Nanoparticulele pot ajuta la spargerea plăcii bacteriene și la prevenirea cariilor

©

Autor:

Nanoparticulele pot ajuta la spargerea plăcii bacteriene și la prevenirea cariilor
Bacteriile care populează placa dentară sunt deseori rezistente la tratamentele antimicrobiene tradiționale din cauza faptului că se pot „ascunde” într-o biopeliculă lipicioasă și dură. Cercetătorii de la universitatea din Pennsylvania au conceput o abordare mai sofisticată pentru a rezolva această problemă.

În loc să aplice pur și simplu antibiotic pe dinți, oamenii de știință au profitat de avantajele nanoparticulelor cu fier. Acestea sunt sensibile la pH și au proprietăți asemănătoare enzimelor, catalizând activitatea peroxidului de hidrogen - un antiseptic natural. Peroxidul de hidrogen activat produce radicali liberi care degradează biopelicula dură și totodată omoară bacteriile din interiorul acesteia, reducând astfel placa bacteriană și prevenind cariile.

Studiul a fost publicat în revista Biomaterials și a pornit de la descoperirea faptului că nanoparticulele - despre care anterior se credea că sunt inerte din punct de vedere biologic și chimic - au proprietăți enzimatice. Apoi a apărut ideea ca nanoparticulele să fie folosite în cavitatea orală pentru proprietățile lor de a oxida peroxidul de hidrogen și a elimina bacteriile.

Cercetările au pornit de la studii in vitro și au continuat cu testele pe șoareci de laborator. Rezultatele au fost promițătoare: chiar și cu o soluție de peroxid de hidrogen cu o concentrație mai mică sau egală cu 1% au fost ucise 99,9% dintre bacteriile Streptococcus mutans în cinci minute (in testele vitro). La șoareci, tratamentul a redus în mod semnificativ debutul și gravitatea leziunilor carioase, fără a se observa vreun efect advers asupra gingiilor și a tesuturilor orale moi.

Autorii speră ca pe viitor să se continue îmbunătățirea eficacității nanoparticulelor în lupta împotriva plăcii bacteriene și a cariilor.

Sursa: Science Daily

Data actualizare: 29-03-2019 | creare: 27-07-2016 | Vizite: 1585
Bibliografie
Nanoparticles used to break up plaque and prevent cavities, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2016/07/160726131658.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cariile de biberon
  • Respirația pe gură în timpul somnului ar putea crește riscul apariției cariilor dentare
  • Cariile de colet
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum