Paloarea (paliditate, piele palida)

Paloarea (paliditate, piele palida)
Paloarea sau paliditatea reprezinta o culoare mai deschisa decit cea normala a pielii, cauzata de reducerea cantitatii de singe din arterele pielii. Poate apare pe pielea de pe fata, corp, pe unghii sau pe membranele mucoase. Mucoasele captusesc diferite parti ale corpului precum ochii, nasul si gura. Paliditatea poate apare in intreg corpul sau doar unele parti cum sunt fata si buzele. Paliditatea poate apare si in pete.

Paliditatea poate fi cauzata de o varietate de boli, tulburari si conditii variind ca severitate de la cele temporare, relativ benigne pina la cele severe sau chiar amenintatoare de viata. In functie de cauza, paliditatea se poate mentine citeva secunde pina la saptamini si luni sau mai mult.

Paloarea brusca,
care dispare in citeva minute, de exemplu cind o persoana este descrisa ca „alba ca varul” se poate datora unui stres emotional, hipoglicemiei sau unei sincope vagale, care conduce la lesin.

Paliditatea intregului corp poate fi o conditie mostenita precum o piele foarte alba sau chiar albinismul. Albinismul este o imposibilitate a pielii de a produce melanina in cantitati normale, un pigment al pielii, ducind la o piele palida, iris si par decolorate. Paliditatea poate fi cauzata de de factori din mediul inconjurator sau alimentar, cum sunt temperaturile foarte scazute, intepaturile de insecte, deshidratarea, avitaminozele sau lipsa expunerii la soare. Diferite boli precum anemia si unele medicamente sau droguri pot de asemenea determina paliditate progresiva. Anemia este cauzata de o varietate de boli, tulburari si conditii afectind un procent relativ mare din populatie.

Paloarea poate apare singura, sau in functie de cauza, alaturi de alte simptome, cum este ameteala, lesinul, palpitatiile, dispneea, slabiciunea sau pruritul pielii si paresteziile.

Complicatiile anemiei severe si a altor cauze serioase de paliditate, cum este insuficienta cardiaca sau boala pulmonara cronica obstructiva, pot fi amenintatoare de viata. Astfel daca aveti simptome de anemie, cum sunt ametelile usoare sau slabiciunea, sau daca simtiti ca nu aveti energie si obositi repede este bine sa va prezentati la un medic. Diagnosticul prompt si tratamentul anemii si a cauzelor acesteia reduc riscul complicatiilor severe. Prezentati-va imediat la un medic daca va pierdeti cunostiinta, nu mai sunteti alert, aveti dispnee, durere in piept sau singerare necontrolata, cum sunt hemoragiile rectale, scaunele cu singe sau varsaturile cu singe.

Cauze si factori de risc:

Pielea palida trebuie diferentiata de alte cauze ale pielii predominant albe:
- pielea alba determinata genetic cu o concentratie scazuta de pigment (melanina), este frecventa la persoanele din Europa Nordica (Germania, Marea Britanie, Iralnda, tarile scandinave)
- absenta bronzului prin evitarea soarelui
- mixedemul in hipotiroidism - edematierea tesuturilor subcutanate ducind la un aspect albicios al pielii
- albinismul este o boala genetica rara cu absenta completa sau partial a melaninei din piele, par si irisul ochiului, persoanele afectate avind pielea alba, parul alb si irisul rosu
- vitiligo este o pierdere patata a culorii pielii datorita distrugerii celulelor pigmentare (melanocitele) dintr-o cauza necunoscuta.

Cauzele comune ale paliditatii cuprind:
- expunerea la temperature exterioare scazute duce la vasoconstrictia fetei, buzelor si a altor regiuni ale corpului expuse
- mentinerea bratelor sau a picioarelor deasupra nivelului inimii pentru un minut conduce la paloare, parestezii, deoarece pompa inimii nu este atit de eficienta impotriva fortei gravitatiei
- evitarea unei mese si hipoglicemia rezultata sau deshidratarea pot declansa eliberarea de adrenalina si constrictia arterelor cutanate
- in cazul unei frici bruste, single este redirectionat din piele la arterele musculare, pielea poate ramine palida citeva minute.

Paliditatea instalata brusc poate fi determinata de:
- hipotensiunea ortostatica - o cadere temporara a tensiunii arteriale dupa o perioada prelungita in ortostatism sau clinostatism
- indigestia printr-o combinatie deficitara alimentara, intoxicatia cu alcool sau alimentara
- deshidratarea printr-un aport insuficient de apa, transpiratii excesive, varsaturi, diaree
- infectiile acute, de obicei cele cu febra
- lesinul prin sincopa vasovagala datorita unei dureri puternice, unei emotii, caldurii sau unor senzatii neplacute
- raul de miscare, alergia medicamentoasa
- sindromul dumping de golire rapida a stomacului la persoanele cu interventii chirurgicale digestive
- migrenele, hipotermia
- insuficienta cardiaca datorita unui atac de cord, aritmiilor, endocarditei infectioase sau a altor tulburari cardiace, cind pompa cardiaca nu este eficienta
- pierderea de singe datorita hemoragiilor interne (in accidente de masina), menstruatii anormale, interventii chirurgicale
- socul - o cadere brusca, severa a presiunii singelui datorita unei intoxicatii, infectii severe, arsuri, hemoragii
- efecte adverse medicamentoase: warfarina, corticosteroizii, aspirina si alte medicamente antireumatice pot cauza singerari intestinale, intoxicatia cu fier
- supradoza unor droguri (amphetamine, cocaina
- intoxicatia chimica (pesticide), cu ciuperci sau plante
- decesul.

Paloare brusca a membrelor:
- intepaturi de insecte
- tumefiere a membrului dupa o interventie chirurgicala (sindrom de compartiment)
- ocluzie arterial acuta.

Paloare de lunga durata poate fi cauzata de urmatoarele conditii:
- hipotensiune arterial, insuficienta pentru a mentine arterele mici ale pielii deschise
- hipertensiunea, insuficienta cardiaca cronica dupa un atac de cord, o valvulopatie
- efectul advers al medicamentelor anticoagulante si antiagregante
- leucemia, limfomul, boala Hodgkin
- tromboza si alte tulburari de coagulare a singelui
- hipopituitarismul - producerea anormala de hormoni pituitari, cel mai adesea datorata adenomului pituitar.

Pielea palida este cauzata frecvent de anemie:
- se datoreaza aportului deficitar de fier sau vitamina B12 si folat
- aportului deficitar: vegetarieni, dieta neregulata, infometare, alcoholism
- absorbtie afectata in boala Crohn, boala celiaca
- parazitoze intestinale
- singerari intestinale in cancer colorectal, colita ulcerativa
- menstruatii abundente, hemoliza, medicamente cu fenitoina si methotrexate
- boala renala cronica, chimioterapie, neoplazii in stadiu avansat, hepatita cronica sau ciroza hepatica, sarcina.
Anemia este cea mai frecventa cauza a paliditatii, mai ales la femei. Anemia este definita strict ca scaderea numarului de celule rosii din singe. Functia acestor celule este de a transporta si elibera oxigenul din plamini la tesuturile corpului si de a prelua si transporta dioxidul de carbon tisular la plamini. Aceasta actiune necesita folosirea hemoglobinei. Anemia afecteaza capacitatea corpului de a face schimb de gaze prin scaderea numarului de eritrocite.

Semne si simptome

Paliditatea este o conditie fizica in care textura si culoarea pielii sunt caracterizate de paloare. Aceasta poate avea diferite cauze incluzind si dezordini interne severe. De fapt, paloarea se manifesta pe intregul corp al persoanei, dar este mai proeminenta pe fata deoarece asupra acesteia actioneaza gravitatia mai mult decit pentru restul corpului.

Inainte de a analiza cauza palorii cutanate este necesara intelegerea factorilor care sunt responsabili de culoarea pielii umane. Culoarea pielii normale este dependenta mai ales de doi factori, aportul de singe si pigmentarea.

Pentru a diagnostica etiologia paliditatii este importanta obtinerea unui istoric complet medical al pacientului si efectuarea unui examen fizic atent, deoarece acestea aduc importante indicii asupra cauzelor conditiei. Se va obtine un istoric familial medical complet pentru anemie, icter, colelitiaza, splenectomie, tulburari hematologice si hemoglobin anormala. Vor fi documentate atent activitatile pacientului, terapiile medicale anterioare incluzind suplimentele si preparatele vitaminice fara prescriptive si expunerile la agenti toxici. Pacientii nu isi vor reaminti unele expuneri accidentale si de durata la tranchilizante, insecticide, vopsele, dizolvanti si coloranti decit daca sunt in mod special intrebati.

Pentru a documenta pierderile de singe, se vor aduna date despre sarcini, avorturi si menstruatie. Frecvent pacientii nu apreciaza corect semnificatia scaunelor cu singe. Modificarile obiceiurilor de defecatie pot fi utile in detectarea neoplasmelor de colon nedescoperite. Pierderile de singe de cauza hemoroidala sunt dificil de cuantificat. Evident cautarea unor acuze digestive care sa sugereze gastrita, ulcerul peptic, hernia hiatala sau diverticuloza sunt de ajutor. Culoarea anormala a urinei poate fi o consecinta a bolii hepatices au renale si a anemiei hemolitice.

Un istoric alimentar complet este important la un pacient anemic. Acesta trebuie sa cuprinda alimente pe care acesta le consuma sip e care le evita, cit si estimarea cantitatii. Chiar si asa, pacientii pot incerca sa induca in eroare medicul datorita idiosincraziilor alimentare sau a restrictiilor financiare. Modificarile obiceiurilor alimentare si a greutatii corporale pot sugera prezenta malabsorbtiei sau a unei boli de consum caloric de origine infectioasa, metabolica sau neoplazica.

Se va obtine un istoric detaliat asupra febrei, deoarece infectiile, neoplaziile si bolile de colagen pot determina anemie. De asemenea, purpura, echimozele si petesiile sugereaza trombocitepenie sau alte tulburari de coagulare. Intoleranta la frig poate fi un simptom important al lupusului eritematos, hemoglobinuriei paroxismale la frig sau a unor macroglobinemii. Legatura dintre urina inchisa la culoare (maro) si activitatea fizica poate fi importanta pentru a marca hemoglobinuria nocturna paroxismala. Se vor cauta si prezenta sau absenta simptomelor sugerind o boala de fond, cum este cea cardiaca, hepatica si renala; infectiile cronice, endocrinopatiile sau neoplaziile.

Examen fizic

Paloarea pielii si a mucoaselor se poate asocial si cu alte semne si simptome ale etiologiei de baza aducind informatii chiar despre durata bolii: angioame spider, petesii, echimoze, icter, ulceratii, eritem palmar, par uscat care cade, edeme ale fetei, defecte ale unghiilor. Se vor palpa nodulii pentru evidentierea infectiei sau a unei neoplazii. Edemul bilateral este util in identificarea bolii cardiace, renale sau hepatice, in timp ce edemul unilateral poate indica o obstructive limfatica. Se vor cauta hepatomegalia si splenomegalia. Prezenta sau absenta lor este importanta, precum si dimensiunea, sensibilitatea, duritatea si prezenta nodulilor.

Diagnostic

Pentru a trata paliditatea, este imperativa intelegerea si diagnosticul corect al cauzei de baza care a condus la simptomatologie. Uneori anemia nu poate fi detectata doar prin observarea culorii modificate a pielii. Exista cazuri in care pacientii au anemie dovedita de analize si o culoare rosiatica a fetei. Pentru a diagnostica corect un pacient care poate suferi de anemie, trebuie verificate mucoasele. Zonele de sub gingii, regiunea sublinguala sau fata interna a pleoapelor pot indica o tulburare anemica. Aceste regiuni trebuie sa fie roz cu un aport sanatos de singe. Daca exista paloare in aceste regiuni ar trebui un consult medical.
Testele de rutina pentru a identifica etiologia paliditatii cuprind:
- numaratoarea eritrocitelor, hemoglobina, VSH-ul
- testele hepatice (aminotransferazele, bilirubina directa si indirecta)
- testele renale (clearance-ul de creatinina, urea serica si urinara, sedimentul urinar)
- testele de coagulare (numarul trombocitelor, APTT)
- un frotiu periferic sangvin pentru evaluarea morfologiei eritrocitelor si a trombocitelor
- folatul seric si feritina.

Studiile imagistice:
Sunt utile in diagnosticul cauzelor paliditatii. Ele permit descoperirea neoplamelor sau a adenopatiilor localizate central. Ocazional sunt utile in detectarea sau confirmarea existentei splenomegaliei. Se vor investiga singerarile gastrointestinale prin endoscopie si studii radiografice. Se vor efectua EKG-uri si echocardiografii pentru a studia functia inimii. Aspiratele medulare si biopsiile sunt utile in stabilirea etiologiei anemiei la pacientii cu productie scazuta de eritrocite.

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Vergeturile
  • Foliculita în urma epilării
  • Ce tip de ten ai și cum îl îngrijești?
  •