Ischemia Volkmann (cauze, simptome și metode de tratament)
Autor: Teodorescu Mihai
Ischemia Volkmann, caracterizată printr-o compresie excesivă a unui mușchi al membrului superior în loja sa aponevrotică, descrie deformarea mâinii, a degetelor și a încheieturii. Apărută de regulă în urma unei vătămări, contractura Volkmann este rezultatul modificărilor ciclice ale fluxului de sânge în compartimentele osteofasciare ale antebrațului. Anatomia neurovasculară particulară face ca mușchii flexori ai antebrațului să fie susceptibili la ischemie și infarct muscular, astfel că traumatismele severe, precum leziunile arteriale, arsurile sau fracturile, ar putea determina deteriorarea nervilor, mușchilor și a endotelilui vascular. Afecțiunea este mai frecvent observată la copii cu fracturi supracondilare ale humerusului, caz în care circulația este blocată la nivelul arterei brahiale. De asemenea, fracturile antebrațului, mult mai frecvente la persoanele tinere, sunt o cauză comună a contracturii ischemice Volkmann. Contractura Volkmann este o afecțiune rară, cu o incidență de aproximativ 0,5%. (1) (2) (3) (4)
Cauze
Ischemia Volkmann este rezultatul necrozei fibrelor musculare ale grupelor de mușchi flexori ai antebrațului. Această condiție apare atunci când fluxul de sânge către antebraț este oprit. Situațiile care pot duce la blocarea fluxului sanguin prin obstrucționarea arterei brahiale sunt:
- sindromul de compartiment;
- fracturile de la nivelul cotului, brațului sau antebrațului;
- tulburările de sângerare;
- vătămarea vaselor sanguine din antebraț;
- mușcături de animale;
- injectarea de substanțe toxice în antebraț. (2) (3) (4)
Semne și simptome
Contractura Volkmann afectează antebrațul, încheietura mâinii și mâna, iar simptomele pot include:
- durere disproporțională cu leziunile existente, accentuată de întinderea pasivă;
- diminuarea sensibilității cutanate;
- deformarea încheieturii mâinii și a degetelor;
- paloarea pielii;
- fermitatea țesuturilor;
- slăbiciune și atrofie musculară;
- paralizie musculară, apărută tardiv, în cazurile severe. (2) (3) (5)
Diagnostic
Evaluarea gradului de deplasare a fracturilor supracondilare, radiale și ulnare se face prin intermediul radiografiilor humerusului, cotului și antebrațului. În cazul în care este suspectată contractura Volkmann, în cadrul examenului fizic medicul va adresa câteva întrebări referitoare la eventuale accidente sau condiții medicale care ar fi putut afecta brațul. De asemenea, în cadrul examenului fizic poate fi verificată funcția mușchilor și nervilor. Pentru a exclude alte afecțiuni, pot fi necesare studii imagistice suplimentare, ce pot include scanarea cu un computer tomograf sau imagistica prin rezonanță magnetică. Pot fi necesare, de asemenea, teste de sânge, pentru a depista tulburările de coagulare, nivelul de potasiu, uree, creatinină și mioglobină serică. Dacă este depistată la timp, ischemia Volkmann este o condiție medicală reversibilă. (2) (3) (4)
Tratament
Înainte de acordarea îngrijirilor medicale, este nevoie de un diagnostic precis, determinat cu certitudine și confirmat de testele de imagistică. După examinarea gradului de deteriorare al ischemiei, se poate interveni pe cale chirurgicală, printr-o intervenție de corectare a deficienței musculare cu ajutorul unor materiale organice ligamentare (fasciotomie). În mod normal, fasciotomia este necesară pentru a preveni progresia condiției și se realizează de urgență, de către cadre medicale specializate. Pentru prevenirea dezvoltării contracturii se realizează decompresia nervului medial prin abordul volar sau dorsal. (3) (4) (6)
Contracturile ușoare pot să nu necesite intervenții chirurgicale, ci doar exerciții de întindere musculară. Evoluția nu este însă la fel de pozitivă și pentru pacienții cu contracturi moderate sau severe, aceștia necesitând îngrijiri în regim de urgență. Contracturile severe necesită eliberarea țesutului cicatricial prin debridarea mușchiului deteriorat. Nu doar mușchii vor fi îndepărtați chirurgical, ci și tendoanele sau nervii care sunt cicatrizați sau morți. La o dată ulterioară, pacienții cu contracturi severe vor avea nevoie de transferuri de mușchi, tendoane sau nervi, pentru a redobândi mișcarea degetelor. Tratamentul pentru contractura ischemică Volkmann depinde de anumite variabile, ce pot fi diferite de la o persoană la alta. Totodată, rezultatele tratamentului depind de gravitatea ischemiei. (3) (4) (6)
Prognostic
Prognosticul ischemiei Volkmann depinde de stadiul în care este instituit tratamentul. Perspectivele generale sunt unele grave la tipurile severe, un număr limitat dintre pacienții cu ischemie Volkmann severă reușind să își recapete în totalitate funcția normală a brațului și mâinii. În schimb, persoanele cu contractură ușoară au șanse crescute de a primi un prognostic pozitiv, dacă tratamentul este început încă din faza incipientă. În lipsa unui tratament, ischemia Volkmann are ca rezultat pierderea parțială sau completă a funcției brațului și mâinii. (4) (5)
- Poliartrita reumatoida
- Poliartrita ?
- Cifoscolioza dorsala dreapta de la varsta de 5 ani
- Trosnesc oasele ingrozitor
- Picioare strambe
- Durere de picior
- Borelia sau borelioza?
- Apa la genunchi
- Disconfort in timpul mersului
- Durere laba piciorului