Utilizarea protezelor dentare poate proteja împotriva declinului cognitiv

©

Autor:

Utilizarea protezelor dentare poate proteja împotriva declinului cognitiv
Pierderea dinților reprezintă un factor de risc pentru o serie de tulburări cognitive, inclusiv pentru demență. Cu fiecare dinte pierdut, riscul declinului cognitiv crește, potrivit unei noi analize. Cu toate acestea, riscul este diminuat în rândul adulților în vârstă cu proteză, sugerând că utilizarea la timp a unei proteze dentare poate proteja împotriva declinului cognitiv.

Aproximativ unul din șase adulți în vârstă de peste 65 de ani și-a pierdut dinții, conform datelor furnizate de Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor. Studiile arată o legătură între pierderea dinților și funcția cognitivă diminuată, cercetătorii oferind și o serie de explicații. În primul rând, lipsa dinților poate duce la dificultăți la mestecare, ceea ce poate contribui la deficiențe nutriționale sau poate promova modificări ale creierului. De asemenea, există o legătură între boala gingiilor, o cauză principală a pierderii dinților, și declinul cognitiv. În plus, pierderea dinților poate reflecta dezavantaje socio-economice pe tot parcursul vieții, care sunt, de asemenea, factori de risc pentru declinul cognitiv.

„Având în vedere numărul uimitor de persoane diagnosticate în fiecare an cu boala Alzheimer și demență și oportunitatea de a îmbunătăți sănătatea bucală pe tot parcursul vieții, este important să dobândim o înțelegere mai profundă a legăturii dintre sănătatea orală slabă și declinul cognitiv”, a spus autorul principal al studiului, Bei Wu, decan la Colegiul de Asistență Medicală Rory Meyers din New York.

Wu și colegii săi au efectuat o meta-analiză folosind studii longitudinale despre pierderea dinților și tulburări cognitive. Cele 14 studii incluse în analiza lor au implicat un total de peste 34. 000 de adulți și peste 4. 600 cazuri de persoane cu funcție cognitivă diminuată. Cercetătorii au descoperit că adulții cu mai multe pierderi dentare au un risc de 1, 48 ori mai mare de a dezvolta tulburări cognitive și de 1, 28 ori mai mare risc de a fi diagnosticați cu demență, chiar și după ce au controlat alți factori.

Cu toate acestea, adulții lipsiți de dinți au avut mai multe șanse de a avea tulburări cognitive dacă nu au proteze (23, 8%) comparativ cu cei cu proteze (16, 9%). O analiză suplimentară a relevat că asocierea dintre pierderea dinților și afectarea cognitivă nu a fost semnificativă atunci când participanții au avut proteză.

Data actualizare: 19-07-2021 | creare: 19-07-2021 | Vizite: 767
Bibliografie
Tooth loss associated with increased cognitive impairment, dementia, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/07/210708083904.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Edentația parțială la vârstnici: factor predictiv al declinului cognitiv?
  • Vârstnicii cu o viziune mai optimistă au o memorie și o funcție cognitivă mai bună
  • Fluctuațiile LDL-colesterolului au fost asociate cu reducerea funcțiilor cognitive
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum