Invata-l pe copil sa spuna Nu - influenta negativa a anturajului

©

Autor:

Invata-l pe copil sa spuna Nu - influenta negativa a anturajului
Influenta sau presiunea anturajului inseamna "impingerea" copilului sa faca ceva ce in mod normal nu ar face. Presiunea anturajului nu inseamna o simpla invitatie la "rele" din partea unui copil cu varsta apropiata de cea a copilului "ispitit"; acest tip de presiune nu incepe odata cu adolescenta; majoritatea situatiilor cu care se confrunta copiii nu implica consumul de droguri si alcool; iar "batausii" nu sunt principalul grup de care copilul trebuie sa se fereasca. Presiunea anturajului poate fi pozitiva - incurajarea unui hobby, sau negativa si este prezenta in viata copilului inca de la varsta de 2 ani - "daca nu te joci cu mine, atunci pleaca", intensificandu-se intr-adevar la varsta scolara si in adolescenta.

Presiunea nu vine doar din partea anturajului - presiunea sociala poate lua mai multe forme si, fie ca este vorba de criticile si provocarile adultilor, presiunea fizica a fratilor sau colegilor batausi, asteptarile profesorilor si parintilor, stereotipurile impuse de cei din jur, sau chiar standardele autoimpuse, presiunea pentru a face anumite alegeri este prezenta in viata copilului ori de cate ori acesta este inconjurat de semeni.

Scolarul si adolescentul se afla intr-o perioada de dezvoltare in care unul dintre principalele obiective este gasirea identitatii, iar solutia gasita de catre copil pentru aceasta problema este identificarea cu un grup de prieteni - anturajul. La aceasta varsta, pentru copil prietenii sunt deseori mai presus decat familia si, cu toate acestea, rolul parintilor este esential in dezvoltare - acestia trebuie sa asigure sprijinul neconditionat tanarului, printr-o comunicare deschisa si sincera cu acesta. Astfel parintii pot evita ca scolarul sa apeleze la ajutorul prietenilor atunci cand are o problema.

Influenta negativa a anturajului reprezinta un pericol real in educatia si disciplinarea copilului la varsta pubertatii si a adolescentei, fie ca este vorba de droguri, sex, alcool, tutun, sau a chiuli de la ore. Copilul este mai vulnerabil la presiunile din partea anturajului in cazul in care nu este sigur pe sine si se teme sa nu fie respins de catre prieteni, isi doreste sa obtina un statut in cadrul anturajului si sa fie aprobat de acesta, simte nevoia sa iasa in evidenta si sa primeasca atentie, isi doreste sa fie independent, se afla in cautarea identitatii si vrea sa aiba succes cu orice pret.

• Mentineti relatiile deschise si sincere cu copilul. Cu cat relatia dintre parinte si copil este mai stransa, cu atat este mai putin probabil ca tanarul sa urmeze exemplul negativ al anturajului. Legatura dintre parinte si copil trebuie sa aiba la baza afectiunea neconditionata, indiferent de comportament. Doar asa copilul va reusi sa capete incredere in fortele proprii si sa devina un tanar hotarat. Stima de sine scazuta este principala cauza pentru care copilul cedeaza presiunii anturajului.

• Abordati problema in mod deschis. Spuneti-le copiilor din timp despre pericolele presiunii anturajului; eventual cititi-le sau povestiti-le intamplari reale legate de acest subiect. Invatati-i sa se gandeasca bine inainte de a accepta o propunere din partea prietenilor.

• Impartasiti copilului filosofia dumneavoastra de viata si fiti un bun exemplu. Se stie deja ca cei mici au tendinta de a copia exemplul parintilor, asa ca daca va doriti un copil hotarat, care sa nu fie influentabil, atunci trebuie sa fiti un exemplu pentru ceea ce pledati.

Exista o modalitate porin care ii puteti invata pe copii sa isi exprime punctul de vedere - dezbaterile in familie. Acestea pot include subiecte variate - regulile casei, conflictul cu fratele sau sora, legalizarea drogurilor, etc, insa trebuie sa aiba reguli clare: fiecare are dreptul sa fie ascultat; nu sunt permise jignirile; daca ai o opinie diferita, o exprimi in mod respectuos; vorbesti cu calm; fiecare isi asteapta randul. Indiferent de subiectul ales, parintii trebuie sa-i incurajeze pe copiii sa-si spuna punctul de vedere.

• Invatati copilul sa spuna "Nu". Daca observati un comportament ce sugereaza lipsa puterii de a fi hotarat in fata prietenilor, atunci este timpul sa aveti o mica discutie cu copilul dumneavoastra, in care sa ii aratati cum sa spuna "Nu": in primul rand trebuie sa se uite in ochii respectivului prieten, apoi sa aiba un ton ferm si hotarat, dar calm al vocii; sa nege clar si sa ofere si un motiv, sau o activitate alternativa la cea refuzata: "Nu vreau sa fac asta, dar hai mai bine sa facem altceva", "Nu am sa fac asta pentru ca nu am chef", "Nu obisnuiesc sa fac asa ceva", etc. Limbajul corpului este foarte important: pentru a exprima o atitudine hotarata, copilul trebuie sa tina capul drept, umerii putin spre spate si sa nu ezite.

• Nu tolerati scuzele. Daca sunteti siguri ca tanarul stie deja cum sa faca fata situatiilor riscante in cadrul grupului de prieteni, insa continua sa faca lucruri despre care stie ca sunt gresite, reiterati regulile stabilite, precum si necesitatea ca scolarul sa aiba o atitudine ferma in fata prietenilor.

• Pastrati legatura cu profesorii. Astfel puteti afla si remedia problemele pe care copilul le are cu colegii. In ultima instanta puteti cere ajutorul unui psiholog consilier.

Data actualizare: 17-06-2019 | creare: 26-01-2010 | Vizite: 12407
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum