Labiile umflate

©

Autor:

Labiile umflate

Labiile sunt parte a organelor genitale externe feminine, alături de muntele pubelui, clitorisul și vestibulul vaginului. Examinarea organelor genitale externe feminine se poate realiza în urma poziționării bolnavei în poziție ginecologică, astfel: bolnava este așezată în decubit dorsal, cu coapsele flectate pe abdomen, în abducție și gambele flectate pe coapse.

Edemul labiilor, manifestare clinică cunoscută și sub termenul popular de „labii umflate”, poate apărea în cadrul următoarelor afecțiuni ginecologice: vulvovaginită fungică, vaginoză bacteriană, chistul glandelor Bartholin, boli cu transmitere sexuală, reacții alergice locale de diferite etiologii. [1], [2], [3], [4]


În continuare vom prezenta fiecare din afecțiunile genitale amintite anterior, în care poate apărea edemul labial (umflarea labiilor):

Vulvovaginita fungică

Vulvovaginita fungică reprezintă infecția vulvei și a vaginului cu diferiți agenți patogeni fungici, cel mai frecvent incriminat fiind Candida albicans.

Boala se caracterizează prin congestia vulvei, edem labial, leucoree abundentă, de consistență brânzoasă, albicioasă, lipsită de miros, dispusă pe întreaga suprafață vulvară. De asemenea, bolnava mai poate prezenta dispareunie la intromisiune, prurit vulvar intens, senzația de arsură locală și disurie.

Tratamentul presupune administrarea locală sau orală a preparatelor pe bază de imidazol (precum Clotrimazol, Ketoconazol, Miconazol, Fenticonazol, Econazol) timp de 7-14 zile. [1], [3], [4]

Vaginoza bacteriană

Este o boală infecțioasă genitală localizată la nivelul vaginului, cu extensie la nivelul vulvei, care presupune înlocuirea florei vaginale normale cu o floră bacteriană, reprezentată în mare parte de Gardnerella vaginalis.

Boala se caracterizează prin edem labial (labii umflate), disurie, leucoree gri-albicioasă, de consistență aerată și apoasă, cu miros caracteristic „de pește”, apărută frecvent în urma contactului sexual.

Tratamentul presupune administrarea de Clindamicină, în doză de 300 mg de două ori pe zi sau Metronidazol, în doză de 500 mg de două ori pe zi. Durata tratamentului este de 7 zile. [1], [3], [4]

Boli cu transmitere sexuală

Bolile cu transmitere sexuală caracterizate prin apariția umflarea labiilor sunt reprezentate de sifilisul genital și infecția cu Trichomonas vaginalis.

Sifilisul genital este o boală infecțioasă cronică determinată de Treponema pallidum, caracterizată prin apariția unor leziuni primare, denumite „șancru dur”, localizate la nivelul vulvei, a vaginului sau la nivelul colului uterin.

Alături de această leziune primară mai pot apărea și alte manifestări clinice, precum leziuni caracteristice pe tegument și mucoase, denumite „sifilide”, edem labial, alterarea profundă a stării generale, mialgii, artralgii, cefalee, slăbiciune musculară, adenopatie generalizată nedureroasă (umflarea ganglionilor localizați la nivel axilar, inghinal, la nivelul gâtului sau a cotului).

Tratamentul presupune administrarea de Penicilină.

Infecția cu trichomonas vaginalis

Trichomoniaza este o boală cu transmitere sexuală de etiologie parazitară, caracterizată prin leucoree abundentă, de culoare cenușie, de consistență spumoasă și miros neplăcut, însoțită de prurit vulvar intens, labii umflate, dispareunie, senzația de arsură la nivelul vaginului și a vulvei și disurie.

Tratamentul presupune administrarea preparatelor pe bază de imidazol (precum Nitroimidazol, Tinidazol, Metronidazol) și include și partenerii sexuali. [1], [3], [4]

Chistul glandelor Bartholin

Chiștii glandelor Bartholin sunt reprezentați de colecții lichidiene apărute la nivelul glandelor Bartholin, localizate la nivelul orificiului vaginal, care pe lângă fluid mai conțin și mucus și se caracterizează din punct de vedere clinic prin iritație vulvară, edem labial, durere apărută în timpul mersului, dispareunie și asimetrie vulvară.

În cazul formațiunilor chistice nedureroase, asimptomatice, nu se impun măsuri terapeutice. Formațiunile chistice simptomatice, dureroase, necesită tratament chirurgical. Acesta presupune realizarea unei căi de deschidere a ductului spre exterior sau suturarea la exterior a marginilor reversate (inversate) ale formațiunii chistice.

În caz de apariție a abcesului se recomandă antibioterapie cu Cefalexin. [1], [2], [3]

Reacții alergice

Reacțiile alergice vulvo-vaginale care pot determina apariția pruritului și a umflării labiilor pot fi generate de lenjeria intimă confecționată din materiale sintetice, care pot determina iritații locale, de anumite alimente (precum ouă, ciocolată, unt de arahide), de lichidul seminal, în urma întreținerii unui contact sexual (în cazul femeilor alergice la lichidul seminal), de gelurile de duș utilizate sau de substanțele de igienă intimă. [1], [2]


Data actualizare: 29-05-2018 | creare: 29-05-2018 | Vizite: 121657
Bibliografie
1. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
2. Longo, Fauci, Kasper, Hauser, Jameson, Loscalzo, HARRISON Manual de Meicină, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
3. What Causes Swollen Labia and How Is It Treated?, link: https://www.healthline.com/health/swollen-labia
4. What causes labia swelling?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/321077.php.
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Caută un semn/simptom de boală:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum