Inversarea răspunsului celulelor stem ar putea reprezenta o soluție impotriva paradontozei

©

Autor:

Inversarea răspunsului celulelor stem ar putea reprezenta o soluție impotriva paradontozei
Paradontoza, o afectiune gravă a gingiilor afectează aproximativ 50% din populația americană cu vârsta de peste 30 de ani. Fiind reprezentată de o infecție, paradontoza necontrolată poate avea consecințe grave precum pierderea dinților sau chiar distrugerea maxilarului. Au fost de asemenea raportate cazuri de boli cardiovasculare și diabet asociate cu paradontoza.

Medicii stomatologi recurg frecvent la întărirea dinților prin adăugarea unor grefe osoase la nivelul gingiilor.

Noile studiile realizate la Institutul Forsyth au demonstrat copacitatea unei noi molecule de a stimula regenerarea celulelor stem, intervenind asupra inflamației cauzate de boala parodontală.

Dr. Alpdogan Kantarci împreună cu echipa sa științifică au izolat celulele stem din dinții extrași și le-au introdus în cutii Petri. Aceștia au studiat mediul în care se dezvoltă inflamația produsă de boala parodontală. În cutiile Petri, aceștia au inserat două molecule sintetice, Maresin-1 și Resolvin-E1, acestea fiind mediatori specializați în rezolvarea lipidelor din acizii grași omega-3.

Cele două molecule utilizate au stimulat celulele stem să se regenereze chiar și în contextul inflamator al afectiunii parodontale.

Rezultatele obținute au permis oamenilor de știință identificarea căilor proteice specifice implicate în procesul inflamator. În plus, aceștia au observat că aceleași căi erau implicate și în afecțiuni cardiovasculare sau diabet. Datele obținute vor putea fi utilizate pentru a identifica noi strategii terapeutice bazate pe regenerarea celulelor stem.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 07-10-2020 | creare: 07-10-2020 | Vizite: 743
Bibliografie
Researchers demonstrate how changing the stem cell response to inflammation may reverse periodontal disease, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/10/201002114001.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: