Libidoul sexual scăzut la bărbați - când, de ce și cum îl creștem
Autor: Vasiliu Alina

Libidoul scăzut este un termen folosit pentru a descrie o scădere a apetitului sexual care poate interfera cu activitatea sexuală. Gradul acestui declin variază, dar majoritatea bărbaților își mențin, într-o anumită măsură, interesul sexual până la vârsta de 60 și 70 de ani.
Ce cauzează libidoul scăzut?
Libidoul scăzut poate fi cauzat de afecțiuni acute (pe termen scurt) sau cronice (pe termen lung) medicale sau psihiatrice, în special depresia. Cele mai comune cauze sunt următoarele:
1. Testosteron scăzut
Testosteronul scăzut (hipogonadismul) se dezvoltă de obicei pe măsură ce un bărbat îmbătrânește, dar poate afecta și bărbații mai tineri din mai multe motive. Testosteronul este hormonul masculin esențial pentru dezvoltare, forță și dorință sexuală. Dacă testosteronul total este sub 300 până la 350 nanograme pe decilitru (ng/dl), libidoul masculin poate să scadă, uneori dramatic. (1)
2. Medicamente
Efectele secundare ale medicamentelor sunt cauze comune ale libidoului scăzut la bărbați. Astfel de medicamente includ statine, beta-blocante, antidepresive, antipsihotice, benzodiazepine și anticonvulsivante.
3. Depresia
Depresia este adesea cauza libidoului scăzut, dar poate fi și o consecință, ceea ce îngreunează diagnosticul. În timp ce psihoterapia poate fi eficientă în tratarea depresiei, medicamentele antidepresive pot adesea exacerba, în loc să îmbunătățească pierderea libidoului.
4. Bolile cronice
Boala cronică poate avea un impact asupra apetitului sexual, atât fizic cât și emoțional. Acest lucru este valabil mai ales în cazul în care există durere cronică sau oboseală, inclusiv artrită reumatoidă, fibromialgie, cancer și sindrom de oboseală cronică.
Pe de o parte, boala cronică este asociată cu un risc crescut de depresie, în timp ce, pe de altă parte, poate interfera în mod direct cu funcțiile hormonale, neurologice sau vasculare, centrate pe unitatea sexuală masculină. (2)
5. Tulburări de somn și stres
În timp ce stresul poate afecta interesul sexual, efectul său asupra libidoului masculin este mai insidios. Stresul declanșează producerea de cortizol, un hormon care funcționează mai degrabă ca un sistem de alarmă încorporat. Cortizolul nu numai că cauzează constricția vaselor de sânge, contribuind la disfuncție erectilă, dar poate provoca o scădere a testosteronului. (3)
Stresul este, de asemenea, legat de insomnie și alte tulburări de somn, care pot crește riscul de oboseală și vor scădea interesul sexual.
Tratamentul poate implica tehnici de gestionare a stresului și utilizarea ventilației non-invazive cu presiune pozitivă. Dacă stresul este asociat cu o tulburare de anxietate, pot fi necesare medicamente.
6. Modul de viață
Există factori de stil de viață care pot contribui semnificativ la libidoul scăzut la bărbați. Printre aceștia se numără:
- Fumatul - Acesta nu numai că mărește direct riscul de disfuncție erectilă, dar afectează în mod indirect excitația sexuală, potrivit unui studiu din 2012 de la Universitatea Austin din Texas. (4)
- Alcoolul - Atunci când este consumat în exces sau pe parcursul mai multor ani, redirecționează enzimele necesare pentru sinteza testosteronului de la testicule la ficat, ducând la scăderea nivelului de testosteron.
- Obezitatea - Afectează în mod direct metabolismul și funcția hormonală, ducând la scăderea semnificativă a testosteronului. Un studiu a arătat că adolescenți care suferă de obezitate au cu până la 50% mai puțin testosteron decât colegii lor cu o greutate normală. Un motiv pentru aceasta poate fi faptul că celulele grase conțin mai multe aromataze, o enzimă care transformă testosteronul în estrogen. (5)
Este deseori dificil să se separe cât de mult este afectat interesul sexual al unui individ de factori fizici sau psihologici, în special atunci când există boli cronice, dureri cronice, oboseală sau probleme de imagine corporală (de exemplu, după o intervenție chirurgicală pentru cancer).
Tratament
În funcție de cauză, tratamentul posibil include:
Un mod de viață mai sănătos.
Îmbunătățește dieta, construiește un program de exerciții fizice regulate și dormi suficient, redu consumul de alcool și redu stresul.
Încearcă să utilizezi un medicament nou, dacă cel pe care îl folosești afectează libidoul.
Terapia de înlocuire a testosteronului.
Aproximativ 4 din 10 bărbați cu vârsta de peste 45 de ani au testosteron scăzut. În timp ce terapia de înlocuire a testosteronului rămâne oarecum controversată, este, de asemenea, o soluție comună a problemei.
Încearcă remedii pe bază de plante.
Există puține cercetări privind eficiența remediilor pe bază de plante în îmbunătățirea funcției sexuale la bărbați și femei, deși unii oameni le pot considera benefice. Un studiu din 2015 afirmă că există date limitate, dar emergente, că următoarele remedii pe bază de plante pot îmbunătăți funcția sexuală:
- maca;
- Tribulus;
- Gingko;
- ginseng. (6)
Consiliere.
Medicul poate recomanda terapie dacă problema este una de natură psihologică. În multe cazuri, un libidou scăzut indică dorința unei legături mai strânse cu partenerul - una care nu este sexuală, dar intimă. Dacă problema este depresia, antidepresivele pot ajuta.
2. Sexuality and elderly with chronic diseases: A review of the existing literature. UrlȘ https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5348839/
3. Cortisol, Sexual Arousal, and Affect in Response to Sexual Stimuli. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2703719/
4. Association between smoking cessation and sexual health in men. Url: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/j.1464-410X.2011.10503.x
5. Testosterone concentrations in young pubertal and post‐pubertal obese males. UrlȘ https://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/cen.12018
6.Natural Aphrodisiacs-A Review of Selected Sexual Enhancers. Url: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27784600
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Inflamatie vagin
- Vrea prea mult sex, de 3 ori pe zi (in fiecare zi)
- Din nou despre yasmin...va rog
- Libido (apetit sexual) exagerat de crescut
- Libidou foarte ridicat
- Libidou scăzut. Ce pot face ?
- Pastila pentru scadere libido?
- Posibila infectie urinara + libido scazut ?
- Scaderea libidoului la menopauza?