Mituri despre celulită pe care e foarte posibil să le crezi

©

Autor:

Mituri despre celulită pe care e foarte posibil să le crezi

Dacă ai celulită pe coapse, șolduri, fese sau abdomen, probabil ai încercat diverse metode pentru a scăpa de acest aspect neplăcut al pielii. Dar, unele mituri legate de celulită pot îngreuna înțelegerea corectă a cauzelor și a posibilelor remedii împotriva acesteia.

Doar persoanele supraponderale dezvoltă celulită

Cauza exactă a celulitei nu este încă cunoscută, dar genele și hormonii joacă un rol important în apariția acesteia. Celulita afectează elasticitatea pielii, producerea de colagen, elastină şi acid hialuronic. În evoluţia sa, vasele de sânge pot apărea la nivelul superficial al pielii, iar în stadiile avansate, poţi simţi, la palpare, noduli dureroşi.

Din punct de vedere medical, celulita este un proces de distrugere lentă a celulelor subcutanate, provocat de retenția apei şi a toxinelor, fapt ce conduce la o circulaţie şi oxigenare locală slabă. Așadar, în timp ce grăsimea este implicată în acest proces, nu este un factor determinant.

Pierderea în greutate înseamnă mai puțină celulită

Chiar și după ce pierzi în greutate, aspectul neplăcut al celulilei rămâne pe piele. Cu toate acestea, pentru unii oameni, pierderea în greutate și menținerea unei greutăți sănătoase reduce cantitatea de celulita de la nivelul pielii, potrivit site-ului Academiei Americane de Dermatologie. (1) Încă un aspect de luat în calcul este că, dacă pielea își pierde elasticitatea în procesul de pierdere în greutate, celulita poate deveni mai vizibilă. Acesta este unul dintre motivele pentru care specialiștii recomandă practicarea de exerciții fizice regulate ceea ce face ca pielea să pară mai fină și mai fermă.

Există întotdeauna o cauză a celulitei

Celulita poate fi cauzată de genetică, hormoni, afecțiuni medicale, creșterea sau pierderea în greutate, iar unii oameni au celulită deși nu prezintă nicunul dintre motivele anterior prezentate.

Nimic nu poate înlătura celulita

Timp de mulți ani, au existat diverse creme, loțiuni și dispozitive care promiteau să elimine celulita și nu aveau niciun rezultat. Dar acestea nu ținteau cauza structurală a celulitei, care este o bandă fibroasă care leagă pielea de mușchiul de bază și cauzează aspectul neplăcut al pielii. În prezent, cercetătorii au găsit o soluție, Cellfina. (2) Pe scurt, acest dispozitiv produce o eliberare a țesutului care rupe benzile. Este o procedură cu rezultate vizibile în trei zile și cu o durată de până la trei ani.

Doar persoanele în vârstă au celulită

Celulita apare la femei încă din vârsta adolescenței. La oamenii mai în vârstă aspectul este mai vizibil, deorece pe măsură ce îmbătrânesc, pielea își pierde elasticitatea.

Bronzul reduce aspectul de celulită

La unele persoane, piela bronzată poate reduce umbrele care apar din cauza aspectului neregulat al pielii, dar acesta este o soluție temporară.

Cremele anticelulită funcționează

Multe creme sunt comercializate pentru a trata celulita, dar nu reușeșsc să obțină rezultate. Unele pot provoca o dilatare temporară a vaselor de sânge care duc la umflături, care pot masca celulita, dar nu sunt capabile să trateze cauza care stă la baza acesteia și, prin urmare, nu au un rezultat durabil sau semnificativ. Utilizarea regulată a retinoizilor este unul dintre sfaturile de îngrijire a pielii pe care dermatologii le folosesc.

Există doar un anumit tip de celulită

De fapt, există două tipuri principale de celulită, iar tratamentele se realizează în funcție de aceste tipuri. Spre exemplu, la pacienții cu celulită moale problema este distribuită și nu este localizată. La unii dintre acești pacienți, medicii decid că este nevoie de intervenții chirurgicale, cum ar fi ridicarea coapsei sau a feselor, pentru a strânge și a netezi pielea.

Toate umflăturile sunt un semn de celulită

Celulita este un termen folosit în general de către oameni pentru a descrie aspectul neuniform și granulos al pielii, dar există, de fapt multe cauze care pot mima celulita. În cele mai multe cazuri oamenii au de fapt vergeturi sau linii cauzate de o înrăutățirea a aspectului dermei, au pierdut elasticitatea pielii de la pierderea în greutate sau din cauza îmbătrânirii, au acumulări de grăsime din cauza îmbătrânirii sau afecțiunilor medicale sau au chiar umflături din alte cauze, cum ar fi infecții cutanate anterioare, traumatisme provenite de la injecții repetate, cum ar fi cele observate la diabetici din cauza insulinei sau a terapiei cu hormoni injectabili.

Sunt puțini oamenii care dezvoltă celulită

Celulita este de fapt extrem de comună, afectând până la 90% dintre femei după ce au ajuns la pubertate, potrivit unui studiu publicat în American Journal of Clinical Dermatology. (3)

Doar femeile au celulită

Femeile au mult mai multe șanse de a dezvolta celulită decât bărbații, dar bărbații nu sunt imuni la acest aspect. Specialiștii sunt de părere că estrogenul, un hormon sexual are probabil o legătură mai mare cu tendința femeii de a avea celulită, deoarece estrogenul stimulează depozitarea grăsimilor subcutanate. Bărbații au un strat mult mai subțire de grăsime subcutanată și, prin urmare, o tendință redusă de a avea celulită. (4)

Sfaturi pentru îndepărtarea și prevenirea celulitei

  • Consumul unei alimentații sănătoase și menținerea mușchilor tonifiați prin exerciții fizice regulate sunt abordări rezonabile pentru a menține aspectul neted al pielii.
  • Persoanele cu celulită trebuie să fie precaute înainte de a încerca anumite proceduri chirurgicale sau suplimente alimentare.
  • Menținerea unui corp hidratat și renunțarea la fumat pot, de asemenea, să reducă aspectul vizibil al celulitei.

Data actualizare: 30-05-2019 | creare: 21-09-2018 | Vizite: 2214
Bibliografie
1. Cellulite treatments: What really works?. Url: https://www.aad.org/public/diseases/cosmetic-treatments/cellulite-treatments
2. New Cellulite Treatment, Cellfina, Gets Approved By The FDA: Will It Actually Work? Url: https://www.medicaldaily.com/new-cellulite-treatment-cellfina-gets-approved-fda-will-it-actually-work-349010
3. Cellulite: an evidence-based review.. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25940753%20
4. The 11 Biggest Myths About Cellulite You Need to Stop Believing. Url: https://www.rd.com/health/beauty/cellulite-myths/
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Există șanse să scapi de celulită?
  • Cum combatem celulita - ce funcționează și ce nu
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum