Kinetoterapie vs fizioterapie - explicații, asemănări și diferențe

©

Autor:

Kinetoterapie vs fizioterapie - explicații, asemănări și diferențe Lumea modernă în care trăim a adus pe lângă viața agitată și descoperiri medicale importante care ne îmbunătățesc zilele. În continuare poți citi mai multe despre doi termeni folosiți interschimbabil de multă lume, kinetoterapia și fizioterapia. Mai jos poți afla cum sunt definiți acești termeni, ce face un fizioterapeut/kinetoterapeut, unde profesează fiecare, ce diferențe și ce asemănări există între aceste profesii precum și prin ce exerciții se remarcă fiecare. La final, câteva sfaturi pentru a te ajuta să alegi între kinetoterapie și fizioterapie.

Ce este kinetoterapia

Kinetoterapia este știința activității fizice sau tratarea unor afecțiuni prin mișcare sau exerciții fizice. Aceasta folosește exercițiul fizic pentru a ajuta pacienții să își recapete mobilitatea și forța fizică sau să își crească anduranța. Kinetoterapia constă atât în exerciții fizice cât și în alte tehnici precum folosirea unor instrumente medicale sau masajul medical. (1)

Practica kinetoterapiei este încorporată într-un program de reabilitare care poate consta în exerciții active și/sau pasive. Kinetoterapia are drept obiectiv înlăturarea sau reducerea cât mai mult a dizabilității și stimularea capacității de funcționare a pacientului. Se poate practica în context ortopedic, neurologic, psihiatric, pediatric, cardiovascular, pulmonar sau geriatric. (2, 3)

Ce face un kinetoterapeut

Un kinetoterapeut este un profesionist în domeniul medical care folosește exercițiile fizice și educația prin mișcare pentru a ajuta pacienții. Kinetoterapeuții trebuie să dețină o diplomă în kinetoterapie. Un specialist de acest fel tratează și/sau previne accidentările, ajută la recuperare și îmbunătățește starea de bine. (4)

Principalul obiectiv al unui kinetoterapeut este să te ajută să îmbunătățească gama de mișcare pe care o poți realiza și să recomande o serie de exerciții fizice care să ajute la diminuarea durerii. (5)

Un kinetoterapeut realizează un plan fitness de exerciții, analizează istoricul medical, evaluează nivelul de efort care poate fi realizat de pacient, ia tensiunea arterială și pulsul și adaptează exercițiile standard la nevoile pacienților. (6)

Ce este fizioterapia

Fizioterapia este o metodă non-invazivă care ajută pacienții să dezvolte, mențină și refacă mișcarea corporală și funcțiile fizice. Această procedură ajută la recuperarea în urma unei accidentări, contribuie la reducerea durerii și previne viitoarele accidentări sau face parte din managementul unor afecțiuni cronice. Poate fi realizată la orice vârstă și are drept obiectiv îmbunătățirea calității vieții. (7)

Ce face un fizioterapeut

Fizioterapia este realizată de un fizioterapeut, un profesionist care a studiat fizioterapia, fiziokinetoterapia, balneofiziokinetoterapia sau alte specializări de recuperare fizică și deține autorizație de practică de la Colegiul Fizioterapeuților din România.

Fizioterapeuții sunt instruiți pentru a putea evalua un pacient și pentru a-l ajuta să își recapete cât mai mult din mobilitate și independență. În general, tratamentul este personalizat. Unii fizioterapeuți încorporează echipament medical precum cârjă sau scaun cu rotile iar alții se pot specializa pe probleme precum ortopedică sau geriatrică. Printre responsabilitățile unui fizioterapeut se numără: (8)
  • Diagnosticarea capacității de mișcare a unui pacient pe baza istoricului medical și a observației
  • Educarea pacienților în vederea recuperării
  • Crearea unui plan de recuperare adaptat nevoilor fiecărui pacient
  • Îmbunătățirea mobilității și/sau prevenirea accidentării prin exerciții fizice, folosirea unor echipamente sau terapie manuală
  • Monitorizarea progresului pacienților și ajutarea tratamentului în funcție de nevoi.

Unde lucrează fizioterapeuții/kinetoterapeuții

Kinetoterapia este practicată pe scară largă, kinetoterapeuții lucrând atât pentru a trata unele boli, pentru a preveni apariția unor accidentări sau complicații dar și ca ajutor pentru sportivii de performanță. Aceștia activează în clinici medicale, în săli de sport și în spații speciale pentru antrenamentul sportivilor de performanță (atleți, fotbaliști, tenismeni etc). (9, 10)

De cealaltă parte, fizioterapeuții lucrează mai ales în clinici private, spitale, centre de recuperare, centre pentru îngrijirea copilului și centre pentru vârstnici. (9)

Asemănători și diferențe

Există asemănări între kinetoterapie și fizioterapie. Ambele pot fi practicate în medii similare și amândouă trebuie să evalueze, trateze și adapteze programele de exerciții/terapie în funcție de nevoile pacientului. Ambele se bazează pe un principiu comun, mișcarea. (11)

Cum diferă? Diferențele dintre kinetoterapie și fizioterapie pornesc de la diferențele educaționale. De asemenea, kinetoterapia se realizează mai ales la recomandarea unui medic în timp ce fizioterapia este deschisă tuturor, nevoia de tratament de acest fel putând pleca de la pacient.

Un kinetoterapeut lucrează în domenii precum promovarea sănătății, ergonomie (poziție corectă la mers, pe scaun, la birou), reabilitare după accident, promovarea sănătății dacă lucrezi în mediu industrial, îmbunătățirea gradului de coordonare, recuperarea în cazul persoanelor cu dizabilități temporare.

Prin comparație, un fizioterapeut are de-a face cu:

  • Reabilitarea funcțiilor cardiovasculare și pulmonare;
  • Terapia fizică geriatrică;
  • Terapia fizică neurologică;
  • Terapia fizică ortopedică;
  • Terapia fizică pediatrică;
  • Tratamentele pentru unele probleme de piele.

Tipuri de exerciții recomandate

În general, fizioterapeuții recomandă mișcări și exerciții care ajută la îmbunătățirea mobilității și a funcțiilor sistemelor și organelor. Acestea pot include: (12)
  • Exerciții pentru a îmbunătăți capacitatea de mișcare și forța unei anumite părți a corpului, de regulă, prin mișcări repetate
  • Activități pentru mișcarea întregului corp precum mersul sau înotul, care pot ajuta la recuperarea în urma unei operații sau a unei accidentări care afectează mobilitatea
  • Exerciții realizate în apă caldă, de mică adâncime precum hidroterapia sau terapia acvatică. Apa ajută la relaxare și oferă susținere mușchilor și articulațiilor. În același timp, oferă rezistență, ajutând astfel la îmbunătățirea forței musculare (13)
  • Sfaturi și exerciții pentru a susține sau menține un stil de viață activ respectiv activitățile fizice potrivite fiecărui pacient, cum pot fi realizate în siguranță, recomandări pentru ajutor la mers (cârje, cadru, etc.).

Prin comparație, kinetoterapia implică folosirea mișcării pentru a întări și stimula flexibilitatea mușchilor și are drept scop îmbunătățirea calității vieții. Exercițiile de kinetoterapie au drept obiectiv: (14)
  • Creșterea forței musculare și a anduranței
  • Susținerea mobilității articulațiilor
  • Îmbunătățirea coordonării și a echilibrului
  • Încurajarea unei posturi corecte pe scaun și la mers.

Kinetoterapeut sau fizioterapeut?

Dacă te confrunți cu o accidentare de la sport, suferi de dureri pe termen lung, ai probleme cu mobilitatea sau cu efectele adverse ale unei boli sau medicații asupra mișcărilor corpului, este indicat să cauți un kinetoterapeut.

Dacă te-ai accidentar recent, durerea este intensă și apar și umflături este posibil să ai nevoie de ajutorul unui fizioterapeut. Chiar dacă tratamentul principal va fi realizat la cabinet, fizioterapeutul îți va recomanda și o serie de exerciții pe care le poți face acasă.

Fie că alegi kinetoterapia sau fizioterapia, căutarea unui specialist de acest fel cât mai repede te va ajuta să îți recapeți mobilitate într-o proporție cât mai mare și să poți reveni în timp util la activitățile preferate.

Data actualizare: 15-07-2021 | creare: 15-07-2021 | Vizite: 3204
Bibliografie
1. About, link: https://akta.org/about
2. Kinesiotherapy, link: https://www.caahep.org/Students/Program-Info/Kinesiotherapy.aspx
3. Kinetic therapy in multiple trauma patients with severe thoracic trauma: a treatment option to reduce ventilator time and improve outcome, link: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27272916/
4. Kinesiotherapist, link: https://explorehealthcareers.org/career/sports-medicine/kinesiotherapist/
5. How to Become a Kinesiotherapist, link: https://www.hospitalcareers.com/career-paths/how-to-become-a-kinesiotherapist
6. Kinesiotherapist, link: https://www.bls.gov/careeroutlook/2014/youre-a-what/kinesiotherapist.htm
7. Physical Therapy, link: https://www.oleanpt.com/library/4298/WhatIsPhysicalTherapy.html
8. An Overview of Physical Therapy, link: https://www.verywellhealth.com/physical-therapy-4014670
9. Physiotherapy: area of practice, link: https://targetjobs.co.uk/career-sectors/healthcare/289155-physiotherapy-area-of-practice
10. How to Become a Physical Therapist in 6 Steps, link: https://www.usa.edu/blog/how-to-become-a-physical-therapist/
11. Kinesiotherapy vs Physiotherapy, link: https://physicaltherapistnyc.wordpress.com/2019/08/09/kinesiotherapy-vs-physiotherapy/
12. Physiotherapy, link: https://www.nhs.uk/conditions/physiotherapy/how-it-works/
13. Water Exercises, link: https://orthop.washington.edu/patient-care/articles/arthritis/water-exercises.html
14. Kinesiotherapy exercises, link: https://beoflex.rs/wp/en/terapije-2/kineziterapija-vezbe/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Șosetele inteligente pentru fizioterapie prin Skype
  • Fizioterapie de la domiciliu, folosind realitatea virtuală
  • Fizioterapia durerii de spate - cum te poate ajuta un fizioterapeut
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum