nuanță mai deschisă: pentru deschiderea culorii trebuie să te adresezi cosmeticienilor.

Sfat: Specialiștii în cosmetică recomandă ca înainte să-ți vopsești tot părul, să efectuezi un test pe o mică porțiune de păr aflată într-un loc mai ascuns, ca de pildă în spatele urechii. Aplică vopsea pe doi-trei centimetri de păr, așteaptă aproximativ 15 minute, apoi clătește și usucă și observă culoarea rezultată. Dacă ești mulțumită, poți trece la treabă. (7)

Culoarea trebuie distribuită uniform pe păr. Dacă nu mergi la salon, poți apela la ajutorul unei prietene, ca să te asiguri că nu rămân locuri nevopsite. O culoare neuniformă nu este nici foarte estetică și, în plus, poate afecta calitatea colorărilor ulterioare.
Respectă instrucțiunile de pe ambalaj și nu prelungi timpul de activare a culorii, pentru că s-ar putea să fii neplăcut surprinsă și să obții o nuanță mult mai închisă.

Pont: Asigură-te că ai la îndemână tot ce îți trebuie înainte de a începe colorarea: un recipient din plastic sau sticlă pentru a prepara amestecul, o perie lată pentru aplicare, prosop, pieptene, clești pentru separarea secțiunilor de păr, mănuși și ceas, pentru a respecta întocmai timpul de colorare.
Ca să nu te murdărești pe față, gât și urechi, aplică o cremă grasă în aceste zone. După ce te-ai vopsit, îți va fi foarte ușor să îndepărtezi urmele de vopsea. (7)

Întreținerea și îngrijirea părului vopsit

Odată ce ai început să te vopsești, e necesar să întreții culoarea. Rădăcinile nevopsite arată rău, pentru că dau un aspect neîngrijit, așa că ai grijă ca la 3-4 săptămâni sau în funcție de cât de repede îți crește părul, să le colorezi.
Dacă culoarea s-a păstrat și doar rădăcinile au crescut, poți repeta colorarea doar în cazul acestora, pentru că nu are rost să îți supui părul la chinuri inutile.

Pentru a te bucura mai mult timp de culoarea și suplețea părului vopsit, trebuie să-i acorzi acestuia atenția cuvenită. În primul rând, alege un șampon și un balsam care protejează culoarea părului vopsit. Produsele obișnuite pentru păr pot contribui la căpătarea unui aspect tern, mai ales dacă obișnuiești să te speli des pe cap. Pe cealaltă parte, produsele destinate părului vopsit conțin în compoziția lor substanțe care protejează culoarea și o împiedică să se elimine prea repede din păr. (5)

De asemenea, ca să-ți protejezi culoarea, poți apela și la câteva trucuri:
  • descrește temperatura apei pe măsură ce te clătești, până la o limită rezonabilă. Apa rece împiedică structura părului să se „relaxeze” prea tare și, implicit, să cedeze pigmenții prin spălare. (5)
  • adaugă în apa de clătire puțin oțet. Este un truc străvechi foarte eficient – oțetul revitalizează culorile și în plus, lasă părul mai curat, fiind eficient și în combaterea mătreții.

Cum menții aspectul îngrijit

Părul vopsit e mai vulnerabil la factorii externi, care îl pot deteriora dacă nu îl îngrijești corespunzător.

Apa din piscine, cea a mării, dar chiar și cea dură de la robinet îl pot face aspru, casant și chiar îi pot afecta culoarea. Dacă adăugăm soarele arzător din timpul verii și poluarea din marile orașe, rezultatul s-ar putea să nu fie prea plăcut. Ce poți face? (8, 9, 10)

Protejează-l zi de zi

Acoperă-ți părul cu o pălărie dacă te deplasezi în timpul zilei prin oraș, cu treburi, pe timpul verii. Astfel îl ferești de praf, de gazele de eșapament și de soare, care îl poate usca și decolora.

Acoperă-l în vacanță

Dacă mergi la mare sau la ștrand, părul e cu siguranță expus la mult chin. Soarele îl poate arde, iar apa, fie sărată, fie tratată cu substanțe chimice, îi pot schimba nuanța și modifica textura. Apelează la o bentiță pentru a-l ridica ori la o eșarfă, pentru a-l acoperi. Dacă părul intră în apă, poți aplica la vârfuri puțin balsam protector.

Nu uita balsamul

Balsamul dedicat părului vopsit nu trebuie să lipsească de la nicio spălare. Aplică-l din belșug pe lungime, evitând rădăcinile, pentru că altfel se va îngrășa mult mai repede și vei fi nevoită să-ți speli părul mai des.

Folosește o mască hrănitoare

O dată pe săptămână, după ce aplici și clătești balsamul, aplică o mască hrănitoare pe tot părul și las-o să acționeze cât îți speli și îți îngrijești părul. Dacă respecți acest ritual, părul tău va arata minunat.

Fii precaută cu placa de păr

Placa de păr și ondulatorul îți expun părul la temperaturi foarte ridicate care în timp îți lasă părul uscat și lipsit de strălucire, mai ales dacă e vopsit. Nu uita să aplici un spray pentru protecție termică înainte de a folosi orice unealtă de styling.

Folosește uleiuri hrănitoare

Aplică din când în când la vârfuri un ulei special, pentru a împiedica despicarea vârfurilor. Uleiul de argan este foarte potrivit pentru acest lucru.

Oferă-i strălucire

Dacă dintr-un motiv sau altul, părul tău a căpătat un aspect tern sau dacă pur și simplu vrei să-l faci să arate ca din paginile revistelor, poți folosi un spray pentru strălucire, pe care îl poți aplica după ce te-ai coafat. Nu exagera, pentru că excesul îți va face părul să arate gras.

Fii cumpătată cu fixativul

Deși fixativul îți asigură o finisare de durată a coafurii, folosirea sa regulată nu este în beneficiul părului tău. Nu numai că încarcă părul și îl face mai dificil de pieptănat, expunându-l riscului de a-l rupe la periere, dar fixativul îl face aspru și lipsit de strălucire.
Limitează-te în a-l folosi doar pentru ocazii speciale și lasă-ți părul să respire în zilele obișnuite.

Folosește keratina

Keratina este o proteină prezentă în firul de păr și care se regăsește în numeroase produse de styling, oferind părului un luciu sănătos și elegant și făcânndu-l ușor de pieptănat și aranjat. Mai mult, keratina acționează ca un strat protector la suprafața firului de păr, împiedicând culoarea să se „șteargă” prea repede din păr.

Prepară măști la tine acasă

După cum ai aflat deja, părul vopsit e mai vulnerabil și mai expus factorilor externi, astfel că se poate deteriora mai rapid. Îngrijirea și întreținere apărului vopsit trebuie să fie o prioritate, însă nu trebuie să se transforme într-un viciun costisitor. În afara șamponului și a balsamului special alese pentru părul vopsit, dacă nu îți permiți alte tratamente hrănitoare, sau dacă pur și simplu preferi calea naturală, poți prepara măști chiar la tine acasa, cu un cost redus, dar cu o eficiență mare. Mixează alternativ, după necesități și preferințe, următoarele ingrediente: uleiul de măsline, gălbenușul de ou, mierea de albine, laptele, iaurtul grecesc, mierea, avocado, uleiul de cocos până obții o textură păstoasă și aplică amestecul pe lungimea părului. Aceste tratamente au un afect hidratant pentru părul tău și îl vor face nu doar frumos, ci și sănătos și rezistent.

Ai grijă de părul tău vopsit!

Data actualizare: 24-01-2020 | creare: 26-08-2013 | Vizite: 2957
Bibliografie
1. Blonde Hair Color for Your Skintone, sursa: https://www.youbeauty.com/hair/blonde-hair-color-skintone
2. Brown Hair Color for Your Skintone, sursa: https://www.youbeauty.com/hair/brown-hair-skintone
3. Black Hair Color for Your Skintone, sursa: https://www.youbeauty.com/hair/black-hair-color-skintone
4. Red Hair Color for Your Skintone, sursa: https://www.youbeauty.com/hair/red-hair-color-skintone
5. How to Keep Your Hair Color Fresher, Longer, sursa: https://www.webmd.com/beauty/hair-color/colored-hair-protection
6. How to Dye Your Hair At Home, sursa: https://www.womenshealthmag.com/beauty/at-home-hair-color
7. How to Dye Your Hair at Home, sursa: https://www.oprah.com/style/How-to-Dye-Hair-at-Home
8. How to Protect Your Dyed Hair, sursa: https://www.goodhousekeeping.com/beauty/hair/dyed-hair-care-tips-2
9. DIY Hair Mask Recipes for Every Hair Type, sursa: https://www.allure.com/beauty-trends/blogs/daily-beauty-reporter/2013/02/diy-mask-recipes-for-every-hair-type.html
10. Beauty Recipes From The Kitchen, sursa: https://www.sheknows.com/beauty-and-style/articles/805126/homemade-hair-masks
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vopsitul părului - riscuri și precauții
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum