Iritatii si semne din nastere pe piele la nou-nascut

©

Autor:

Iritatii si semne din nastere pe piele la nou-nascut

Eruptii si iritatii la nou-nascuti

Eruptiile apar deseori in primele saptamni de viata ale nou-nascutului si, desi acest aspect este ingrijorator pentru parinti, majoritatea iritatiilor sunt inofensive si dispar de la sine.

acnee nou-nascutacnee la nou-nascut - acnea neonatorum
Acneea este un fenomen normal ce apare la aproximativ 30% dintre nou-nascuti, incepand cu saptamana 3 - 5 si dispare de la sine, in 4 - 6 luni. Acneea nou-nascutilor pare a avea drept auza transferul hormonal dintre mama si fat de dinainte de nastere.

Eruptii de la saliva la nou-nascuti
Aceasta iritatie este prezenta trecator pe barbie sau obraji si este cauzata de refluxul gastric, mai ales din timpul somnului. Puteti clati bine fata nou-nascutului, cu o carpa umeda, dupa fiecare scuipare.

eritem toxic nou-nascutiEritem toxic la nou-nascuti
Aproximativ jumatate dintre nou-nascuti sunt afectati in a doua sau a treia zi de viata de o eruptie cutanata sub forma unor pete rosii cu un punct galben. Arata ca o piscatura de insecta si pot fi numeroase, in orice parte a corpului, cu exceptia palmelor si a talpilor. Nu se cunoaste cauza aparitiei acestei eruptii, insa dispare pana la varsta de 2 saptamani.

Traumatisme produse de forceps sau de trecerea prin canalul nasterii
Forcepsul este utilizat astazi foarte rar la nasteri si numai in cazul nasterilor naturale. Utilizarea acestui instrument poate fi traumatizanta pentru pielea nou-nascutului, lasand vanatai si rani pe gat sau fata. Cea mai vulnerabila este pielea ce acopera proeminentele osoase, aceasta putand fi usor lezata, prin simpla trecere prin canalul de nastere. Urmele pe piele se observa dupa 1 - 2 zile si in mod normal dispar in 1 - 2 saptamani. Daca este lezat tesutul gras subcutanat, rana se observa dupa 5 zile de la nastere, iar umflatura aferenta se resoarbe in 3 - 4 saptamani. Leziunile deschise se trateaza cu antibiotic, iar daca echimozele sunt dureroase sau par infectate consultati medicul.
miliarie nou-nascut
miliarie - Milie la nou-nascuti
Mai putin de jumatate dintre nou-nascuti prezinta bubite asemanatoare cu cosuri mici pe fata, distribuite echilibrat intre cele doua emisfere ale fetei. Acestea sunt de fapt mici puncte de grasime care dispar dupa cateva saptamni.

Iritatia de la caldura
Aceasta iritatie apare de la caldura mamei in timpul alaptarii, in special pe timp de vara. Ce puteti face este sa clatiti bine fata nou-nascutului, cu o carpa umeda, dupa fiecare alaptare si sa schimbati pozitia de hranire a copilului.

Semne si pete din nastere la nou-nascuti

Semnele din nastere sunt destul de comune la nou-nascuti, insa petele roz sau maro in general dispar in primii ani de viata.
pata mongoliana nou-nscut
Pata mongoliana din nastere
Aceste pete au culoarea gri-vinetie sau verzuie si apar la 90% din populatia cu pielea de culoare inchisa si la 10% din bebelusii cu pielea alba. Petele sunt prezente in special in partea de jos a spatelui si pe fese si dispar in cativa ani, pana in adolescenta.

pete maro nou-nascutPete din nastere de culoarea "cafea cu lapte"
Aceste pete de culoare maro deschis nu prezinta in general niciun pericol, in afara cazului in care numarul lor depaseste 6. Petele "cafe-au-lait" se pot inchide la culoare pe masura ce bebelusul creste, sau pot aparea la mai mult timp dupa nastere.

Nevi congenitali la nou-nascuti
Aceste alunite nu sunt in general periculoase, cu exceptia faptului cand sunt foarte mari si au dimensiuni neregulate. hemangiom nou-nascut

Hemangiomul la nou-nascuti
Hemangioamele sunt malformatii congenitale vasculare prezente la suprafata pielii, sub forma de excrescente, sau pe sub piele, sau pot fi o combinatie intre cele doua. Hemangioamele pot fi Infantile - apar si se dezvolta in primul an dupa nastere, sau Congenitale - sunt prezente la nastere.

hemangiom nou-nascut- Hemangiomul infantil apare in primele saptamani de viata si au o faza in care se dezvolta foarte repede - varsta de 6 - 12 luni. Procesul de regresie este mult mai lent si poate dura pana la 7 ani. Regresia tumorii este completa la 50% dintre copiii de pana in 5 ani si la 70% dintre copiii de pana in 7 ani. Pana la varsta de 12 ani hemangiomul inregistreaza o regresie totala la toti copiii.
- Hemangiomul congenital este de doua tipuri - cu involutie rapida si fara regresie.

Malformatii vasculare
Acestea reprezinta vase de sange dilatate ce apar sub forma de pete de culoare roz sau rosie pronuntata si, desi sunt diferite de hemangioame, mai sunt denumite hemangioame plane. Petele prezente la nastere nu sunt canceroase, insa pot avea o culoare mai pronuntata odata cu trecerea timpului si cresc odata cu corpul copilului.
pata roz nou-nascut
- Petele de culoare roz sau somon apar la aproximativ 40% dintre nou-nascuti si au margini nedefinite. Se gasesc adesea pe frunte sau la ceafa si devin mai rosii atunci cand bebelusul plange sitipa. Aproximativ jumatate dintre aceste pete dispar spontan in primul an de viata.
- Petele rosii (nevus flammeus) - de vin Porto - apar la 0, 3% dintre nou-nascuti, au marginile bine definite si o culoare rosu deschis pana la rosu inchis. Aceste pete pot fi un simptom al pata rosie nou-nascutsindromului Sturge-Weber (boala neurologica) sau Klippel-Trenaunay-Weber si apar cu predominanta pe fata. In timp, suprafata petei devine denivelata, adesea inestetica, iar culoarea se inchide. Petele rosii din nastere nu dispar de la sine.


In general, trebuie sa contactati medicul de urgenta daca:
- Nou-nascutul arata sau se comporta ca si cum ar fi bolnav.
- Nou-nascutul are febra peste 38°C.
- Apar vezicule - umflaturi mici ce contin lichid limpede.
- Apar cosuri - mici umflaturi - cu puroi.
- Pielea pare a fi infectata.
- Eruptiile sunt dureroase la atingere.

Data actualizare: 12-12-2021 | creare: 27-10-2009 | Vizite: 51905
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Iritațiile pielii la copii - tipuri, cauze și tratament
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum