Fizioterapia durerii de spate - cum te poate ajuta un fizioterapeut

Durerile de spate reprezintă o simptomatologie comună, de cauze multiple, care poate interfera cu activitățile noastre de zi cu zi. Cu toate că în unele cazuri poate fi lăsată să treacă de la sine, în alte situaÈ›ii este nevoie de ajutor specializat. Din fericire, cu ajutorul medicinei moderne, fizioterapia a căpătat popularitate, dat fiind că este o opÈ›iune terapeutică extrem de utilă.
Pentru a putea înÈ›elege cum ne poate ajuta fizioterapia în acest tip de dureri, trebuie, înainte de toate, să înÈ›elegem mai multe despre unde se localizează È™i cum se produc. Astfel, în funcÈ›ie de zona afectată, le putem împărÈ›i în:
- Zona inferioară - lombară
- Zona superioară - toracală
Zona inferioară a spatelui
Această zonă este extrem de importantă È™i, implicit, extrem de solicitată. Are rol în susÈ›inerea atât a coloanei vertebrale, cât È™i a trunchiului superior. Din cauza presiunii continue exercitate asupra ei, provenită din activitățile zilnice pe care le desfășurăm, este mult mai susceptibilă la accidentări È™i afectări cronice.
Cu toate că durerile acute de spate (de tip întinderi musculare) sunt uÈ™or tratabile acasă È™i pot avea o rezoluÈ›ie completă È™i rapidă, în cazul celor cronice, o schemă completă de tratament este necesară. Cauze posibile de dureri cronice de spate sunt:
- Hernie de disc;
- Disfuncții articulare;
- Osteoartrită;
- Spondilolisteză;
- Stenoze la nivel spinal;
- Accident care a lăsat sechele. [1]
Zona superioară a spatelui
Durerile de spate în această zonă sunt mai puÈ›in întâlnite decât cele din zona inferioară, însă nu sunt de neglijat, întrucât pot induce un disconfort la desfășurarea activităților obiÈ™nuite. Cauze posibile ale localizării superioare a durerii sunt:
- Postură incorectă;
- Efectuarea incorectă a exercițiilor fizice;
- Accidentări. [1]
Cum ne poate ajuta fizioterapia în combaterea durerilor de spate
Dacă o simptomatologie precum durerea de spate are o durată crescută (mai mare de È™ase săptămâni) sau/È™i împiedică desfășurarea activităților în mod firesc, este cazul să se apeleze la un consult de specialitate. O opÈ›iune terapeutică dovedită ca fiind eficientă în cazul durerilor de spate este fizioterapia.
FizioterapeuÈ›ii deÈ›in cunoÈ™tinÈ›ele necesare pentru a efectua această procedură. În cadrul unui consult, un fizioterapeut va lua un istoric complet al sursei È™i evoluÈ›iei durerii, precum È™i detalii despre eventuale probleme asemănătoare în cadrul familiei. Apoi, va efectua un examen fizic al zonei afectate, pentru a putea evalua statusul grupelor musculare, articulaÈ›iilor È™i nervilor. [2]
În urma consultului, se va stabili planul de tratament, adaptat la fiecare pacient în parte, în funcÈ›ie de nevoile personale. În funcÈ›ie de modul în care se va realiza fizioterapia, aceasta poate să fie activă, pasivă sau specifică unor grupe musculare.
Fizioterapie activă
- Diferite tipuri de exerciÈ›ii de streching (acestea au rolul să stabilizeze coloana vertebrală, crescând forÈ›a musculaturii);
- Tratament manual (inclusiv masaj). [2], [3], [4]
Fizioterapie pasivă
- Aplicarea alternativă de căldură sau răcoare asupra zonelor afectate;
- Ionoforeză;
- Ultrasunete. [3], [4]
Fizioterapie specifică
Reprezintă seturi de exerciÈ›ii, atât de streching cât È™i de forță, adaptate la grupe musculare izolate. Scopul este de creÈ™tere a capacității musculare pentru a susÈ›ine coloana vertebrală È™i, implicit, creÈ™terea rezistenÈ›ei la stresul fizic constant aplicat asupra ei.
Alături de schema terapeutică adaptată la nevoile pacientului, se va oferi și un set de recomandări pentru a menține beneficiul adus de către fizioterapie. Printre ele se numără:
- Adoptarea unui program de exerciții pentru acasă potrivit limitărilor durerii;
- Sfaturi suplimentare despre abordarea durerii. [2], [3], [4]
Astfel, în cazul durerilor de spate care nu par să cedeze la tratament obiÈ™nuit administrat acasă sau care, pur È™i simplu, împiedică desfășurarea normală a activităților de zi cu zi ale pacientului, fizioterapia vine în ajutorul rezolvării problemei.
2) Primind ajutor pentru durerile de spate https://www.csp.org.uk/conditions/back-pain/getting-help-back-pain
3) Rolul fizioterapiei în durerile de spate https://www.physiomed.co.uk/articles/the-role-of-physiotherapy-in-back-pain#
4) Rolul fizioterapiei în managementul durerilor lombare https://www.londonpainclinic.com/back-pain-treatment/the-role-of-physiotherapy-in-the-management-of-lower-back-pain/
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Lombalgia cronica nespecifica
- Durere de spate
- Protruzie discală
- Kinetoterapie vs fizioterapie - explicații, asemănări și diferențe
- Durere de spate
- Durerea de spate și în flancuri (lateral), ce iradiază inghinal
- Dureri de spate - ghid complet
- Durerea lombară
- Durerea de spate acută (ce te imobilizează la pat)
- Dureri la plamani sau dureri de spate?
- Dureri de spate de vreo sapatamana
- Dureri de spate severe
- Durere spate partea de sus
- Am avut dureri mari de spate, in zona lombara in urma cu trei saptamani
- Dureri de spate
- Intepenirea spatelui
- Durere toracica
- Durere lombara, cervicala si omoplat.
- Durere puternica in spate