Legătura dintre culoarea ochilor și predispoziția la diferite afecțiuni (mit sau realitate?)

©

Autor:

Legătura dintre culoarea ochilor și predispoziția la diferite afecțiuni (mit sau realitate?)
În literatură, ochii sunt adesea numiți ferestre către sufletul unui om - în realitate, ei pot să releve anumite aspecte legate de sănătate. Culoarea ochilor este unică pentru fiecare om în parte, aceasta fiind dată de cantitatea de melanină și de tipul de pigment prezent la nivelul irisului. Deși se crede că un spectru de afecțiuni ar fi corelat cu culoarea ochilor, calitatea vederii și a sănătății nu pot fi apreciate exclusiv după acest criteriu.

Ochii de culoare deschisă

Există, însă, studii care demonstrează prezența unui risc mai crescut pentru o anumită problemă de sănătate, în funcție de culoarea ochilor, transformând acest mit în realitate. Persoanele cu ochii verzi, albaștri sau o alta nuanță deschisă, prezintă o cantitate mai mică de melanină. Unul dintre rolurile melaninei, pigmentul ce dă colorația ochilor, părului și a pielii, este de a absorbi razele UV nocive pentru organism. Așadar, o cantitate mai mică de melanină va reprezenta o barieră mai slabă împotriva radiațiilor UV, ducând la un risc mai mare de cancer. Astfel, ochii deschiși la culoare prezintă risc crescut de melanom ocular, un tip de cancer dezvoltat în celulele uveei, stratul vascular localizat înaintea retinei.

Ochii albaștri

Persoanele cu ochii albaștri sunt, în schimb, rareori prezente în rândul celor diagnosticate cu vitiligo, afecțiune a pielii care se manifestă prin distrugerea celulelor ce au rolul de a oferi culoare pielii. Frecvența scăzută a cazurilor de vitiligo în rândul celor cu ochii albaștri se datorează celor două gene, TYR și OCA2, responsabile de culoarea albastră a ochilor. Într-un studiu realizat de Richard A. Spritz, director al programului de genomică din cadrul Universității de Medicină din Colorado, s-a demonstrat că persoanele ce au în codul genetic TYR și OCA2 prezintă un risc mai scăzut pentru vitiligo.

Ochii căprui și predispoziția la diferite afecțiuni

Deși cei cu ochii căprui sau închiși la culoare sunt mai feriți de efectul nociv al radiațiilor UV, aceștia pot fi deopotrivă afectați de anumite boli. Sunt mult mai predispuși la apariția cataractei, afecțiune oftalmologică frecventă, ce determină scăderea progresivă a vederii prin opacifierea cristalinului. Totodată, persoanele cu ochi căprui sunt mai puțin predispuse să dezvolte cancer ocular, retinopatie asociată diabetului sau degenerescență maculară, afecțiune în urma căreia vederea centrală devine încețoșată.

Legătura dintre culoarea ochilor și predispoziția pentru anumite boli reprezintă, astfel, un aspect de care ar trebui sa țină cont fiecare dintre noi, luând măsurile de protecție necesare pentru a evita dezvoltarea acestor afecțiuni.

Data actualizare: 02-08-2022 | creare: 02-08-2022 | Vizite: 687
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pete pe iris
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum